Hopp til innhold

Koffert

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Moderne skallkoffert
Stoffkoffert

Koffert er en stiv, eskelignende veske med hengslet lokk, lås og håndtak, som først og fremst brukes til oppbevaring og transport av bagasje under reiser. Størrelsen kan variere, men kofferter er sjelden større enn cirka 120 cm × 80 cm × 40 cm (384 L), siden de ellers blir uhåndterlige under reisen. «Amerikakoffert» eller trunk var større, men da vanligvis med håndtak i kortsidene slik at de kunne bæres av to personer.

Materialene har variert, fra papp, via lær (svinelærskoffert), forskjellige kunststoffer, med innebygd treramme og metallkofferter (mest aluminiumslegeringer) til dagens utgaver som består av 100% kunststoffer. Formen på nyere utgaver er ofte mer avrundet enn eldre for lettere reingjøring og tilpasset moteriktig design.

Dagens kofferter er enten av skalltypen, det vil si at der er et stivt skall av plast (egentlig to som er hengslet sammen), som er armert med sterke fibre for å gi både stivhet og bruddstyrke. Andre kofferter er bare stivet av nok til å beholde fasongen og bevare innholdet på innsiden. Disse har vanligvis glidelåslukning. Den myke typen er ofte lettere enn en skallkonstruksjon, og foretrekkes av mange som tenker bagasjevekt, for eksempel på fly.

Mange kofferter er nå utstyrt med to eller fire hjul, og forskjellige typer uttrekkbare hanker som gjør det mulig å taue dem uten å løfte mer enn maksimum halve vekten. Slike kofferter kalles gjerne for trillekoffert,

En spesiell type mindre, svarte kofferter til kontorbruk, en slags stive dokumentmapper, kalles ofte «stresskofferter».

Se også[rediger | rediger kilde]