Liste over britiske monarker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Listen over britiske monarker er en oversikt over de som har sittet på tronen i England, Skottland og senere Storbritannia. Rikene som er dekket er:

Fra 1328 til 1801 hadde de engelske og senere britiske monarkene også tittelen «konge/dronning av Frankrike». Dette ble avskaffet i Unionsloven 1800, etter at Frankrike hadde vært en republikk i ti år.

Før samlingene av England og Skottland fantes flere kongeriker i Storbritannia. For disse, se:

Monarker[rediger | rediger kilde]

Englands monarker Skottlands monarker
Navn Tid Merknader
Saksere
Offa 757-796  
Egbert 802-839  
Ethelwulf 839-856 Egberts sønn
Ethelbald 856-860 Ethelwulfs sønn
Ethelbert 860-865 Ethelwulfs sønn
Ethelred I 865-871 Ethelwulfs sønn
Alfred den store 871-899 Ethelwulfs sønn
Edvard den eldre 899-924 Alfreds sønn
Ethelweard 924 Edvards sønn
Athelstan 925-940 Edvards sønn
Edmund I 939-946 Edvards sønn
Edred 946-955 Edwards sønn
Edwy 955-959 Edmunds sønn
Edgar den fredelige 959-975 Edmunds sønn
Edvard Martyren 975-978 Edgars sønn
Ethelred II den rådville 978-1013
10141016
Edgars sønn
Edmund II 1016 Ethelred IIs sønn
Navn Tid Merknader
Huset Alpin
Kenneth I 843-858  
Donald I 858-862 Kenneth Is bror
Konstantin I 862-877 Kenneth Is sønn
Aedh 877-878 Kenneth Is sønn
Eochaid 878-889 Aedhs nevø
Samkonge med Giric
Giric 878-889 Aedhs fetter
Samkonge med Eochaid
Donald II 889-900 Konstantin Is sønn
Konstantin II 900-943 Aedhs sønn
Malcolm I 943-954 Donald IIs sønn
Indulf 954-962 Konstantin IIs sønn
Dubh 962-966 Malcolm Is sønn
Culen 966-971 Indulfs sønn
Kenneth II 971-995 Malcolm Is sønn
Konstantin III 995-997 Culens sønn
Kenneth III 997-1005 Dubhs sønn
Malcolm II 10051034 Kenneth IIs sønn
Duncan I 10341040 Malcolm IIs barnebarn
Macbeth 10401057 Malcolm IIs barnebarn
Lulach 10571058 Kenneth IIIs barnebarn
Englands monarker
Danekongene
I en periode krevde både saksere og daner den engelske kronene.
Navn Tid Merknader
Svein Tjugeskjegg 10131014  
Knut den store 10161035 Sveins sønn
Harald I Harefot HAROLD I HAREFOOT.JPG 12. november 1035 - 17. mars 1040 Knuts den stores uektefødte sønn
Hardeknut 1040 - 8. juni 1042 Knut den stores sønn
Saksisk gjenopprettelse
Navn Tid Merknader
Edvard Bekjenneren Edward the Confessor 1042 1066.jpg 8. juni 1042 - 5. januar 1066 Ethelred IIs sønn
Harald Godwinson Harold II 1066.jpg 5. januar - 14. oktober 1066 Edvard Bekjennerens svoger
Edgar Ætheling Edgar the Ætheling.jpg 15. oktober - 10. desember 1066 Barnebarn av Edmund Jernside
Normannerkongene
Etter normannernes erobring i 1066 begynte nummereringen på nytt, etter fransk tradisjon. Dette påvirker kun konger ved navn Edvard.
Navn Tid Merknader
Vilhelm I Erobreren William the Conqueror 1066 1087.jpg 25. desember 1066 - 9. september 1087 Hertug av Normandie
Vilhelm II Rufus William2.jpg 9. september 1087 - 2. august 1100 Vilhelm Erobrerens sønn
Henrik I Henry1.jpg 3. august 1100 - 1. desember 1135 Vilhelm Erobrerens sønn
Stefan King Stephen from NPG.jpg 22. desember 1135 - 25. oktober 1154 Vilhelm Erobrerens barnebarn
Huset Angevin eller Plantagenet
Kongehusets navn skiftet etter Matildas ekteskap med Geoffrey Plantagenet.
Matilda (Keiserinne Maud) Empress matilda.jpg 7. april - 1. november 1141 Henrik Is datter
Henrik II Henry II of England.jpg 25. oktober 1154 - 6. juli 1189 Matildas sønn
