Billy Sherwood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Billy Sherwood
Billy Sherwood.jpg
FødtWilliam Wyman Sherwood
14. mars 1965Rediger på Wikidata (55 år)
USA Las Vegas
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Bassist, sanger, gitarist, plateprodusent, komponist, filmprodusent, låtskriverRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av ConspiracyRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerProgressiv rock, rock
Instrumentvokal, gitar, bass, synthesizere
Aktive år1984–idag
Nettstedhttp://www.billysherwood.com
IMDbIMDb
Ensemble(r)
Yes
Circa:
Tidligere band
Lodgic
World Trade
Yoso

William «Billy» Wyman Sherwood (født 14. mars 1965 i Las Vegas) er en multi-instrumentmusiker, produsent og lydtekniker fra USA. Han er mest kjent som bassist i progressiv rock-bandet Yes og for sitt arbeide som produsent for en rekke kjente grupper og artister som for eksempel Yes, Motorhead og Toto.

Lodgic og World Trade[rediger | rediger kilde]

Han ble først kjent som bassist og vokalist i bandet Lodgic, der han spilte sammen med sin bror Michael. De ga ut ett album i 1985 kalt Nomadic Sands. Senere startet Billy bandet World Trade som ga ut albumet med samme navn i 1989. Han ble nå kjent med Chris Squire fra Yes, og ble invitert til å spille sammen med bandet. Jon Anderson og Trevor Rabin hadde på dette tidspunktet forlatt Yes, og bandet trengte en gitarist og vokalist. Planen var at multi-instrumentale Sherwood skulle fylle begge rollene. Men så kom Rabin tilbake, og samtidig var sammenslåingen mellom Yes og Anderson Bruford Wakeman Howe på trappene. Sherwood var med i begrenset grad på det påfølgende albumet Union, men han holdt kontakten med Squire.

Samarbeide med Chris Squire[rediger | rediger kilde]

Sherwood ble kontaktet av Chris Squire et par år senere, da Yes-bassisten hadde startet prosjektet Chris Squire Experiment. De skrev noen låter sammen og spilte inn noen demoer, men dette ble ikke utgitt før i 1997. I 1994 var han med som ekstra musiker da Yes turnerte etter utgivelsen av albumet Talk.

Etter turneen med Yes, startet han opp World Trade igjen, og ga ut albumet Euphoria i 1995, før han var med som produsent for Yes i 1996 og 1997 på studio-låtene på utgivelsene Keys to Ascension og Keys to Ascension 2.

Medlem av Yes[rediger | rediger kilde]

Etter disse utgivelsene forlot Rick Wakeman Yes og bandet trengte en ny keyboardist, og Sherwood var førstevalget som erstatter. Samtidig forsøkte han å spille inn nytt materiale med World Trade, men det viste seg håpløst, og bandet oppløstes. Mye av dette materialet dukket opp på solo-albumet The Big Peace som ble utgitt i 1999.

Som nytt medlem i Yes var han med som keyboardist og gitarist på det nye albumet Open Your Eyes i 1997. Yes ville ha en klassisk skolert tangent-spiller, og fikk inn Igor Khoroshev. Sherwood fortsatte i bandet, men nå som andre-gitarist og korist. Han var med på en kort turné, så gikk Sherwood og Yes inn i studio for å spille inn albumet The Ladder som ble utgitt i 1999. Etter den påfølgende turneen ble det annonsert an Sherwood ikke lenger var medlem av Yes.

Etter Yes[rediger | rediger kilde]

Senere jobbet han sammen med Chris Squire for å ferdigstille Chris Squire Experiment-albumet Conspiracy i 1999. I 2003 spilte han inn albumet The Unknown med bandet Conspiracy med Chris Squire på bass. Soloalbumet At the Speed of Life ble utgitt i 2008, og Sherwood er også medlem av bandet Circa: sammen med Jay Schellen, Tony Kaye og Jimmy Haun. Bandet har per 2014 git ut fire studioalbum.

Han spilte også i bandet Yoso sammen med Kaye og tidligere vokalist i Toto, Bobby Kimball. Yoso ga i 2010 ut albumet Elements, og hadde med seg Scott Connor på trommer og gitaristen Johnny Bruhns. Under bandets turné sommeren 2010 spilte bandet gamle Yes- og Toto-låter i tillegg til sanger fra sitt eget album.

Tilbake i Yes[rediger | rediger kilde]

Etter at Chris Squire fikk diagnosen benmargskreft i mai 2015, ble Sherwood hentet inn som midlertidig erstatter på bass. Chris Squire døde 27. juni 2015, mindre enn seks uker etter at han fikk diagnosen[1]. Sherwood ble etter Squires død igjen medlem av Yes, som bandets nye bassist[2]. Han var med bandet under sommer-turneen i USA og Canada i august og september 2015 samt vår-turneen i Storbritannia og Europa i april, mai og juni 2016.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]