Tempus Fugit (Yes-sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Tempus Fugit»
AlbumDrama
Artist, bandYes
Utgitt1980
Innspilt1980
Sjangerprogressiv rock, hard rock
Lengde5:15
SpråkEngelsk
PlateselskapAtlantic
Låtskriver(e)Geoff Downes, Trevor Horn, Steve Howe, Chris Squire og Alan White
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«Tempus Fugit» er en sang fra det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt i 1980 på bandets album Drama. Sangen er skrevet av Geoff Downes, Trevor Horn, Steve Howe, Chris Squire og Alan White, som på dette tidspunktet var bandets personell. Sangen er 5 minutter og 15 sekunder lang.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med et forrykende hard rock-lignende riff med gitar og bass. Trommene holder tempoet oppe og understreker sangens «tyngde». Et lite mellomspill på synthesizer, der ordet «Yes» repeteres med bruk av vocoder en rekke ganger følger, før en ny repetisjon av åpningsriffet kommer. Et nytt temposkifte fører sangen videre inn i første vers med en reggae-inspirert versjon av riffet, som i refrenget går tilbake til hard rock-versjonen. Sangen veksler mellom vers og refreng i stil med konvensjonell rock. I ettertid kan musikkstilen lett beskrives som i «slekt» med The Polices hit fra 1979, «Message In a Bottle».

Tittelen «Tempus fugit» er latin og betyr «tiden flykter». Teksten refererer flere ganger til situasjoner der tiden kan synes å gå fortere enn man ønsker.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

«Tempus Fugit» i sin helhet ble fremført under Drama-turneen i 1980 og under In the Present-turneen i 20082009.[1] Ellers har kun åpningsriffet blitt spilt under en rekke konserter som en del av Chris Squire og Alan Whites «Whitefish» solo-medley.

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «Tempus Fugit»:

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1980 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forgotten Yesterdays». Arkivert fra originalen 29. juni 2006. Besøkt 10. april 2019.