Henrik den unge konge (medkonge) Henry the Young King.jpg 1170 - 1183 Henrik IIs sønn
Richard I Løvehjerte Richard coeurdelion g.jpg 6. juli 1189 - 6. april 1199 Henrik IIs sønn
Monarker av England og Irland
I 1199 arvet Johan den engelske tronen, og var allerede Lord av Irland. Denne tittelen ble beholdt inntil 1542, da den ble endret til konge av Irland.
Navn Tid Merknader
Johan uten land King John.jpg 6. april 1199 - 19. oktober 1216 Henrik IIs sønn
Henrik III Henry III of England - Illustration from Cassell's History of England - Century Edition - published circa 1902.jpg 28. oktober 1216 - 16. november 1272 Johans sønn
Edvard I EdwardI-Cassell.jpg 16. november 1272 - 7. juli 1307 Henrik IIIs sønn
Edvard II Eduard2.jpg 7. juli 1307 - 20. januar 1327 Edvard Is sønn
Edvard III King Edward III from NPG.jpg 1. februar 1327 - 21. juni 1377 Edvard IIs sønn
Richard II Richard II King of England.jpg 22. juni 1377 - 29. september 1399 Edvard IIIs barnebarn
Huset Lancaster
Henry Bolingbroke avsatte Richard II, og kongehuset fikk navn etter hans fars tittel, hertug av Lancaster.
Navn Tid Merknader
Henrik IV King Henry IV from NPG (2).jpg 30. september 1399 - 20. mars 1413 Edvard IIIs barnebarn
Henrik V King Henry V from NPG.jpg 21. mars 1413 - 31. august 1422 Henrik IVs sønn
Henrik VI King Henry VI from NPG (2).jpg 31. august 1422 - 4. mars 1461 Henrik Vs sønn
Huset York
Etter rosekrigene tok yorkistene makten etter å ha slått Huset Lancaster.
Edvard IV Edward4.jpg 4. mars 1461 - 3. oktober 1470
11. april 1471 - 9. april 1483
Edvard IIIs tippoldebarn
Edvard V King-edward-v.jpg 9. april - 25. juni 1483 Edvard IVs sønn
Richard III King Richard III.jpg 26. juni 1483 - 22. august 1485 Edward IVs bror
Huset Tudor
Huset Tudor, som nedstammet fra Huset Lancaster, tok tronen fra yorkistene.
Navn Tid Merknader
Henrik VII Henry7England.jpg 22. august 1485 - 21. april 1509 Edvard IIIs tippoldebarn
Henrik VIII Henry8England.jpg 22. april 1509 - 28. januar 1547 Henrik VIIs sønn
Edvard VI Edouard VI Tudor.jpg 28. januar 1547 - 6. juli 1553 Henrik VIIIs sønn
Lady Jane Grey Streathamladyjayne.jpg 10. juli - 19. juli 1553 Henry VIIs oldebarn
Maria I Mary I of England Mor.jpg 1553 - 17. november 1558 Henrik VIIIs datter
Filip Portrait of Philip II of Spain by Sofonisba Anguissola - 002.jpg 25. juli 1554 - 17. november 1558 Maria Is mann
Elisabeth I Elizabeth I in coronation robes.jpg 17. november 1558 - 24. mars 1603 Henrik VIIIs datter
Skottlands monarker
Huset Dunkeld
Navn Tid Merknader
Malcolm III Malcolm3Canmore.jpg April 1058 - 13. november 1093 Duncan Is sønn
Donald III 13. november 1093 - mai 1094
12. november 10941097
Duncan Is sønn
Duncan II Donnchad II.jpg Mai - 12. november 1094 Malcolm IIIs sønn
Edgar King Edgar of Scotland.jpg 1097 - 8. januar 1107 Malcolm IIIs sønn
Aleksander I Alexander I (Alba) i.JPG Januar 1107 - 23. april 1124 Malcolm IIIs sønn
David I DavidIofScotland.jpg April/mai 1124 - 24. mai 1153 Malcolm IIIs sønn
Malcolm IV Malcolm iv.jpg 24. mai 1153 - 9. desember 1165 David Is barnebarn
Vilhelm I William the Lion portrait.jpg 9. desember 1165 - 4. desember 1214 David Is barnebarn
Aleksander II Alexander II (Alba) i.JPG 4. desember 1214 - 6. juli 1249 Vilhelm Is sønn
Aleksander III Alexander III and Ollamh Rígh.JPG 6. juli 1249 - 19. mars 1286 Aleksander IIs sønn
Margrete 25. november 1286 - september / oktober 1290 Aleksander IIIs barnebarn
