XYZ (band)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
XYZ
Chris squire 1978.jpg
OpphavEngland, Storbritannia (1981)
Periode1981
SjangerProgressiv rock, hard rock
Aktive år1981
PlateselskapSwan Song
Siste medlemmer
Chris Squire
Alan White
Jimmy Page
David Lawson

XYZ var det foreslåtte navnet på et prosjekt i 1981, som kunne blitt en supergruppe bestående av Chris Squire og Alan White fra Yes og Jimmy Page fra Led Zeppelin. Navnet er laget for å vise at de var ex Yes og (Led) Zeppelin-medlemmer. Keyboardisten og vokalisten David Lawson var også deltaker i prosjektet[1].

Supergruppe[rediger | rediger kilde]

Page ville at bandet skulle ha en profilert vokalist, og inviterte sin gamle kollega fra Led Zeppelin, Robert Plant, til å bli med i bandet. Plant deltok på kun en øving, den 28. februar 1981, men ville ikke være med i bandet fordi han ikke likte at musikken var så kompleks.[2][3]

Med en uvillig Robert Plant og ikke minst problemer med management og kontrakter om hvem som skulle være manager for gruppen, Peter Grant eller Brian Lane,[4][5] ble prosjektet avblåst tidlig i prosessen.

Bootlegs[rediger | rediger kilde]

Siden 1994 har et utall bootleg-innspillinger dukket opp. Dette er innspillinger gjort i hjemmestudioet til Chris Squire i Surrey i løpet av april 1981. Det antas at kilden til disse bootlegene er demoer som ble stjålet fra Jimmy Pages hjem i 1987.

Innholdet på disse bootlegene er fire låter – to instrumentaler og to med vokal. Den ene instrumentale ble senere til sangen «Fortune Hunter» som var åpningssporet på bandet The Firms album Mean Business, den andre ble brukt av Yes på albumet Union, og senere utviklet til låta «Mind Drive» som finnes på Yes-albumet Keys to Ascension 2.

Det ene kuttet med vokal på kalt «Telephone Secrets» eller «Telephone Spies» var et forsøk på å videreutvikle låta «Song No. 4 (Satellite)» som ble påbegynt under innspillingen av Yes-albumet Drama og utgitt på remaster-utgivelsen av albumet på 2000-tallet.[6] Den fjerde låta ble kalt «And (Do) You Believe It» (eller «Can You See»), og ble i 2001 omarbeidet til låta «Can You Imagine» og utgitt på Yes-albumet Magnification samme år. Det er mulig det ble spilt inn flere låter, men kun disse fire er til nå gjort «tilgjengelige». Ifølge Alan White ble det spilt inn «fire-fem-seks låter».[7]

Etter XYZ[rediger | rediger kilde]

Etter at XYZ ble avsluttet, ga Squire og White ut singelen «Run with the Fox» i oktober 1981,[8] før de i 1982 startet bandet Cinema med gitaristen Trevor Rabin. Dette bandet skulle senere omdøpes til Yes.[9]I 1984 kom Jimmy Page på scenen sammen med Yes og spilte Beatles-låta «I'm Down» under en konsert i Westfalenhallen i Dortmund i Tyskland.[10] Demoer fra dette prosjektet dukket opp på YouTube på slutten av 2000-tallet.

Personell[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]