71° nord 2012

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

71 grader nord 2012 er 2012-versjonen av den norske reality-TV serien 71° nord.

2012 sesongen startet på Lindesnes med Nordkapp som mål som vanlig. Det er 14 deltagere med, og programleder er Tom Stiansen, noe han har vært siden 2006. I første episode viste de den siste utvelgelsen av deltakerne. 40 personer møtte opp i Sprangereid, hvor det ble valgt ut 14 deltagere tilslutt, 7 gutter og 7 jenter.

Nordkapp, og Nordkapplatået er endepunktet i 71" nord

Deltagere[rediger | rediger kilde]

Navn Alder Hjemsted Plass
Fredrik Thorsell Næs 26 Skien 1
Grete Dahle Thorsen 25 Bryne 2
Mette Varem 47 Korgen 3
Ida Grong Aursand 32 Namsos 4
Cecilie Skollerud Hegna 30 Porsgrunn 5
Matias Winther 25 Porsgrunn 6
Benedicte Behring 25 Porsgrunn 7
Maria Sunde 22 Førde 8
John Fraser 26 Rognan 9
Henning Hoff Wikborg 48 Bærum 10 - Trakk seg
Frode Olav Smith 42 Oslo 11
Nina Wallin Roth 40 Bergen 12
Claus Dalvang 44 Bærum 13
Philipe Hage Bodnar 23 Drammen 14

Etappene[rediger | rediger kilde]

Etappe 1[rediger | rediger kilde]

Lindesnes fyr

Etappen startet med at deltakerne ble fraktet i bil fra Lindesnes til Sirdal, hvor de ble delt inn i to lag med henholdsvis Fredrik og Grete som lagledere. De skulle kjempe i Roald Amundsens og Robert Falcon Scotts ånd, og dra en kjelke med all oppakningen på over fjellet. De måtte også innom to depoter underveis og ta med det som var der, og de måtte gjennomføre med en 10 timers hvile om natten. Laget til Grete vant og fikk spekemat og eggerøre i premie. Siden laget til Fredrik tapte måtte de ut i konkurranse hvor taperen ble sendt hjem. Det ble en kald fornøyelse, med hukommelsestest i isvann.

Etappe 2[rediger | rediger kilde]

Gruppen ble også på denne etappen delt inn i to lag. Det ene ble ledet av Henning mens Mette ledet det andre. På etappen skulle de være postbud og plukke med seg pakker og postkort fra forskjellige steder underveis som de skulle ha med seg til Tom Stiansen som ventet på dem ved Skånevik Fjordhotell. De skulle følge den gamle postvegen mellom Skjoldstraumen og Skånevik. Det startet med syklingasfalt, via Vats til Ølen. Derifra måtte de sykle og tidvis trille på skogsbilvei over til Etne. Fra Etne måtte de ta beina fatt over fjellet til Skånevik og mål. Laget til Henning tok ledelsen fra start av og holdt den helt inn til mål. Premien var badestamp, helgrillet lam og overnatting i gapahuk.

Det tapende laget måtte ut i kamp om hvem som skulle sendes hjem. Først hadde de en balansekonkurranse, hvor så de tre dårligste måtte henge etter armene fra en gammel bru over et juv. Claus Dalvang slapp først og ble sendt hjem.

Etappe 3[rediger | rediger kilde]

Rørgaten som Via Ferrata følger

Gruppen ble igjen delt i to lag. Maria ledet det ene laget, og Mette ledet det andre. Etappens oppdrag var å ta seg opp via ferrata (Jernveien) som er en klatrerute som følger rørgatene fra Tyssedal og opp i fjellet. Underveis måtte de løse flere oppgaver. Ved feil svar fikk det aktuelle laget 15 minutters tidsstraff. Laget til Maria vant med fem minutters, og fikk kveldskos og dusj på Tyssedal hotel i premie. Taperlaget måtte konkurrere dagen etter i en skikonkurranse, hvor Nina tapte og måtte reise hjem.