Huset Balliol
Da Margaret døde var det ingen åpenbar arving. Kong Edvard I av England tok over og innsatte John Balliol som regent.
Navn Tid Merknader
Johan Balliol John Balliol.jpg 17. november 1292 - 10. juli 1296 David Is tipp-tippoldebarn
Huset Bruce
Da John Balliol gjorde opprør brøt de skotske uavhengighetskrigene ut, og Robert the Bruce ble til slutt konge.
Robert I Robertthebruce.jpg 25. mars 1306 - 7. juni 1329 David Is tipp-tipp-tippoldebarn
David II David II of Scotland by Sylvester Harding 1797.jpg 7. juni 1329 - 22. februar 1371 Robert Is sønn
Huset Balliol
I en periode krevde både Edward Balliol og David II tronen.
Edvard Balliol September 13321336 Johan Balliols sønn
Huset Stuart (Stewart)
Maria I endret stavemåten for husets navn, ettersom man på fransk ikke brukte bokstaven w.
Navn Tid Merknader
Robert II Robert II (Alba) ii.JPG 22. februar 1371 - 19. april 1390 Robert Is barnebarn
Robert III Robert III, King of Scotland.png 1390 - 4. april 1406 Robert IIs sønn
Jakob I King James I of Scotland.jpg 4. april 1406 - 21. februar 1437 Robert IIIs sønn
Jakob II James II of Scotland 17th century.jpg 21. februar 1437 - 3. august 1460 Jakob Is sønn
Jakob III James III, King of Scotland.png 3. august 1460 - 11. juni 1488 Jakob IIs sønn
Jakob IV James IV of Scotland.jpg 11. juni 1488 - 9. september 1513 Jakob IIIs sønn
Jakob V James V of Scotland2.jpg 9. september 1513 - 14. desember 1542 Jakob IVs sønn
Maria I Mary Stuart Queen.jpg 14. desember 1542 - 24. juli 1567 Jakob Vs datter
Jakob VI James I of England.jpg 24. juli 1567 - 27. mars 1625 Maria Is sønn
Monarker av England, Skottland og Irland
I 1603 arvet Jakob VI av Skottland den engelske tronen etter Elisabeth Is død. Fram til 1707 hadde landene felles monark.
Huset Stuart
Navn Tid Merknader
Jakob I (England)
Jakob VI (Skottland)
James I of England.jpg 24. mars 1603 - 27. mars 1625 Henrik VII av Englands tippoldebarn
Maria av Skottlands sønn
Karl I Charles I (Daniel Mytens).jpg 27. mars 1625 - 30. januar 1649 Jakob Is sønn
Samveldet og Protektoratet
Mellom 1649 og 1660 var det ingen monark. Nasjonen ble styrt av en Lord Protector.
Navn Tid Merknader
Oliver Cromwell Oliver Cromwell.jpg 16. desember 1653 - 3. september 1658  
Richard Cromwell RichardCromwell.jpeg 3. september 1658 - 25. mai 1659 Oliver Cromwells sønn
Monarker av England, Skottland og Irland
I 1659 gikk Richard Cromwell av. Fram til Huset Stuarts gjeninnsettelse i 1660 var det et interregnum.
Huset Stuart
Navn Tid Merknader
Karl II Charles II (by Gerrit van Honthorst).jpg 29. mai 1660 - 6. februar 1685 Karl Is sønn. Monark i Skottland 30. januar 1649 – 3. september 1651
Jakob II (England)
Jakob VII (Skottland)
James II (headshot).jpg 6. februar 1685 - 13. februar 1689 Karl Is sønn
Maria II Mary ii england.JPG 13. februar 1689 - 28. desember 1694 Jakob IIs datter
Styrte sammen med ektemannen Vilhelm II
Vilhelm III (England)
Vilhelm II (Skottland)
King William III.jpg 13. februar 1689 - 19. mars 1702 Karl Is barnebarn
Styrte sammen med hustruen Maria II
Anne Annavon GroßbritannienDahl.jpg 19. mars 1702 - 12. mai 1707 Jakob IIs datter
Monarker av Storbritannia og Irland
I 1707 ble England og Skottland slått sammen til Storbritannia.
Huset Stuart
Navn Tid Merknader
Anne Annavon GroßbritannienDahl.jpg 12. mai 1707 - 12. august 1714 Jakob IIs datter
Huset Hannover

