The Gates of Delirium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«The Gates of Delirium»
AlbumRelayer
Artist, bandYes
Utgitt1974
Innspilt1974
Sjangerprogressiv rock
Lengde21:50
SpråkEngelsk
PlateselskapAtlantic
Komponist(er)Chris Squire, Alan White, Jon Anderson, Patrick Moraz, Steve Howe
Låtskriver(e)Jon Anderson, Steve Howe, Alan White, Chris Squire og Patrick Moraz
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«The Gates of Delirium» er det første sporet på albumet Relayer, utgitt av det engelske progressiv rock-bandet Yes i 1974. Dette er et av bandets såkalte «episke verk». På den originale LP-utgivelsen utgjorde sangen hele side en med sin lengde på nesten 22 minutter. Dette var, inntil ny-utgivelsen av Tales from Topographic Oceans med den utvidede versjonen av «The Revealing Science of God (Dance of the Dawn)», den lengste sangen utgitt av bandet. På konsertalbumet Yesshows finnes det en 22 minutter og 40 sekunder lang versjon av sangen.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen er løselig basert på Leo Tolstojs bok Krig og fred, og begynner med et preludium som skal illustrere samling av krigsmenn og deres forberedelse på krig. Den første vokale seksjonen underbygger dette ved at teksten er en slags agiterende tale som skal motivere de som skal ut i strid. Så kommer en lengre instrumental seksjon som skal illustrere slaget. Det er her brukt metallskrap og brukte bildeler som perkusjon, i tillegg til ordinært slagverk. Tempoet er frenetisk og aggressivt, og metallet som smeller mot hverandre skal forestille lyder av sverd mot skjold og eksplosjoner. Den siste seksjonen av sangen skal representere tiden etter slaget er over, med sorg og ettertanke. Musikken er sørgmodig og nesten tårevåt, mens teksten forteller om krigens grusomheter. Dette siste partiet av sangen ble i redigert utgave utgitt i 1975 som singelen «Soon».

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Hele «The Gates of Delirium»[rediger | rediger kilde]

«The Gates of Delirium» ble fremført i sin helhet under samtlige konserter mellom utgivelsene av albumene Relayer og Going for the One. Den ble igjen fremført under «Masterworks»-turneen i 2000, da den fikk flest stemmer av publikum under en internett-avstemning bandet foretok for å bestemme hvilke sanger som skulle fremføres under turneen.[1] Yes hadde hele sangen med også under Magnification-turneen i 2001.[2] og under sommerturneen i Nord-Amerika i 2019[3].

Offisielle konsertopptak av «The Gates of Delirium» finnes på:

«Soon»[rediger | rediger kilde]

Ellers har bare «Soon» blitt fremført under konsertene.[4]

Versjonen på ny-utgivelsen fra 2003[rediger | rediger kilde]

På ny-utgivelsen finnes det som «bonus-spor» et opptak av hele sangen under en bandøvelse. Denne versjonen er noe kortere enn den offisielt utgitte versjonen, og den bærer preg av å faktisk være en øvelse. Det er ikke oppgitt noen dato for innspillingen av denne versjonen.

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1974 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forgotten Yesterdays - Masterworks-turneen». Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. 
  2. ^ «Forgotten Yesterdays - Magnification-turneen». Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. 
  3. ^ «Forgotten Yesterdays – 2019 Summer North American Tour». Arkivert fra originalen 12. august 2020. Besøkt 13. september 2020. 
  4. ^ «Forgotten Yesterdays - Soon». Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]