Etappe 4[rediger | rediger kilde]

På denne etappen skulle de gå på skitur i Skarvheimen. De ble delt i 2 lag. Hvor Mette ledet det ene laget mens Henning ledet det andre laget. Det ene lagat, det til Mette skulle gå med fjellski og pulker en strekning på noen og 20km, mens laget til Henning skulle gå på langrennsski over 5 mil. Men da kun med lett dagstursekk. Laget til Mette rotet mye i starten og gikk mye feil, men kom allikevel til mål som første lag og vant etappen. De fikk overnatting og frokost på Fleischer's HotelVoss.

Lagat til Henning tapte og måtte ut i konkurranse. Det var en konkurranse i en vindtunnel den første i sitt slag i Norge. Hvor de ble holdt oppe i horisontal stilling ved hjelp av vindkraften. Her skulle de styre seg rundt og markere underveis. Den som brukte lengst tid røk ut. Og det ble Frode som ikke greide limiten på 2 minutter.

Etappe 5[rediger | rediger kilde]

Hornelen

For første gang i årets utgave skal de være et lag samlet. De skal bestige fjellet Hornelen i Bremanger kommune i Sogn og Fjordane. Det blir en bratt tur til toppen. Og de får for første gang muligheten til å samle penger til vinner premien. For en skal rappelere ned til en hylle 800 meter over havet og hente oppgaveteksten. Avhengi av hvor stor høydeskrekk vedkommende har for de enten 60.000, 30.000 eller 10.000 kr. De velger Ida Grong Aursand som gir dem 30.000 kr. Men dagen etter skal de ned igjen og de klarer ikke tidsfristen på 3 timer ned og taper pengene. Fredrik stod over turen da han var blitt snøblind etter forrige etappe.

Dagens konkurranse går ut på at de skal gå sammen to og to i lag og så skal de gjennom en løype hvor de må knyte seg ut av diverse knuter. Det blir laget med Mathias og Fredrik som taper og de to må ut i en duell med ennå flere knuter seg imellom. Den taper Fredrik og vil i neste program få en utfordring for å se om han blir med videre eller må reise hjem.

Etappe 6[rediger | rediger kilde]

Beklager en litt ufullstendig beskrivelse idag. Fikk ikke sett etappen da det var Kabelbrudd på TV her I Bærum i hele kveld. Så hvis noen har sett episoden og kan gjøre den mer utfyllende så hadde det vært fint.

De skulle gjennomføre skitur opp Skårasalen i Sunnmørsalpene. På vei ned falt Henning og brakk nakken. Han måtte flys ut med redningshelikopter og brøt hele turen. John tapte en balanseduell med Fredrik og var den som idag ble sendt hjem. De greide å gjennomføre oppdraget på tiden de hadde satt og fikk 50.000 for det. I tillegg fikk de 10.000 fordi de var innom Blåhornet på veien.

Alle fikk god mat på Hotell Ivar Åsen i Ørsta i tillegg fikk 4 overnatte på hotellet. Konkurransen var trekking av tømmerstokker og den dårligste der som var John måtte ut mot Fredrik i en duell hvor de balanserte mye. John tapte og ble sendt hjem.

Etappe 7[rediger | rediger kilde]

Storseisundet bruAtlanterhavsveien

I dag skulle de sykle fra Bud til Averøy over Atlanterhavsveien. De skulle og innom forskjellige poster underveis som ga varrierende pengesum til premiekofforten. To av postene var obligatoriske, det var den ved Engan fort og den i Bremneshola. De ga 5000kr hver. De var og innom de tre andre, også den ved en Stavkirke selv om det innebar en ekstra tur på 2 mil. De greide tidsfristen og vant 65.0000 kr totalt.

Dagen etter fikk de frokostThon hotell Kristiansund og så var det tid for årets første frikort konkurranse. Der ble de delt inn i par hvor de skulle stable bruskasser i høyden. Og vinnerne fikk frikort. Så var det tid for avstemning, og Maria fikk færrest poeng. Men hun ble ikke sendt hjem, men må derimot ut i duell i neste program.

Etappe 8[rediger | rediger kilde]

Hamperokken

Før dagens etappe ble de fløyet til Tromsø. Her skulle de bestige fjellet Hamperokken. Det var et voldsomt snøvær under turen. Og da de kom til Middagsaksla bestemte de seg for å snu, da de mente det var uforsvarlig å fortsette. På vei ned fikk de oppdrag om å lete etter en "person" som var tatt av snøskred. Da de fant vedkommende som var en båre fikk de beskjed om å ta en person på denne båren og frakte vedkommende til mål. De valgte Benedicte som var minst og lettest. De greide ikke det innen tidsfristen, men siden været hadde gjort toppturen uforsvarlig å fullføre fikk de godkjent den og fikk 30.00 for det.

