Argiope bruennichi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Argiope bruennichi
Vepseedderkopp (Argiope bruennichi)
Vepseedderkopp (Argiope bruennichi)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Argiope bruennichi
(Scopoli, 1772)
Norsk(e) navn: vepseedderkopp
Hører til: Argiope
hjulspinnere
Entelegynae,
Neocribellata,
edderkopper
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, ?,
finnes i Norge

Argiope bruennichi , eller vepseedderkopp, et navn den har fått på grunn av sin særegne farge. Den er en av edderkoppene i gruppen hjulspinnere (Araneidae). Den er vanlig sør i Europa og er kun én gang registrert i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Argiope bruennichi er en stor, fargerik og ganske kraftig bygd edderkopp, med en todelt kropp, en bakkropp (abdomen) og en forkropp (prosoma eller cephalothorax). Forkroppen er bred, med fine, nedliggende hår. Bakkroppen hos hunnen er stor og kuleformet. Den har åtte øynene, fire forholdsvis store øyne i midten, som mer eller mindre danner et kvadrat, og et par ganske små øyne som sitter tett sammen på hver side. Chelicerene er korte, kraftige, med tenner på innsiden. Beina er middels lange og ganske kraftige.

Argiope bruennichi er den eneste norske arten fra denne slekten, en særegen art, så forveksling med andre arter skulle ikke by på et problem. Arten er så langt funnet bare to ganger i Norge.

Argiope bruennichi (white background).png

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W. Nentwig, A. Hänggi, C. Kropf & T. Blick (Hrsg.): Araneae - spiders of Europa – Bestimmungsschlüssel, slekten (gattung) Argiope (tysk)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]