Hopp til innhold

Quiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Quiz eller kviss[1] er en form for spørrekonkurranse der deltakerne konkurrerer om å svare riktig på flest mulig av spørsmålene som deles ut eller stilles av en leder, som gjerne kalles «quizmaster». Det er vanlig at deltakerne danner lag som konkurrerer mot hverandre. Quiz regnes av mange som en sosial aktivitet, og blir ofte brukt i ulike arrangementer for å skape fellesskapsfølelse og glede.

Spørsmålene i en quiz kan handle om hva som helst. En skiller gjerne mellom temaquiz og allmennkunnskap. Quizen foregår som oftest ved at svarene skrives ned underveis, og rettes etterpå.

Det er også vanlig å dele spørsmålene inn i ulike kategorier og vanskelighetsgrader, alt etter om de er enkle eller vanskelige og hvilket tema de handler om. En vanlig inndeling er å dele alt som kan spørres om inn de åtte hovedkategoriene «finkultur», «populærkultur», «verden», «historie», «livsstil», «sport og spill», «natur og vitenskap» og «samfunn og dagligliv».

Quiz i Norge[rediger | rediger kilde]

Hvert år arrangeres det NM i quiz, og denne konkurransen består av tre konkurranser: individuell (100 spørsmål), par (100 spørsmål) og femmannslag (125 spørsmål).

Internasjonale mesterskaper[rediger | rediger kilde]

Hvert år, vanligvis i juni, arrangeres Verdensmesterskapet i quiz. Denne konkurransen er individuell og består av 240 spørsmål fordelt i åtte hovedkategorier, og alle spørsmålene er stilt fra et internasjonalt ståsted, slik at deltagerne stiller likt, uavhengig av hvilket land de kommer fra.

Annethvert år arrangeres det EM i quiz, og Norge har opp gjennom årene gjort det veldig bra i dette mesterskapet, selv om vi ikke ligger helt øverst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bokmålsordboka – quiz/kviss». Universitetet i Bergen og Språkrådet. Besøkt 11. april 2018.