Som nærmeste protestantiske slektning til Anne fikk Sofia av Hannover rett til tronen, og huset Hannover kom til makten med Georg I.

Georg I George I Elector of Hanover.jpg 12. august 1714 - 22. juni 1727 Jakob Is oldebarn
Georg II George II BestLo.jpg 22. juni 1727 - 25. oktober 1760 Georg Is sønn
Georg III George III of the United Kingdom.jpg 25. oktober 1760 - 1. januar 1801 Georg IIs barnebarn
Monarker av Det forente kongerike Storbritannia og Irland
I 1801 ble Storbritannia og Irland slått sammen til Det forente kongerike.
Navn Tid Merknader
Georg III George III of the United Kingdom.jpg 1. januar 1801 - 29. januar 1820 Georg IIs barnebarn
Georg IV George IV of the United Kingdom.jpg 29. januar 1820 - 26. juni 1830 Georg IIIs sønn
Vilhelm IV William.IV.of.Great.Britain.JPG 26. juni 1830 - 20. juni 1837 Georg IIIs sønn
Victoria Queen Victoria by Bassano.jpg 20. juni 1837 - 10. februar 1840 Georg IIIs barnebarn
Huset Sachsen-Coburg-Gotha
Kongehusets navn ble endret på grunn av Victorias ekteskap med Albert av Sachsen-Coburg-Gotha.
Victoria Queen Victoria by Bassano.jpg 10. februar 1840 - 22. januar 1901 Georg IIIs barnebarn
Edvard VII Edward vii england.jpg 22. januar 1901 - 6. mai 1910 Victorias sønn
Georg V1 George V of the UK (head).png 6. mai 1910 - 17. juli 1917 Edvard VIIs sønn
17. juli 1917 - 12. april 1927 Edvard VIIs sønn

1: Kongehuset brukte siden 1917 navnet Windsor på grunn av anti-tyske følelser under første verdenskrig.

Monarker av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland
I 1922 ble Den irske fristaten selvstendig, og rikets navn ble endret i 1927 for å reflektere dette.
Huset Sachsen-Coburg-Gotha (bruker navnet Windsor)
Navn Tid Merknader
Georg V George V of the UK (head).png 12. april 1927 - 20. januar 1936 Edvard VIIs sønn
Edvard VIII Bundesarchiv Bild 102-13538, Edward Herzog von Windsor.jpg 20. januar - 11. desember 1936 Georg Vs sønn
Georg VI Georg VI England.jpg 11. desember 1936 - 6. februar 1952 Georg Vs sønn
Elisabeth II2 Elizabeth II greets NASA GSFC employees, May 8, 2007 edit.jpg 6. februar 1952 - Georg VIs datter

2: Elisabeth II er gift med Philip av huset Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, som dermed også tronarvingen tilhører.

Huskeregle[rediger | rediger kilde]

På engelsk har man en huskeregle som barn i skolen ofte lærer. Den begynner med Vilhelm I.

Willy, Willy, Harry, Stee,
Harry, Dick, John, Harry three.
One, two, three Ned, Richard two,
Harry's four, five, six, then who?
Edwards four, five, Dick the bad...
Harry's twain, Ned six (the lad)
Mary, Bessie, James you ken...
Charlie, Charlie, James again.
Will and Mary, Anna Gloria,
Georges four, Will four, Victoria.
Edward seven next, and then
came George the fifth in 1910.
Ned the Eighth soon abdicated
George the Sixth was coronated
After which Elizabeth...
and that's all folks until her death.