Depot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Armeens depot, Akershus festning, bygget 1832
Feltdepot, State Game Lands 252, Pennsylvania

Depot eller magasin er et lager der det oppbevares større mengder materiell for senere bruk. Uttrykket brukes oftest om militære lagre, gjerne for uniformer, feltutrustning eller kjøretøy. Et depot for våpen kalles vanligvis et arsenal. Innenfor medisin brukes depot om tabletter eller sprøyter som er laget slik at det gir langsommere, men lengre frigjøring av virkestoffer.

Militære depoter[rediger | rediger kilde]

Depoter bygget fram til midten av 1900-tallet var gjerne bygget i murstein. I motsetning til andre militære bygninger kan depoter ofte kjennes igjen på mange store doble dører, og forskjellige former for heiseanordninger for å frakte materiell. Unntaket er såkalte krutthus, depoter for svartkrutt. Disse har gjerne bare én enkelt dør og ingen vinduer. I land der det er mulig, vil større depoter ofte ligge i umiddelbar nærhet av kanaler. Det gamle hoveddepotet i København er bygget i en firkant rundt et 6000 m² stort utgravet havnebasseng.

Depoter bygget under og etter andre verdenskrig er ofte huset i nissenhytter, halvbueformede bygninger av bølgeblikk. Mindre feltdepoter kan være nedgravde og ta form av bunkere.

Motorsport[rediger | rediger kilde]

I motorsport er et depot et verksted eller område ved siden av en motorsportsbane hvor kjøretøyene kan klargjøres, vedlikeholdes og repareres i løp under depotstopp.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «depot» er kommet inn via fransk dépôt, fra latin deponere – å legge fra seg. Ordet har samme ordstamme som deponi, som i motsetning til depot brukes om et lager av noe en ønsker å bli kvitt. Ordet «lager» kommer fra tysk, og betyr en (militær) leir. Det tilsvarende skandinaviske uttrykket er hus, som i «krutthusene» på Fredriksvern, Fredriksberg fort og Hovedøya og Tøyhuset, det gamle arsenalet i København.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata