Skype

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skype
Skype logo (2019–present).svg
Utvikler(e)Skype Technologies
Utgiver(e)App Store
Utgitt August 2003[1]
Nyeste versjon8.95.0.412 (23. mars 2023)[2]
PlattformIOS
OperativsystemMicrosoft Windows, macOS, Android, iOS, Symbian, Windows Phone, Linux, BlackBerry OS, webOS
Skrevet iDelphi, Objective-C, C++, Object Pascal
SjangerDirektemelding, Videokonferanse, VoIP
TypeVideotelefoni, IP-telefoni
Nettstedwww.skype.com/

Skype er et dataprogram som brukes til IP-telefoni. Skype ble grunnlagt i 2003 som en estisk start-up[3] av svenske Niklas Zennström, danske Janus Friis og fire estiske ingeniører som også står bak fildelingsprogrammet Kazaa, nemlig Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Jaan Tallinn og Toivo Annus [3].

Brukeren installerer Skype på datamaskinen og oppretter deretter en gratis brukerkonto. Deretter søker man seg frem til personen man vil ringe. Siden samtalen skjer over Internett, er det ingen tilkoblingsavgift, ingen minuttpris og ingen abonnementskostnader, slik at Skype blir et meget rimelig alternativ sammenlignet med vanlige telefonsamtaler. I tillegg til at brukerne kan ringe til hverandre, har programmet også funksjonalitet for meldingsformidling, filoverføring, videosamtaler osv.

I september 2005 kjøpte amerikanske eBay Skype for mellom 1,9 og 3,4 milliarder euro, avhengig av selskapets økonomiske utvikling de kommende årene. Dette gjorde Niklas Zennström til en av Sveriges rikeste personer.

10. mai 2011 kjøpte Microsoft Skype for 8,5 milliarder US dollar, og i 2013 ble selskapets Live Messenger slått sammen med Skype. Skypes hovedkontor ligger i dag i Luxemburg, og firmaet har fortsatt kontorer i de estiske byene Tallinn og Tartu, samt i London, Praha og San Jose.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]