Billy Sherwood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Billy Sherwood
William Wyman Sherwood
Billy Sherwood.JPG
Født 14. mars 1965 (50 år)
USA Las Vegas
Statsborger i USA
Medlem av Conspiracy
Sjanger Progressiv rock, rock
Instrument vokal, gitar, bass, synthesizere
Aktive år 1984–idag
Nettsted http://www.billysherwood.com
Band
Yes
Circa:
Tidligere band
Lodgic
World Trade
Yoso

William «Billy» Wyman Sherwood (født 14. mars 1965 i Las Vegas) er en multi-instrumentmusiker, produsent og lydtekniker fra USA. Han er mest kjent for sin tid som medlem av progressiv rock-bandet Yes og for sitt arbeide som produsent for en rekke kjente grupper og artister som for eksempel Yes, Motorhead og Toto.

Lodgic og World Trade[rediger | rediger kilde]

Han ble først kjent som bassist og vokalist i bandet Lodgic, der han spilte sammen med sin bror Michael. De ga ut ett album i 1985 kalt Nomadic Sands. Senere startet Billy bandet World Trade som ga ut albumet med samme navn i 1989. Han ble nå kjent med Chris Squire fra Yes, og ble invitert til å spille sammen med bandet. Jon Anderson og Trevor Rabin hadde på dette tidspunktet forlatt Yes, og bandet trengte en gitarist og vokalist. Planen var at multi-instrumentale Sherwood skulle fylle begge rollene. Men så kom Rabin tilbake, og samtidig var sammenslåingen mellom Yes og Anderson Bruford Wakeman Howe på trappene. Sherwood var med i begrenset grad på det påfølgende albumet Union, men han holdt kontakten med Squire.

Samarbeide med Chris Squire[rediger | rediger kilde]

Sherwood ble kontaktet av Chris Squire et par år senere, da Yes-bassisten hadde startet prosjektet Chris Squire Experiment. De skrev noen låter sammen og spilte inn noen demoer, men dette ble ikke utgitt før i 1997. I 1994 var han med som ekstra musiker da Yes turnerte etter utgivelsen av albumet Talk.

Etter turneen med Yes, startet han opp World Trade igjen, og ga ut albumet Euphoria i 1995, før han var med som produsent for Yes i 1996 og 1997 på studio-låtene på utgivelsene Keys to Ascension og Keys to Ascension 2.

Medlem av Yes[rediger | rediger kilde]

Etter disse utgivelsene forlot Rick Wakeman Yes og bandet trengte en ny keyboardist, og Sherwood var førstevalget som erstatter. Samtidig forsøkte han å spille inn nytt materiale med World Trade, men det viste seg håpløst, og bandet oppløstes. Mye av dette materialet dukket opp på solo-albumet The Big Peace som ble utgitt i 1999.

Som nytt medlem i Yes var han med som keyboardist og gitarist på det nye albumet Open Your Eyes i 1997. Yes ville ha en klassisk skolert tangent-spiller, og fikk inn Igor Khoroshev. Sherwood fortsatte i bandet, men nå som andre-gitarist og korist. Han var med på en kort turné, så gikk Sherwood og Yes inn i studio for å spille inn albumet The Ladder som ble utgitt i 1999. Etter den påfølgende turneen ble det annonsert an Sherwood ikke lenger var medlem av Yes.

Etter Yes[rediger | rediger kilde]

Senere jobbet han sammen med Chris Squire for å ferdigstille Chris Squire Experiment-albumet Conspiracy i 1999. I 2003 spilte han inn albumet The Unknown med bandet Conspiracy med Chris Squire på bass. Soloalbumet At the Speed of Life ble utgitt i 2008, og Sherwood er også medlem av bandet Circa: sammen med Jay Schellen, Tony Kaye og Jimmy Haun. Bandet har per 2014 git ut fire studioalbum.

Han spilte også i bandet Yoso sammen med Kaye og tidligere vokalist i Toto, Bobby Kimball. Yoso ga i 2010 ut albumet Elements, og hadde med seg Scott Connor på trommer og gitaristen Johnny Bruhns. Under bandets turné sommeren 2010 spilte bandet gamle Yes- og Toto-låter i tillegg til sanger fra sitt eget album.

Tilbake i Yes[rediger | rediger kilde]

Etter at Chris Squire fikk diagnosen benmargskreft i mai 2015, ble Sherwood hentet inn som midlertidig erstatter på bass. Chris Squire døde 27. juni 2015, mindre enn seks uker etter at han fikk diagnosen[1]. Sherwood skal etter planen spille bass for Yes under sommer-turneen i USA og Canada i august og september 2015.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]