Siberian Khatru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Siberian Khatru»
AlbumClose to the Edge
Artist, bandYes
Utgitt1972
Innspilt1972
Sjangerprogressiv rock
Lengde8:55
PlateselskapAtlantic
Låtskriver(e)Jon Anderson, Steve Howe og Rick Wakeman
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«Siberian Khatru» er en sang på albumet Close to the Edge fra det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt i 1972. Sangen er skrevet av Jon Anderson, Steve Howe og Rick Wakeman. Dette er den eneste sangen fra albumet som ikke er delt opp i flere satser, selv om den har flere forskjellige melodier og seksjoner. Sangen varer i 8 minutter og 55 sekunder og er dermed albumets korteste.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med et gitar-riff spilt av Steve Howe, og det umiddelbare inntrykket er at dette er en standard rock 'n roll-låt. Riffet repeteres, og så kommer resten av instrumentene inn og avslører et «typisk» Yes-arrangement med sangens hovedtema. Melodilinjen i versene er dominert av Rick Wakemans hammondorgel, mens «refrengene» er rytmebasert med trommer og bass. Gitaren bærer instrumentalpassasjene med utpreget rock 'n roll-stil.

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Sangen skal være inspirert av Igor Stravinskijs komposisjon Vårofferet. Ordet «Khatru» ble funnet opp av Anderson, og betyr faktisk ingenting.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Trommeslageren på originalinnspillingen, Bill Bruford, har aldri spilt denne sangen på konsert. Han forlot bandet straks innspillingen av albumet Close to the Edge var over, og ble erstattet av Alan White. Offisielle utgivelser med konsertopptak av «Siberian Khatru»:

Yes spilte «Siberian Khatru» på alle turneene på 1970-tallet, med unntak fra Going for the One-turneen i 1977. Den ble aldri spilt under noen av konsertene på 1980-tallet, heller ikke i første halvdel av 1990-tallet. Først under konsertene i San Luis Obispo i 1996 kom den tilbake på programmet, og var med på samtlige konserter til og med Open Your Eyes-turneen. I 2002 var sangen tilbake på spillelisten, og ble spilt på samtlige konserter fram til april 2016 og var igjen tilbake i 2019.[1]

Versjon på ny-utgivelse fra 2003[rediger | rediger kilde]

Ny-utgivelsen av albumet Close to the Edge fra 2003 inneholder et «bonus-spor» med en tidlig versjon av sangen med arbeidstittelen «Siberia». Dette er en innspilling gjort under øvelse i studio, og varer i 9 minutter og 19 sekunder.

Besetning[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1972 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]