Jokke & Valentinerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jokke & Valentinerne
Joachim Nielsen, 1989 copy.jpg
Joachim Nielsen i 1989
Utmerkelser Spellemannprisen i rock (1991)Rediger på Wikidata
OpphavNorge Oslo, Norge
SjangerRock, punk rock, hard rock
Aktive år1982–1994
PlateselskapJEPS (1982–1990)
Sonet (1990–1994)
Medlemmer
Joachim Nielsen
Petter Pogo
May-Irene Aasen
Håkon Torgersen
Lars Lothe
Christian Ellingsgård
Trygve Johansen
Waldemar Hepstein

Jokke & Valentinerne var et norsk rockeband med Joachim Nielsen som vokalist og frontfigur. Nielsen skrev nesten alle gruppens sanger selv, og oppnådde både kommersiell suksess, kultstatus og kunstnerisk anerkjennelse for sine skildringer av et Oslo-liv med alkohol, ulovlige rusmidler og depresjon, men også gode øyeblikk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gruppa oppsto i 1982, og utgjorde sammen med deLillos, Raga Rockers og DumDum Boys en markant bølge i norsk rockehistorie på slutten av 1980-tallet. Disse bandene er kjent som «de fire store i norsk rock». Felles for gruppene var påvirkningen av musikalske former som punk, visesang, jazz og amerikansk sørstatsrock i tillegg til å bruke norsk som språk i sangtekstene.

Musikalsk var Jokke & Valentinerne kjent som et ganske rølpete party-band, med stort rom for improvisasjoner som ga bandets konserter et element av spontanitet og bare delvis kontrollert kaos. Bandet fikk Spellemannprisen 1991 i klassen rock for albumet Frelst!.

Formelt ble bandet oppløst i 1994, etter utgivelsen av Alt kan repeteres. I årene som fulgte ble det imidlertid stadig avholdt sporadiske gjenforeningskonserter, i all hovedsak i Oslo-området.

Foruten soloalbumet Nykter, fortsatte Joachim Nielsen i samme musikalske stil med bandet The Tourettes, bestående av ungdomsvenner og Petter Baarli fra bandet Backstreet Girls. Sammen ga de ut platene Trygge Oslo (1997) og Billig lykke (1999).

Nielsens bror Christopher Nielsen er serietegner, og skapte gruppens visuelle image (covere, plakater, T-skjorter) med en tegnestil som var enda mer rølpete og grov enn musikken.

Etter Joachim Nielsens død i 2000 opptrer de gjenlevende bandmedlemmene kun sporadisk sammen, da i hovedsak i tributebandet Valentourettes, som består av tidligere medlemmer fra både Valentinerne og The Tourettes.

I november 2009 ble livealbumet Levende (så lenge det varer)... gitt ut. Albumet inneholder opptak fra en konsert på Sentrum Scene i Oslo lille julaften 1996.[1] Opptakene ble først forkastet av bandet, men dukket opp igjen i 2008 og ble deretter mikset og gitt ut.

I 2011 ble bandet innvalgt i Rockheim Hall of Fame sammen med a-ha, Åge Aleksandersen, Wenche Myhre og Alf Prøysen.

Medlemmer[rediger | rediger kilde]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Album[rediger | rediger kilde]

Samlealbum[rediger | rediger kilde]

Livealbum[rediger | rediger kilde]

EP[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]