Martin Kolberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Martin Kolberg
Martin Kolberg vid Nordiska Radets session i Reykjavik. 2010-11-03.jpg
Født 24. februar 1949 (66 år)
Lier, Buskerud
Parti Arbeiderpartiet
Stortingsrepresentant
2009
Valgkrets Buskerud
Arbeiderpartiets partisekretær
20012009
Forgjenger Solveig Torsvik
Etterfølger Raymond Johansen

Martin Arvid Kolberg (født 24. februar 1949 i Lier, Buskerud) er en norsk politiker (Arbeiderpartiet). Kolberg er parlamentarisk nestleder i Arbeiderpartiets stortingsgruppe og er valgt inn som stortingsrepresentant for Buskerud. Han var partisekretær i Arbeiderpartiet fra 2001 til 2009.

Kolberg gikk av som partisekretær på landsmøtet i 2009, da han stilte til valg som Buskerud Arbeiderpartis førstekandidat ved stortingsvalget. Han ble valgt inn, og 30. september 2009 valgte stortingsgruppa ham til parlamentarisk nestleder. Han var andre nestleder i kontroll- og konstitusjonskomiteen i perioden 2009 til 2013 og er komiteens leder fra 2013. I perioden 2001–05 var han første vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet i Buskerud, og i perioden 1977–81 andre vara. Kolberg møtte fast i dagene mellom 1. og 19. oktober 2001, før Thorbjørn Jagland returnerte til nasjonalforsamlingen fra embetet som utenriksminister etter valget den høsten.

Kolberg har videre vært statssekretær ved statsministerens kontor under Gro Harlem Brundtland fra 1995 til 1996 og videre i Forsvarsdepartementet til 1997. Han er medlem av Fellesforbundet.

Yngre år[rediger | rediger kilde]

Martin Kolberg startet på studier til elektroingeniør ved Oslo Tekniske Skole i 1970-årene og jobbet senere fire år ved Drammen Kabelfabrikk.

Samarbeid med Thorbjørn Jagland[rediger | rediger kilde]

Kolberg var bestevenn med Thorbjørn Jagland fra 8-årsalderen og hadde et nært samarbeid med ham helt fra starten av deres politiske karrierer i Arbeidernes ungdomsfylking og Arbeiderpartiet i Buskerud. Kolberg var sekretær i AUF 1977–81 under Jaglands lederperiode, og før sentralstyreperioden arbeidet begge lokalt mot EF-medlemskap gjennom Buskerud AUF i 1972. Det kom til et brudd mellom de to i 1996 etter at Jagland byttet ut Kolberg som statssekretær ved Statsministerens kontor, noe som i følge Jagland skyldtes en misforståelse. Jagland mente de to hadde hatt en avtale om å ikke jobbe samme sted i politikken.[1]

Partisekretær[rediger | rediger kilde]

Kolberg har som partisekretær vært opptatt av å videreutvikle en fast ideologi for Arbeiderpartiet, og å styrke forholdet til fagbevegelsen.[2] I hans tale til Aps landsmøte i 2005 formante han delegatene at Arbeiderpartiets støttespillere er: «...fagbevegelsen, fagbevegelsen, fagbevegelsen».

Frp-koden[rediger | rediger kilde]

Martin Kolberg er kjent for å ha sagt å finne løsningen på det såkalte fenomenet bak den folkelige appellen[trenger referanse] Fremskrittspartiet har hatt i politikken, kalt «Frp-koden». Kolberg har sagt at man må gjøre folk oppmerksomme på de praktiske konsekvensene av Fremskrittspartiets politikk, og at velferdsstat må vedlikeholdes og skjevheter i helse -og utdanningstilbudene må fortsettes å rettes på.[2]

Strid med Lier kommune[rediger | rediger kilde]

Kolberg fikk oppmerksomhet i 2012 da han ble anklaget for å ha utøvet utilbørlig press mot kommuneansatte i Lier kommune etter at hans stedatter var anmeldt av de kommunale myndighetene for bedrageri. Rådmann Hans-Petter Christensen fortalte at Kolberg hadde truet ham med at han "ikke var til å skubbe seg på." Ordfører Helene Justad kalte Kolbergs opptreden uakseptabel. [3][4] Kolberg mente han kun hadde utvist normalt engasjement i en privatsak.[5] Norsk Forbund for Utviklingshemmede uttrykte støtte og Lier Arbeiderparti uttrykte full tillit til Kolberg, etter en gjennomgang.[6][7]. Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen kritiserte Lier kommune for å ha bragt private forhold ut i offentligheten.[6]

Annet[rediger | rediger kilde]

Martin Kolberg er en ivrig skiløper, er gift og har tre barn.

Stortingskomiteer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NTB (27. september 2008). «Fikk kolbergsic sparken ved en misforståelse?». Hegnar Online. Besøkt 6. desember 2012. 
  2. ^ a b Hallgeir Opedal (23. april 2007). «Partisekretæren». Dagbladet. Besøkt 6. desember 2012. 
  3. ^ Lars Joakim Skarvøy (6. desember 2012). «Lier-ordfører langer ut mot Kolberg: - Ansatte hadde tårer i øynene». VG. Besøkt 6. desember 2012. 
  4. ^ Pedja Kalajdzic (6. desember 2012). «– Martin Kolberg presset kommunetopper i politisak». NRK. Besøkt 6. desember 2012. 
  5. ^ Halvor Hegtun (6. desember 2012). «Kolberg slår tilbake mot Lier kommune». Aftenposten. 
  6. ^ a b Jens Petter Gitlesen (7. desember 2012). «- Jeg har stått opp for mitt barnebarn». Norsk Forbund for Utviklingshemmede. 
  7. ^ Lars Joachim Skarvøy (7. desember 2012). «Ap-Helga refser Lier-ordfører etter Kolberg-angrep». VG. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Martin Kolberg – sitater
Commons-logo.svg Commons: Kategori:Martin Kolberg – bilder, video eller lyd