Machine Messiah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Machine Messiah»
AlbumDrama
Artist, bandYes
Utgitt1980
Innspilt1980
Sjangerprogressiv rock, hard rock
Lengde10:27
PlateselskapAtlantic
Låtskriver(e)Geoff Downes, Trevor Horn, Steve Howe, Chris Squire og Alan White
Produsent(er)Yes og Eddie Offord

«Machine Messiah» er en sang fra det engelske progressiv rock-bandet Yes, utgitt i 1980 på bandets album Drama. Sangen er skrevet av Geoff Downes, Trevor Horn, Steve Howe, Chris Squire og Alan White som på det tidspunktet var bandets personell. Dette er albumets lengste sang med sine 10 minutter og 27 sekunder. Opprinnelig var dette en sang som Downes og Horn skrev i håp om at Yes ville spille den inn før de selv ble medlemmer av bandet. Etter omarbeiding og bearbeiding av sangen sammen med resten av Yes, ble den spilt inn med Downes og Horn som nye medlemmer av bandet.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Sangen åpner med en gitar med en slags dopplereffekt før den går inn i et tungt og dystert hard rock-inspirert tema. Synthesizeren benytter også en slags dopplereffekt, før vi får et temposkifte, og melodien blir lettere og lysere. En gitarsolo omtrent midtveis i sangen dreier sangen tilbake til det dystre temaet, og sangen avsluttes med åpningssekvensens gitar med dopplereffekt.

Selv om dette er en av de tyngste og mest hard rock-inspirerte av samtlige Yes-sanger, er strukturen i den progressive rocken ivaretatt ved de mange temposkiftene og musikkstilskiftene. Tekstene er noe mørkere enn det Jon Anderson skrev før han forlot bandet året før denne utgivelsen. Musikken er, til tross for Andersons fravær, umiskjennelig Yes-musikk.

Konsertfremføringer[rediger | rediger kilde]

«Machine Messiah» ble spilt under samtlige konserter under Drama-turneen, men på grunn av at Jon Anderson nektet å synge noen av sangene fra Drama, ble den ikke spilt igjen før under In the Present-turneen i 20082009 med Benoît David som vokalist.[1]

Offisielle utgivelser med konsertopptak av «Machine Messiah»:

Personell[rediger | rediger kilde]

På originalinnspillingen fra 1980 medvirker:

Referanser[rediger | rediger kilde]