Åsane gamle kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Åsane gamle kirke
Åsane gamle kirke.jpg
Område Bergen kommuneRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin
ProstiÅsane
FellesrådBergen
SognÅsane
Byggeår 1795
EndringerGjenoppbygget i 1995
KirkegårdJa
Arkitektur
Arkitekt Ole Landmark
TeknikkMur
ByggematerialeStein, tre
Kirkerommet
Plasser240
Beliggenhet
Kart
Åsane gamle kirke
60°28′30″N 5°19′33″Ø

Åsane gamle kirke er en langkirke fra 1795Saurås i Åsane i Bergen kommune i Vestland fylke. Den ligger i Sauråsbakken nedenfor Saurås gård.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er nevnt en kirke på samme stedet allerede i 1598. Steinkirken, omtrent slik vi kjenner den i dag, ble vigslet av biskop Johan Nordahl Brun. På 1800-tallet ble det foretatt flere ombygninger. Byggverket er i stein og tre.

I 1935 ble kirken restaurert av arkitekt Ole Landmark. Et murt sakristi ble da bygget til vinkelrett på korets nordmur.[1]

Kirken ble påtent av Varg Vikernes og Jørn Tunsberg og brant ned natt til julaften 1992.[2][3] Vikernes ble dømt til 21 års fengsel for å ha tent på Åsane kirke, Fantoft stavkirke, Skjold kirke og Holmenkollen kapell, i tillegg til drapet på Øystein Aarseth. Han fikk også et erstatningskrav på totalt på totalt 23 millioner, men etter løslatelsen ga han uttrykk for at han aldri kom til å betale noe av erstatningskravet for kirkene han hadde tent på.[4]

Parallelt med at det ble bygget en ny og mye større kirke nærmere Åsane sentrum som i dag kalles Åsane kirke, ble den gamle kirken gjenoppbygget som en tro kopi på opprinnelig stein med ny treinnredning og ble nyinnvigd 19. november 1995 av biskop Ole Danbolt Hagesæther. Kirken kunne bygges opp igjen i samme utforming, da man hadde mange amatørbilder å se etter. Mange eldre gjenstander som befant seg i kirken, gikk tapt i brannen. Kirken har et krusifiks fra 16001700-tallet som trolig er fra en tysk kirke, og som ble forært kirken av skipsreder Arne Steckmest i 1997.

Det står en minnebauta over falne fra Åsane i andre verdenskrig i tilknytning til kirken. På gravlunden er det reist en minnestein over falne russiske soldater i krigsårene 1941 – 45.

Andre kirkebygg i Åsane[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]