Roundabout

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Roundabout»
AlbumFragile
Artist, bandYes
Utgitt1971
Innspilt1971
Sjangerprogressiv rock
Lengde8:30
PlateselskapAtlantic
Låtskriver(e)Jon Anderson
Steve Howe
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«Roundabout» er en sang fra det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt på deres album Fragile i 1971. Sangen ble skrevet av Jon Anderson og Steve Howe, og en redigert versjon ble utgitt som singel i 1972, og en konsertversjon ble utgitt som singel i 1973. Den er en av Yes' best kjente sanger, og også den sangen som har blitt fremført oftest under bandets konserter.[1] Sangen er 8 minutter og 30 sekunder lang. En redigert versjon på 3 minutter og 27 sekunder ble utgitt som singel, og kom på 13.-plass på Billboard Hot 100 i USA i 1971.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med et baklengs opptak av et piano, som punkteres av et kort tema spilt på akustisk gitar med en oktav-harmonisk teknikk i en slags barokk-stil. Dette repeteres, før gitaren avslutter det korte åpningstemaet og introduserer hovedtemaet sammen med resten av instrumentene. Sangen følger hovedsakelig konvensjonell rock-stil, med visse unntak.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

Yes har spilt «Roundabout» under nærmest samtlige konserter siden utgivelsen i 1971. På 1970-tallet ble det fremført en versjon der åpningstemaet ble spilt på elektrisk gitar, og ettersom de tekniske mulighetene for bedre lyd under konserter for akustiske instrumenter bedret seg på 1980-tallet, ble det fremført versjoner tett opptil originalinnspillingen. På midten av 2000-tallet fremførte Yes sangen i en akustisk blues/jazz-versjon.

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «Roundabout»:

Versjon på ny-utgivelse fra 2003[rediger | rediger kilde]

På ny-utgivelsen av albumet Fragile fra 2003 finnes et «bonus-spor» med en alternativ miks av sangen. Denne versjonen er meget lik den ferdige og kjente versjonen, og varer i 8 minutter og 35 sekunder.

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1971 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Forgotten Yesterdays». Arkivert fra originalen 11. februar 2017. Besøkt 10. februar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]