Grill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
To kulegriller

En grill er et stekeredskap som brukes for å grille mat over sterk varme. Det finnes flere ulike griller, men den vanligste er den typen som bruker kull eller briketter til oppvarming.

Typer grill[rediger | rediger kilde]

Kullgrill[rediger | rediger kilde]

En kullgrill

En kullgrill er den vanligste typen grill og blir oppvarmet ved hjelp av grillkull eller grillbriketter som må antennes ved hjelp av tennvæske. Slike griller må få brenne en viss tid, slik at grillen oppnår riktig temperatur før man begynner å grille. En bieffekt av at man fyrer med grillkull eller grillbriketter er at det lett setter røyksmak på maten som grilles.

Gassgrill[rediger | rediger kilde]

En gassgrill er en grill som varmes opp ved hjelp av gass. Grillen er enklere i bruk enn kullgrillen, og tennes ved å trykke på en knapp. Gassgriller setter ikke røyksmak på maten, slik kullgriller kan gjøre.

Elektrisk grill[rediger | rediger kilde]

En elektrisk grill varmes opp av et varmeelement som drives av elektrisitet. Denne grillen oppnår ikke like høy varme som de andre typene, og det anbefales[av hvem?] kun å grille pølser eller mindre kjøttstykker på den.[trenger referanse] Det finnes også elektriske bordgriller som kan brukes inne. Bordgriller kan også drives av gass som Weber Q120, men disse bør benyttes på bord utendørs.

Kvartsgrill[rediger | rediger kilde]

En kvartsgrill er den nyeste typen grill på markedet og bruker kvarts-halogen-elementer til oppvarming. Ideen til grillproduktet er det en nordmann som står bak.[1]

Engangsgrill[rediger | rediger kilde]

To engangsgriller
Engangsgriller har en spesielt forsøplingsproblematikk. Depot for engangsgriller i Frognerparken, Oslo.

En engangsgrill består av en liten aluminiumskasse med rist på toppen og grillkull eller briketter inni, som antennes med en fyrstikk. Denne brenner kun kort tid og kan ikke etterfylles eller tennes på nytt etter slukking. Grillen er perfekt[trenger referanse] til å steke pølser og andre små ting på, men egner seg ikke til store kjøttstykker. Grillen er mye brukt på strender og i parker. Bruk av engangsgrill er dog noe omdiskutert. Den er av enkelte ansett som et potensielt miljøproblem, da den dessverre ofte etterlates ute i naturen etter bruk. Dessuten finnes det eksempler på at bruk av slike griller har vært årsak til skogbrann.

Engangsgriller plassert direkte på svaberg forårsaker skjemmende ikke-reparerbare skader på fjellet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kvartsgrill Arkivert 27. september 2007 hos Wayback Machine. fra forbruker.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]