Nitimen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nitimen høsten 2012.

Nitimen er et norsk, direktesendt underholdningsprogram som sendes på NRK P1 mandag til lørdag fra klokken 09.05 til 11.00.[1]

Marte Stokstad, Knut Folkestad og Kristine Riis er programledere mandag-fredag. Med seg har de Øyvind Bækkevold, som er utegående reporter. Nitimen sender daglig direkte fra to forskjellige studioer, i henholdsvis Oslo og Bodø.

Karen Marie Berg og Claus Wiese er programledere på lørdager.

Øvrige medlemmer av redaksjonen er Janecke Tønnesen, Kristian Aune, Silje Martinsen Wettre og prosjektleder Aage Wolff.

Programmet, som startet sine sendinger i 1965, åpner med toner fra Memories of You.

Nitimen er en del av radioredaksjonen i NRK Underholdningsavdelingen. Redaksjonen består av den nye radiokanalen NRK P13 og mange av Norges mest populære radioprogrammer på NRK P1, som feks Reiseradioen, Fritimen, Herreavdelingen, 20 Spørsmål og Popquiz. Redaksjonssjef er Rune Lind.

Fra høsten 2018 sender Nitimen også på søndager fra klokken 09 til 11.

Historie[rediger | rediger kilde]

Programmet er et av Norges mest populære radioprogrammer og gikk på lufta for aller første gang 1. februar 1965. Bak programmet stod Svein Bjørnstad, Kjell Thue og Johan Vigeland, som ønsket å lage et folkelig program med nyskapende, muntlig og lettere radio. To år tidligere, 24. juni 1963, hadde de tre startet sommerprogrammet Reiseradioen. Det ble så populært at de kom med idéen om å ha et lignende program året rundt. For å skille sesongene fra hverandre, kom de fram til navnet Nitimen – litt av hvert, for noen og hver. Dette var helt nytt i NRK-sammenheng, der man fram til da hadde drevet folkeopplysning og mer seriøst radiostoff.

Nitimen har siden oppstarten hatt som ambisjon å være løs og lett i tonen og gi lytterne en god start på dagen, med mye underholdningsstoff, gode intervjuer og god musikk. Nitimen har ukentlig kjente musikalske gjester, og flere internasjonale stjerner har besøkt programmet.

Tirsdag 4. april 2000 gikk Nitimen over fra å vare i én time til to timer. I påsken noen år tidligere ble det forsøkt med utvidet sendetid, og erfaringene førte til at man gikk over til en Nitime som varer to timer på fast basis. Fra mars 2012 ble Nitimen utvidet til to timer også på mandager. Tidligere sendte Margrethe Holt og Det fikser P1 mellom klokken 10 og 11 på mandager. Fra 2012 utvidet Nitimen fra én til to programledere.

Programledere[rediger | rediger kilde]

Gjennom historien har mange kjente stemmer bidratt til å forme programmet, blant dem Kjell Thue, Knut Borge, Alf Tande-Petersen, Knut Bjørnsen, Toppen Bech, Totto Osvold, Kari Bay Haugen, Ingrid Sahlin-Sveberg, Else Michelet, Erik Heyerdahl, Kjell Edlund, Johan Vigeland, Kåre Hegseth, Torkjell Berulfsen, Inger Beathe Jacobsen, Gunnar Haugan, Miriam Wicklund, Sverre Martin Gunnerud, Hege Øygaren, Andreas Lunnan, Jorunn Hope, Ståle Yttrehus, Ruben Friis, Synnøve Svabø, Geir Schau, Karin Wetlesen, Erik Rasmussen, Hanne Hoftun, Espen Thoresen, Ingrid Gjessing Linhave og Hans-Petter Jacobsen.

Lyttertall[rediger | rediger kilde]

Høsten 2011 hadde Nitimen i snitt 815 000 lyttere per sending, mens snittet for samme periode i 2012 var 775 000 lyttere.[1] Til tross for økt konkurranse i radiomarkedet holder lyttertallene seg nå stabile for Nitimen, og det regnes som Norges største radioprogram hva lyttertall angår. Lørdagene kan ha opp mot èn million lyttere.

Trivia[rediger | rediger kilde]

  • Kjenningsmelodi er Memories of You av amerikaneren Eubie Blake fremført av Werner Müllers orkester.
  • Totto Osvold fikk på 70-tallet endret kjenningsmelodien, men protestene fra lytterne var så voldsomme at han gikk tilbake til Memories of You etter bare en uke[2]
  • Den aller første sendingen i 1965 og noen av de påfølgende sendingene den sesongen hadde imidlertid Lady on The Riviera (R. Scott) som kjenningsmelodi[3]
  • Nitimen spiller en viss rolle i den NRK-produserte tv-serien Nitimemordet fra 1976. Denne miniserien utgjorde en del av historiene om Helmer og Sigurdson.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Arve Henriksen (8. februar 2013). «Orkan av klager mot «nye» Nitimen». Aftenposten. Besøkt 8. februar 2013. 
  2. ^ Nitimen (2. februar 2015). «Totto Osvold endret kjenningsmelodien». NRK. 
  3. ^ NRK Nitimen (1. februar 1965). «Nitimens første kjøreplan». 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]