Skei (Oppland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skiterreng på Skei

Skei er området rundt fjellet Skeikampen i Gausdal kommune i Innlandet fylke. I tillegg til Skeikampen hører også Prestkampen, Bjørga og Kyrakampen til i Skeiområdet. En vanlig geografisk betegnelse er at Skei omfatter området mellom Slåsetra og Liesetra.

I 1876 ble Gausdal Høifjældssanatorium grunnlagt på Skei, og siden den gang har en rekke bedrifter slått seg ned i dette området som tidligere var setergrender og beiteområder. I 1936 ble Skeikampen Høifjellshotell reist, og senere kom blant annet Skeikampen Alpinsenter, Skei Fjellandsby og Skei Appartement. De to sistnevnte ble bygd i forbindelse med OL på Lillehammer i 1994.

4. november 2001 ble Skei Fjellkirke innviet av biskop Rosemarie Køhn. Kirken er tegnet av arkitekt Eivind Eriksen, og altertavlen er laget av dronning Margrethe II av Danmark. Den danske dronningen har egen hytte her, og også kong Harald V og dronning Sonja er hyppige gjester på Skei. Både dronning Margrethe II og dronning Sonja var til stede under innvielsen av kirken.

Skei er utgangspunktet for Peer Gyntveien, en grusvei som går over Fronfjellet til Gålå. Veien er en bomvei, og strekningen Skei – Toftesetra er kun åpen sommerstid. Peer Gyntveien er populær blant utenlandske turister og byr på en smakebit av det norske høyfjellet.