And You and I

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra And You And I)
Hopp til navigering Hopp til søk
«And You And I»
AlbumClose to the Edge
Artist, bandYes
Utgitt1972
Innspilt1972
Sjangerprogressiv rock
Lengde10.09
PlateselskapAtlantic
Låtskriver(e)Jon Anderson, Bill Bruford
Chris Squire, Steve Howe
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«And You And I» er en sang fra albumet Close to the Edge av det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt i 1972. Sangen er skrevet av Jon Anderson, Bill Bruford, Chris Squire og Steve Howe, og er 10 minutter og 9 sekunder lang. Sangen består av fire satser og har siden utgivelsen vært den nest mest spilte under bandets konserter. «And You And I» kan beskrives som Yes' «musikkfilosofi» komprimert i én sang.

Sangen ble i 1972 utgitt som singel, der «Cord of Life» og «Eclipse» utgjorde A-siden mens B-siden besto av «The Preacher the Teacher» og «Apocalypse».

Satser[rediger | rediger kilde]

Sats Starttid Lengde
I. «Cord of Life» 0:00 3:47
II. «Eclipse» 3:47 2:29
III. «The Preacher, the Teacher» 6:16 3:10
IV. «Apocalypse» 9:26 0:42

I. «Cord of Life»[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med at gitarist Steve Howe stemmer gitaren sin. Han sier «OK» når han er ferdig å stemme gitaren og er klar for opptak. En enkel melodilinje spilles på 12-strengs gitar med akkorder fra orgel i bakgrunnen. Dette temaet punkteres av bassen og en triangel som avslutter åpningstemaet. Dette utvikles snart til en akkord-progresjon med en enkel solo spilt på Moog-synthesizer. Nå kommer vokalen med, og rytmen fra bassens punktering med etterfølgende triangel fortsetter. Så økes tempoet og rytmen fra bassen endres, samtidig som vokalharmoniene blir tettere og mere intense. Hovedteksten synges av Jon Anderson, mens Chris Squire og Steve Howe synger en «alternativ» tekst parallelt med hovedteksten.

II. «Eclipse»[rediger | rediger kilde]

Dette er en sats med lavt tempo og lavmælte instrumenter. Melodilinjen kan minne om Sibelius. Rick Wakeman spiller en rytmisk melodilinje som repeteres, der han spiller på Mellotron og Moog samtidig. Hovedtemaet fra «Cord of Life» behandles i forskjellige tonearter. Satsen avsluttes med 12-strengsgitarens innledning til neste sats, «The Preacher The Teacher».

III. «The Preacher, the Teacher»[rediger | rediger kilde]

Den melodiske og tekstmessige strukturen er nesten som en forlengelse av foregående sats. Et folkemusikk-lignende stykke fører musikken inn i et raskere tempo, og med flere rytmeskifter. En rask synthesizer-solo av Wakeman leder inn i en svulstig orgel-solo som bygger opp mot et orkestralt crescendo som kan minne om en neo-Wagnersk komposisjon.

IV. «Apocalypse»[rediger | rediger kilde]

Dette er den korteste satsen med sine 42 sekunder. Den består av avslutningen av sangen, som er en repetisjon av akkord-progresjonen fra første sats med sangens «refreng».

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Trommeslageren på originalinnspillingen, Bill Bruford, forlot bandet straks innspillingen av albumet Close to the Edge var over, og ble erstattet av Alan White. Bruford spilte derfor denne sangen under konsert for første gang i 1989 som medlem av Anderson Bruford Wakeman Howe. Han spilte «And You And I» under konsert som Yes-medlem første gang under Union-turneen i 1991.

«And You And I» har blitt fremført på nærmest samtlige av Yes' konserter siden utgivelsen i 1972.[1]

Offisielle konsertopptak er utgitt på:

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1972 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]