Hopp til innhold

Bud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bud
Sjøbuer i Bud.
LandNorges flagg Norge
FylkeMøre og Romsdal
KommuneHustadvika
Postnummer6430 Bud
Areal0,79 km²
Befolkning792[a] (2023)
Bef.tetthet1 002,5 innb./km²
Preposisjoni Bud
Kart
Bud
62°54′23″N 6°54′47″Ø

Bud er et tettsted og fiskevær i Hustadvika kommune i Møre og Romsdal og ligger ytterst ute på Romsdalskysten, med det kjente havstykket Hustadvika som nærmeste nabo. Navneformen er en eldre skrivemåte av ordet ei bu. Ordet er her brukt om rorbuer, som de tilreisende fiskerne bodde i under sesongfisket. Denne betydningen av bu finnes mange steder langs kysten. Bud består også av flere små bygder som Bergset og Drågen. Tettstedet Bud har 792[1] innbyggere per 1. januar 2023. Opptellingen av manntallet fra Bud er også registrert fra folk i denne regionen.

Midt i Bud ligger et fuglefjell som i hekkesesongen huser en koloni krykkjer. Like ved serveringsstedet «Bryggjen i Bud» og parkeringsplassen ved Ergan kystfort er det en «geologisk samling» av bergarter. Gjennom tettstedet Bud og litt nordover helt ytterst mot havet er det anlagt en «kyststi». Denne er merket og har en rekke informasjonstavler som forteller Buds historie. Det er også laget en forbindelse over land, denne går litt opp mot «fjellet» Gulberget. Herfra er det utsikt mot Bud og havet utenfor.

Bud kirke ble ferdig i 1717 og markerte 300 år i 2017. Tidligere var det en stavkirke i Bud.

Stedet Bud ble helst brukt til sesongfiske, dette gjaldt antakelig fram til 1400-tallet. Den viktigste sesongen var torskefisket i tiden februar-mai.

Et manntall fra 1523 viser at det da var registrert 25 skatteytere i Bud. I 1533 ble det holdt riksmøte der. Erkebiskop Olav Engelbrektsson ledet møtet som fant sted der Ergan kystfort ligger i dag. På 1500-tallet bodde det i overkant av 400 personer i Bud, som da var det største handelsstedet mellom Trondheim og Bergen.

Ergan kystfort er et forsvarsverk som ble bygd av tyskerne under annen verdenskrig, og var en del av den såkalte Antlanterhavsvollen som var et ledd i tyskernes forsvar av Norge under krigen. I dag er Ergan kystfort blitt gjort om til et museum der man kan se hvordan det var på fortet under årene med tysk okkupasjon.

Kommunikasjon

[rediger | rediger kilde]

Nærmeste by er Molde som ligger ca. 40 km mot sørvest, langs riksvei 664 til Elnesvågen og derfra til Molde.

Ved å kjøre nordøst over til Hustad og Vevang kommer en til fylkesvei 64 og Atlanterhavsvegen (Bud–Kristiansund), som er ett av pilotprosjektene i Verdiskapningsprosjektet til Riksantikvaren. Atlanterhavsveien går over «havet», over flere bruer og mindre øyer til Averøya. Herfra var det tidligere fergeforbindelse til Kristiansund, men i 2009 åpnet Atlanterhavstunnelen.

Tidligere kommune

[rediger | rediger kilde]

Bud var en tidligere kommune i Møre og Romsdal, og ble opprettet som Bud formannskapsdistrikt i 1837.

1. januar 1878 ble en del av Bud med 15 innbyggere overført til Kvernes. Det er noe uklart om dette gjelder Kvernes sogn og/eller Kvernes kommune. 1. januar 1891 ble gården Bollien i Bud med 15 innbyggere overført til Kvernes kommune. 1. juli 1918 ble Hustad utskilt som egen kommune. Bud hadde 1 397 innbyggere etter fradelingen.[2]

1. januar 1964 ble Bud, Fræna og Hustad kommuner slått sammen til den nye Fræna kommune. Bud hadde ved sammenslåingen 1 610 innbyggere.

Bildegalleri

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]