Tony Kaye (musiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tony Kaye
Tony Kaye Yes.jpg
Født11. januar 1946 (73 år)
Leicester
Beskjeftigelse Musiker, pianist
Nasjonalitet Storbritannia
Musikalsk karriere
Sjangerprogressiv rock
Instrumentkeyboard
Aktive år1963
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Tony Kaye (egentlig Anthony John Selvidge, født 11. januar 1946 i Leicester i England) er en britisk keyboardist, mest kjent for sin tid som pianist og organist i progressiv rock-bandet Yes i periodene 1968 til 1971 og 1983 til 1995. Kaye var den originale pianisten og organisten i Yes, og ble i 1971 erstattet med Rick Wakeman. Etter den første tiden med Yes startet han prog-rockgruppen Badger. Senere var han med på å starte bandene Flash og Detective før han i 1981 spilte på Badfingers siste album. For tiden spiller han i bandet Circa: som blant annet har med det tidligere Yes-medlemmet Billy Sherwood. Både Kaye og Sherwood er også med i bandet Yoso, sammen med blant andre den tidligere Toto-vokalisten Bobby Kimball.

Tidlige år, Yes og Badger[rediger | rediger kilde]

Han var med i en rekke jazzband1960-tallet før han i 1968 ble invitert av Chris Squire til å bli med i et nytt band han hadde startet, nemlig Yes. Kaye spilte på de tre første albumene til Yes, Yes, Time and a Word og The Yes Album før han ble sparket på grunn av sin uvillighet til å spille moderne synthesizere og Mellotron, noe Wakeman var kjent for å gjøre.

Sammen med David Foster, som hadde skrevet en del sanger sammen med Yes, startet han i 1972 bandet Badger, som ga ut to album. Konsertalbumet One Live Badger i 1973 og White Lady i 1974. Han turnerte med David Bowie i 1975 og 1976, og ble så med i bandet Detective. De ga ut albumene Detective og It Takes One To Know One i 1977 samt en promo-plate kalt Live From The Atlantic Studios i 1978.

Badfinger, Detective og Cinema/Yes[rediger | rediger kilde]

Kaye hadde nå flyttet til Los Angeles, og ble med Badfinger på turné i 1979. Han var også med å spille inn albumet Say No More med bandet i 1981. Da Badfinger la bandet på is i 1982 var Kaye usikker på om han skulle fortsette videre som soloartist, eller takke ja til invitasjonen fra Chris Squire om å bli med i et nytt band han kalte Cinema. Dette bandet hadde også Alan White på trommer og Trevor Rabin på gitar. Han valgte å bli med i Cinema, og ble dermed i 1983 med på å gjenopplive Yes da Jon Anderson kom med i bandet.

Etter fire album og tolv år til med Yes, sluttet han. Han tilbød seg å hjelpe til i kulissene dersom de trengte ham, men det ble ikke noe av. Han jobbet ikke noe særlig i musikkbransjen på slutten av 1990-tallet, men de siste årene har han vært med på prosjekter som The Neil Deal, et hyllest-band til ære for Neil Young, og han er for tiden med i bandet Circa: som han har gitt ut to album sammen med. I 2008 var han igjen på turné med Badfinger.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]