Datter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et fotografi fra 1931 som viser fire generasjoner mødre og døtre.

En datter er kvinnelig avkom, en jente eller kvinne i slektskap til sine foreldre. Den mannlige ekvivalent er sønn. Navnet brukes også analogisk i flere felt, for å vise forhold mellom grupper eller bestanddeler (for eksempel datterselskap).

I patriarkalske samfunn har ofte døtre forskjellige eller mindre familierettigheter enn sønner. I flere førindustrialiserte samfunn, og noen eksisterende samfunn, kan en familie ofte foretrekke å få sønner fremfor døtre, med påfølgende spedbarnsdrap på jenter.[1] I noen samfunn er det også sedvane at en datter «selges» til sin ektemann, som betaler en brudepris; en annen beslektet form for denne skikken er når foreldre betaler datterens ektemann en pengesum for å kompensere for kvinnens finansielle byrde, som man finner i samfunn hvor kvinner ikke arbeider utenfor hjemmet, og kalles medgift.

I 2015 var 48,6 % av alle fødsler i Norge døtre, av totalt 59 058 fødsler.[2]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet «datter» er antagelig et lånord fra dansk; ordet er nært beslektet med norrønt dóttir, som gir nynorsk dotter. Den norrøne formen er avledet av germansk *duhtér, igjen fra indoeuropeisk *dhughəter-.[3]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stein, Dorothy: Burning widows, burning brides: The perils of daughterhood in India. Pacific Affairs, volum 61, nr. 3, s. 465. University of British Columbia.
  2. ^ Statistisk sentralbyrå. Besøkt 14. mai 2016
  3. ^ de Caprona, Yann: Norsk etymologisk ordbok, s. 32–33. Kagge Forlag (2014).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wiktionary: datter – ordbokoppføring