Nils Vogt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Vogt
Født29. april 1948Rediger på Wikidata (73 år)
OsloRediger på Wikidata
Utdannet ved Statens teaterhøgskoleRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skuespiller, fjernsynsskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
IMDbIMDb

Nils Henning Vogt (født 29. april 1948) er en norsk skuespiller, regissør og komiker som er mest kjent fra rollen som Karl Reverud i de tre situasjonskomedieene Mot i brøstet (1993–1997), Karl & Co (1998–2001) og Karl III (2009).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Nils Vogt er født og oppvokst på Bislett i Oslo.

Han debuterte på scenen ved Teatret Vårt i Molde i 1972, hvor han var ansatt til 1973, og igjen fra 1975 til 1978. Han var ved Den Nationale Scene fra 19741975, og igjen fra 19821986. Fra 1978-82 ved Rogaland Teater og fra 1986 ved Oslo Nye Teater. Han er utdannet ved Statens Teaterhøyskole. Ved Teatret Vårt medvirket han i blant annet i William Shakespeares Tvillingene, og ved Den Nationale Scene i stykket Bellmann, Blomsten, Baby og Bruden. Ved Rogaland Teater markerte han seg som komedieskuespiller i blant annet Scapino etter Molière. Ved Oslo Nye Teater har han hatt en lang rekke komiske roller, blant annet hovedrollen i Woody Allens Bogart og jeg og i hva som betegnes som en gnistrende komisk rolleinnsats i Shakespeares Vintereventyret. I 1997 var han sentral i farsen Penga eller livetChateau Neuf.

I 2007 var han regissør av stykket Kona eller livet! som ble spilt i Chateau Neuf i Oslo.

Vogt ble tildelt hedersprisen under Komiprisen 2011.

TV og film[rediger | rediger kilde]

Vogt hadde sin filmdebut 1973 i filmen Brannen, og har videre hatt biroller i filmer som Hustruer – ti år etter (1985), Ute av drift (1992) og Fredrikssons fabrikk - The movie (1994).

Det er imidlertid på TV han har gjort seg mest bemerket. Vogt fikk oppmerksomhet for sine tidlige samspill med Øivind Blunck og for sin komikk i NRK-portrettet Helt Nils, der han blant satiriserte over en samlivsterapeut og psykiater som selv var utsatt for samlivsproblemer. Mest oppmerksomhet har han likevel fått for rollen som Karl i komiserien Mot i brøstet og spin-off-seriene Karl & Co og Karl III, alle tre skrevet av manusforfatteren Tore Ryen. Det var særlig i Mot i brøstet at Vogt fikk sitt store gjennombrudd som komiker i Norge på 90-tallet, og med seg på laget hadde han Arve Opsahl og Sven Nordin. I 1994 var han med i Chateau Neufs oppsetning Rett I Lomma. Etter at disse seriene tok slutt har han, siden 2004, blant annet vært å se i rollen som den følsomme skuespilleren Lars i komiserien Hos Martin.

I 2007 var han sentral i farsen F@anget på nettet hvor han har regi og hovedrolle, mens han i 2008 hadde regi på dramaserien Hotel Cæsar på TV 2. Vogt startet som skuespiller i samme serie, Hotel Cæsar, i januar 2011 i rollen som karakteren «Arnfinn Lycke».

Vogt har også lånt bort stemmen sin i videospillet Drømmefall – Den lengste reisen.

Filmografi og TV[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]