I tillegg fikk alle overnattingClarion Bryggen hotell i Tromsø. Dagen etter var det tid for frikortkonkurranse, avstemning og duell. Frikortkonkurransen som gikk ut på å kaste seg ut fra taket på den gamle brannstasjonen ble vunnet av Cecilie. I avstemmningen etterpå var det Benedicte som fikk færrest poeng og måtte møte Maria i duell. Duellen gikk ut på å klamre seg lengst mulig til et rør og Benedicte vant og Maria måtte reise hjem.

Etappe 9[rediger | rediger kilde]

På 9 etappe skulle deltagerne padle kajakk ved Ringvassøya i Karlsøy kommune nord for Tromsø. Underveis skulle de innom forskjellige poster, hvis de fant frem til neste post innen den satte tidsfristen så fikk de en sum penger. De greide alle unntatt 1 posten, Og fikk med seg 37.500 kr. Dagen etter fikk de velge om de ville ha 30 min med massasje eller snakke med en av sine kjære i 15 min på Skype. Alle valgte å snakke med sine, Mette fikk treffe datteren sin som bor i Tromsø.

Så var det tid for frikortkonkurranse. Først skulle de løse en ordlek, og de 4 beste fra den konkurransen gikk videre til en ny konkurranse hvor de gikk gjennom en hinderløype innpakket i en plastikkball. Grete vant konkurransen og frikortet. Cecilie fikk færrest stemmer ved utvelgelsen og må ut i duell i neste episode.

Etappe 10[rediger | rediger kilde]

Dagens etappe bød på topptur med overnatting i portalegre midt i fjellveggen 650 meter over havet. De skulle bestige Mellomtinden på Kvaløya utenfor Tromsø. Og de fikk 10.000kr i kofferten for hver person som gjennomførte oppdraget. Alle klarte oppdraget men Grete slet veldig siste stykke opp dagen etter overnattingen. Hun hyperventilerte men det gikk bra. De kom seg ned innen tidsfristen og fikk til sammen 70.000kr i kofferten.

Så var det tid for frikortkonkurranse, det var en quiz med spenning bokstavelig talt. De skulle svare ja eller nei med å holde i en elektrisk sak og de som svarte feil fikk et støt gjennom hånda. Mette fikk først 6 rette og vant. I utvelgelsen etterpå fikk Benedicte minst poeng og måtte møte Cecilie i en duell. Hvor de skulle hente brikker og legge dem sammen riktig. De var i tillegg bundet fast med strikk. Cecilie vant og Benedicte måtte reise hjem.

Etappe 11[rediger | rediger kilde]

Jiehkkevárri sett fra Balsfjorden.

Idag var de kommet til Lyngen i Nord-Troms og skulle bestige Jiehkkevarri som er det høyeste fjellet i Troms. Men på grunn av dårlig vær og etterhvert økende fare for snøskred endte det med at de måtte snu en god stund før de i det hele tatt var oppe. Istedenfor 75.000kr fikk de 25.000kr. Og på kvelden fikk de kose seg med bål og grilling av pølser i leiren. Dagen etter ble Cecilie stemt nederst og hun valgte og gå i duell med Matias. Duellen gikk på å sette sammen rør riktig slik at de fikk fylt vann i en sylinder. Det endte med at Cecilie vant og Matias måtte reise hjem.

Etappe 12[rediger | rediger kilde]

Dagens etappe ble gjennomført på Finnmarksvidda. Først skulle de velge en deltager de stolte på til å gjennomføre et oppdrag solo. Og det ble Fredrik de valgte. Han skulle gjennomføre et tandemhopp i fallskjerm og gjennomførte han det fikk laget 30.000. Noe han gjorde med glans. Etterpå skulle han navigere via to poster frem til der han skulle slå leir. Jentene hadde sin egen rute med 2 poster de skulle navigere seg frem til sitt leirsted. Men tidsfristen de hadde på 6 timer klarte de ikke. Og laget gikk derfor glipp av nye 30.000 kr. Underveis fikk de med seg bokstaver. Det gjorde Fredrik også, og da de kom til hver sin leirplass tok de kontakt med hverandre via radiosamband for å ved hjelp av bokstavene finne hvor mål var. Så tol de kvelden. Dagen etter gikk de til mål, og Fredrik fikk muligheten til å putte de 30.000 rett i egen lomme ved å komme først i mål noe han ikke gjorde. Så da gikk de til laget.

Så var det tid for stemmegivning, denne gang var det Fredriks om kom på bunn og måtte ut i duell. Han valgte Cecilie. Og duellen gikk ut på å klatre opp hver sin stolpe og dra et flagg over. Fredrik var overlegen og Cecilie måtte reise hjem.

Etappe 13[rediger | rediger kilde]

Årøya øy

Da var det klart for semifinale i årets utgave. De ble delt i to lag, Mette valgte å være på lag med Fredrik og dermed ble Grete og Ida på lag sammen. Men det ble raskt klart at Ida grunnet gnagsår og vannblemmer ikke kunne delta. Så Grete måtte gjennomføre etappen alene. Det ble en tøff tur hvor hun startet med 20 min forsprang på sykkel. Men grunnet at hun ikke hadde med seg løypebeskrivelsen rotet hun seg alt for langt avgårde og var tatt igjen av de to andre da de skulle gå til fots i terrenget.

Hun prøvde å henge seg på dem, men de gjemte seg slik at hun mistet dem. Da hun ikke er god til å navigere rotet hun seg skikkelig bort. Og ble svært langt bak. Etter å ha funnet frem til post oppe i fjellet valgte Fredrik og Mette å ta padleturen ut til mål på Årøya (Alta) og var imål svært lenge før Grete. Grete valgte den varianten som inneholdt sykkel og svømming ut til øya. Men mødte de andre på ferjeleiet på fastlandssia og slapp og svømme ut. Hun fikk og bli med og overnatte på hotell. Det viste seg at det hadde gått infeksjon i såret til Ida så hun ble fraktet til sykehus i Hammerfest og brøt da konkurransen. Så da blir det Grete, Fredrik og Mette i Finalen.

Etappe 14[rediger | rediger kilde]

Den startet med at de hver for seg skulle ta seg over Porsangerhalvøya og at den som kom først i mål var sikret plass i den avsluttende finalen på selve Nordkapp. Det ble en enkel seier for Fredrik, mens Grete og Mette måtte ut i en duell i Honningsvåg. Hvor de skulle sette sammen et tårn av lego i en tank full av iskaldt havvann. Grete vant duellen.

Så møttes Grete og Fredrik til den vanlige duellen i nettet over stupet ved Nordkapp-platået. Her var Fredrik desidert raskest og kunne innkasere både ny bil, og 317.000 kr. Mesteparten av pengepremien skulle han gi bort til Unicef.

Etappe for etappe[rediger | rediger kilde]

Etappe Fra Til Pengepremie/Totalt Hjemsendt
1 Lindesnes Sirdal ** Philipe Hage Bodnar
2 Skjoldstraumen Skånevik ** Claus Dalvang
3 Tyssedal Sysendalen skisenter ** Nina Wallin Roth
4 Skarvheimen Voss ** Frode Olav Smith
5 Bremanger Hornelen Bremanger 0kr / 0kr
6 Skårasalen Sunnmørsalpene Ørsta 60.000kr / 60.000kr Henning Hoff Wikborg og John Frazer
7 Bud Kristiansund 65.000kr / 125.000kr
8 Tromsø Hamperokken 30.000kr / 155.000kr Maria Sunde
9 Ringvassøya Telegrafbukta 37.500kr / 192.500kr
10 Kvaløya Mellomtinden 70.000kr / 262.500kr Benedickte Behring
11 Lyngen Jiehkkevarri 25.000kr / 287.500kr Matias Winter
12 Finnmarksvidda Romsdal i Alta 30.000kr / 317.500kr Cecilie Skollerud Hegna
13 Alta Årøya (Alta) 0kr / 317.000kr Ida Grong Aursand
14 del 1 Porsangerhalvøya Honningsvåg Mette Varem

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]