Tandemhopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Miss USA 2005, Chelsea Cooley, hopper tandem.
To person er klare for å gjennomføre et tandemhopp. Bare instruktøren har fallskjerm, tandemeleven har kun et seletøy som festes til intruktørens seletøy.

Et tandemhopp er et fallskjermhopp der to personer hopper sammenfestet med én fallskjerm. Tandeminstruktøren er en svært erfaren fallskjermhopper som er spesialutdannet til å gjennomføre denne type hopp, mens tandemeleven eller passasjeren oftest er uten fallskjermerfaring. Instruktøren kontrollerer hele hoppet fra utsprang, frittfall, skjermflygning til landing. Eleven trenger kun 15–30 minutter opplæring.

Tandemhopp er en populær gave til jubilanter og som aktivitet i utdrikningslag. Tandemhopping kan også benyttes for å utdanne nye fallskjermhoppere, men i Norge benyttes andre opplæringsformer (linekurs, AFF-kurs).

Utstyr[rediger | rediger kilde]

Tandemhopping krever spesialkonstruert fallskjermutstyr. Etter utspranget på instruktøren utløse en bremseskjerm (eng: drogue) for å redusere hastigheten til ca. 200 km/h som er terminalhastigheten til single hoppere. Dette er påkrevet for å kunne få en trygg og behagelig skjermåpning, samtidig som det gjør det enklere for en fallskjermfotograf å forevige hoppet.

Tandemskjermer er minst dobbelt så store som vanlige sportsfallskjermer for å kunne bære den økte vekten.


Det har også vært gjennomført tandem BASE-hopp.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]