Per Yngve Ohlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Per Yngve Ohlin
Født 16. januar 1969
Stockholm
Død 8. april 1991 (22 år)
Oslo
Begravet Skogskirkegården
Nasjonalitet Sverige Sverige
Kallenavn «Dead»
Sjanger Black metal
Instrument Vokal
Tidligere band
Mayhem
Morbid

Per Yngve Ohlin (født 16. januar 1969, død 8. april 1991 ) var vokalist for Mayhem, et norsk black metal-band, og var kjent under artistnavnet «Dead». Han var også vokalist i det svenske black metal-bandet Morbid på demoen December Moon.

Liv og død[rediger | rediger kilde]

«Dead» er kanskje best kjent for sine påfunn på scenen. Han var kjent for å grave ned klærne sine uker før en konsert for så å grave dem opp igjen på kvelden for konserten. På denne måten bar han «essensen av død»; ved å være ikledd ødelagte, skitne, mugne og insekts-infiserte klær. Under en turné med Mayhem fant han en død ravn, som han puttet i en plastpose. Han luktet ofte i denne posen før en konsert, og mente han trengte å «inhalere lukten av død».

Under flere omstendigheter kuttet «Dead» seg opp med jaktkniver og glasskår. Under et show i Sarpsborg, i 1990, var kuttene så ille at han måtte bli bragt til sykehus, på grunn av alvorlig blodtap.

8. april 1991 fant Mayhem-gitaristen Øystein «Euronymous» Aarseth «Dead» død, med håndleddene kuttet opp, og skuddsår i hodet. I selvmordsbrevet/notatet som ble funnet med liket stod det bare «Beklager alt blodet» (Hellhammer utdypet senere at brevet var litt mer detaljert, og inkluderte unnskyldning for at «Dead» ble nødt til å bruke hagle inne i huset, men at kniven var for kjedelig til å avslutte verket.) Sammen med disse notatene ble også de siste tekstene til sangen «Life Eternal» fra De Mysteriis Dom Satanas funnet. «Euronymous» løp så avgårde for å kjøpe et engangskamera og tok bilder av det groteske synet. Et av bildene ble senere brukt på coveret til et bootleg-album kalt Dawn of the Black Hearts, som innehold opptak fra den tidligere nevnte Sarpsborg-konserten, i tillegg til fire live-låter fra 1986, der deres gamle vokalist var med. Det er også påstått at Aarseth spiste deler av hjernen til «Dead», og at han laget halskjede av benfragmenter fra skallen. Kjedet skal senere ha blitt stjålet under en turné. Rykter sier også at deler av skallen skal ha blitt sendt til band som Aarseth så som «verdige», som det sveitsiske bandet Samael. I følge Mayhem-trommis «Hellhammer», har Morgan S. Håkansson i bandet Marduk fortsatt biter fra skallen til «Dead». «It» fra Abruptum hevder også å ha små biter.[trenger referanse]

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • «Dead» hadde en birolle i Candlemass videoen for sangen «Bewitched». Han er del av gruppen som «doom-danser» til graven til Messiah Marcolin.
  • På bildet av liket på bootlegen Dawn of Black Hearts er kniven han brukte til å kutte seg med plassert oppå den avsagde hagla han brukte for å ende livet sitt. «Euronymous», som tok bildene, innrømte å ha flyttet på noen av tingene for å gjøre bildet mer sjokkerende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]