South Side of the Sky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«South Side of the Sky»
AlbumFragile
Artist, bandYes
Utgitt1971
Innspilt1971
Sjangerprogressiv rock
Lengde8:02
PlateselskapAtlantic
Låtskriver(e)Jon Anderson
Chris Squire
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«South Side of the Sky» er en sang fra det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt i 1971 på deres album Fragile. Sangen er skrevet av Jon Anderson og Chris Squire. Rick Wakeman var også med under komponeringen, men måtte av kontraktsmessige årsaker avstå fra kreditering. Sangen er 8 minutter og 2 sekunder lang.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med lyden av storm, før trommene aggressivt kommer inn. Et tungt gitarriff og en enkel bassgang gir et relativt konvensjonelt rock-lydbilde. Etter to vers avbrytes dette med en pianosolo i klassisk stil. Pianoet avslutter soloen med repeterte moduleringer av et tema, og resten av instrumentene kommer med. Vokal-harmonier nesten svever på toppen av musikken. Plutselig er vendes det tilbake til åpningsriffet og sangen avsluttes med et vers i denne rocke-stilen før lyden av stormen vender tilbake. Musikken nærmest forsvinner inn i stormen.

Med sine drastiske temposkifter og stilskifter er dette et godt eksempel på progressiv rock, der elementer fra forskjellige sjangere og lydeffekter blandes og skaper en ny helhet. Sangen er den mest aggressive på et ellers så «snilt» album med hovedvekt på det melodiske.

I innercoveret på ny-utgivelsen fra 2003 står det at sangen handler om en mislykket polar-ekspedisjon som ender med døden for deltagerne.[1] Yes-analytikeren Bill Martin har fundert på om teksten også kan referere til Vietnamkrigen.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

«South Side of the Sky» ble fremført kun åtte ganger[2] i perioden fra utgivelsen i 1971 til 1974. Etter nesten 30 år uten en eneste konsertfremføring av sangen, kom den med på spillelisten igjen i 2002, og har blitt spilt jevnlig siden.

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «South Side of the Sky»:

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1971 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yes. Fragile. Ny-utgivelse fra 2003. Elektra Entertainment.
  2. ^ Forgotten Yesterdays

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for musikkdatabaser i Wikidata