Hopp til innhold

Finale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Finale kommer av italiensk og betyr slutt, avslutning eller ende. Ordet henviser til en rekke ulike avsluttende hendelser, som kan inndeles i to kategorier:

I musikk betyr finale sluttsats, siste sats av et tonestykke. Begrepet kan også anvendes for sluttsatsen i en operaakt. Avsluttende kamp i et idrettsmesterskap kalles en mesterskapsfinale.

Bronsefinale[rediger | rediger kilde]

Bronsefinale er et avledet uttrykk som gjerne betegner kampen om tredjeplassen, som i mesterskap blir belønnet med 3.-plass og bronsemedalje (derav navnet). Litt sleivete blir bronsefinalen gjerne omtalt som taperfinale (på engelsk: losers final), ettersom de deltakende lag/personer har tapt sine respektive semifinaler. I en del konkurranser blir det av denne grunn ikke avholdt bronsefinale. Taperen av bronsefinalen får 4.-plass i konkurransen.

Semifinale[rediger | rediger kilde]

Semifinale (av nesten finale) er også et avledet uttrykk som betegner kampen(e) forut for finalen, i mesterskap blir vinnerne belønnet med plass i finalen, mens taperne går til bronsemedalje - hvis denne blir avholdt. I konkurranser med to deltakere i finalen vil det som oftest være fire semifinaledeltakere (lag eller personer) og følgelig to semifinaler.

Kvartfinale[rediger | rediger kilde]

Kvartfinale er igjen et avledet uttrykk som betegner kampen(e) forut for semifinalene, i mesterskap blir vinnerne belønnet med plass i semifinalene, mens taperne oftest er utslått eller skal spille plasseringskamper om 5. - 8.-plassene. I konkurranser med to deltakere i finalen vil det som oftest være åtte kvartfinaledeltakere (lag eller personer) og følgelig fire kvartfinaler (derav navnet kvart). På engelsk heter det round of 8.

Åttendedelsfinale[rediger | rediger kilde]

Åttendedelsfinale er nok et avledet uttrykk som betegner kampen(e) forut for kvartfinalene, i mesterskap blir vinnerne belønnet med plass i kvartfinalene, mens taperne oftest er utslått eller skal spille plasseringskamper om 9. - 16.-plassene. I konkurranser med to deltakere i finalen vil det som oftest være 16 deltakere (lag eller personer) i åttendedelsfinalene og følgelig åtte kvartfinaler (derav navnet åttendedels). På engelsk heter det round of 16.