Emilio de' Cavalieri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Emilio de’ Cavalieri, byste

Emilio de’ Cavalieri (* ca 1550 i Roma; † 11. mars 1602 samme sted) var en italiensk komponist, organist, diplomat, koreograf og danser fra overgangen mellom senrenessansen og tidlig barokk.

Sammen med andre komponister fra Roma, Venezia og Firenze markerte Cavalieri begynnelsen på tidligbarokken med verk i den nye monodiske stilen, dvs en enkelt sangstemme med sparsomt generalbassakkompagnement. Hans Rappresentazione di Anima, et di Corpo, uroppført 1600, regnes som det første oratorium.

Liv[rediger | rediger kilde]

Cavalieri ble født inn i en aristokratisk og musikalsk familie fra Roma. Sannsynligvis fikk han her sin første musikalske undervisning. Fra 1578 til 1584 virket han som organist og musikkdirektør i Roma. I 1588 flyttet han til Firenze, der Ferdinando de' Medici ansatte ham som inspektør over sine kunstnere, musikere og håndverkere. Cavalieri bidro til utviklingen av intermessoet og samarbeidet i den forbindelse med Giovanni de' Bardi. Sannsynligvis ble Cavalieri påvirket av Bardis ideer. I 1590-årene komponerte Cavalieri, som fremdeles bodde i Firenze, enkelte pastoraler (i denne sammenhengen en forløper til operaen). I tillegg til sine musikalske embeter fungerte han som diplomat.

Verk[rediger | rediger kilde]

  • Rappresentazione di Anima, e di Corpo, oratorium, uroppført 1600

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]