Taboo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Taboo
OpphavMo i Rana
SjangerPop
Aktive årjanuar 19681968
Medlemmer
Asbjørn Krogtoft
Willy Andersen
Nils Ole Steinbakk
Sverre Fagerli
Sverre Kjelsberg
Arne Schulze
Andre forhold

Taboo er en norsk rockegruppe, startet på Mo i Rana i januar 1968 med Asbjørn Krogtoft som frontfigur. Han vurderte faktisk en stund å beholde navnet fra sitt foregående band 1-2-6, noe hans tidligere spillekamerater ikke var spesielt begeistret for. Da ASAs far, Magne Krogtoft, fikk høre om reaksjonen fra de andre, sa han: «Nei, det er vel tabu å hete 1-2-6». Dermed ble navnet Taboo.

Historie[rediger | rediger kilde]

Nils Ole Steinbakk hadde vært trommeslager i The Arrows, mens Willy Andersen og Sverre Fagerli hadde spilt henholdsvis gitar og bass i The Strangers. Første konsert fant sted på Fossetangen på Selfors i utkanten av Mo i Rana i april 1968.

Gruppa holdt kun sammen i knapt ett år, men rakk likevel å utgi to singler; «Vampire Tango» / «You're My Friend» og «Queen Of Spades» / «Fonebones Street». Musikken var litt psykedelisk og rå, men med sangharmonier. Forbildene var spesielt den britiske rockegruppa Cream og den amerikanske rockegruppa Vanilla Fudge. I POP-Revyen lå Taboo øverst på popularitetsbarometeret i 37 uker på rad. De entret denne lista lenge før de hadde holdt noen konsert, og forsvarte sin plass i hele tre måneder etter at gruppa formelt var oppløst.

Den første av originalbesetningen som takket for seg var Sverre Fagerli. Han ble raskt erstattet av bassisten Sverre Kjelsberg fra The Pussycats. Så ble Willy Andersen innkalt til militærtjeneste, og ble erstattet av Arne Schulze (fra The Quivers, og senere Popol Vuh / Popol Ace). Arne Schulze rakk kun å delta på en turné på Vestlandet før Willy Andersen hadde dimmet, men det var ikke lett å holde liv i et band som satset på psykedelisk rock i Norge.

Like etter ble Taboo oppløst, og ASA dannet gruppa The Clan, sammen med Nils Ole Steinbakk, Sverre Kjelsberg og Ottar Aasegg fra Pussycats. Kvartetten rakk å øve et par ukers tid for en planlagt plateinnspilling. De gjennomførte én eneste spillejobb før The Clan ble oppløst.

Reunion på gammelpopfestivalen Fiin gammel[rediger | rediger kilde]

I anledning en rockemønstring i januar 2008 henvendte Geir Mortensen[1] seg til medlemmene av Taboo om en opptreden. Dermed samlet de seg igjen for Fiin gammel-konserten i Bodø med et repertoar bestående av både gamle og nye låter. Da Willy Andersen hadde komponert en del nye melodier, som ASA skrev tekster til, ble det til at de spilte et par konserter til - i Bodø, Fauske og Mo i Rana. Dermed var bandet reetablert for flere spillejobber, og så bar det avsted til Hønsehuset Lydstudio i Bodø for å spille inn 11 låter, blant annet «Antarctica». CD-en Reborn ble berammet utgivelse 29. januar 2010, og har vakt fortjent oppmerksomhet.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album
  • 2005: Taboo: Vampire Tango, Queen of Spades. Norsk Rocks Historie vol. 4. Rhythm'n' Blues & Psykedelia 1966-1969. NRK Universal 982496-3.
  • 2010: Reborn
Singler
  • Taboo: Vampire Tango/You're My Friend. RCA Victor NA 1333 (1968)
  • Taboo: Queen of Spades/Fonebone Street. RCA Victor NA 1342 (1968)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Geir Mortensen var tidligere bassist i The Arrows, hvor Nils Ole Steinbakk hadde spilt trommer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]