Nils Vogt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Nils Vogt
FødtNils Henning Vogt
29. april 1948 (69 år)
Norge
Ektefelle Marianne Arnesen[1]
Yrke Skuespiller, filmregissør
NasjonalitetNorge
Aktive år1972-
Kjente rollerKarl i de tre TV-seriene Mot i brøstet, Karl & Co og Karl III
Lars i Hos Martin
Arnfinn Lycke i Hotel Cæsar
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Nils Henning Vogt (født 29. april 1948) er en norsk skuespiller, regissør og komiker som er mest kjent fra rollen som Karl Reverud i de tre situasjonskomedieene Mot i brøstet (1993–1997), Karl & Co (1998–2001) og Karl III (2009).

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Vogt debuterte på scenen ved Teatret Vårt i Molde i 1972, hvor han var ansatt til 1973, og igjen fra 1975 til 1978. Han var ved Den Nationale Scene fra 19741975, og igjen fra 19821986. Fra 1978-82 ved Rogaland Teater og fra 1986 ved Oslo Nye Teater. Han er utdannet ved Statens Teaterhøyskole. Ved Teatret Vårt medvirket han i blant annet i William Shakespeares Tvillingene, og ved Den Nationale Scene i stykket Bellmann, Blomsten, Baby og Bruden. Ved Rogaland Teater markerte han seg som komedieskuespiller i blant annet Scapino etter Molière. Ved Oslo Nye Teater har han hatt en lang rekke komiske roller, blant annet hovedrollen i Woody Allens Bogart og jeg og i hva som betegnes som en gnistrende komisk rolleinnsats i Shakespeares Vintereventyret. I 1997 var han sentral i farsen Penga eller livetChateau Neuf.

I 2007 var han regissør av stykket Kona eller livet! som ble spilt i Chateau Neuf i Oslo.

Vogt ble tildelt hedersprisen under Komiprisen 2011.

TV og film[rediger | rediger kilde]

Vogt hadde sin filmdebut 1973 i filmen Brannen, og har videre hatt biroller i filmer som Hustruer – ti år etter (1985), Ute av drift (1992) og Fredrikssons fabrikk - The movie (1994).

Det er imidlertid på TV han har gjort seg mest bemerket. Vogt fikk oppmerksomhet for sine tidlige samspill med Øivind Blunck og for sin komikk i NRK-portrettet Helt Nils, der han blant satiriserte over en samlivsterapeut og psykiater som selv var utsatt for samlivsproblemer. Mest oppmerksomhet har han likevel fått for rollen som Karl i komiserien Mot i brøstet og spin-off-seriene Karl & Co og Karl III, alle tre skrevet av manusforfatteren Tore Ryen. Det var særlig i Mot i brøstet at Vogt fikk sitt store gjennombrudd som komiker i Norge på 90-tallet, og med seg på laget hadde han Arve Opsahl og Sven Nordin. I 1994 var han med i Chateau Neufs oppsetning Rett I Lomma. Etter at disse seriene tok slutt har han, siden 2004, blant annet vært å se i rollen som den følsomme skuespilleren Lars i komiserien Hos Martin.

I 2007 var han sentral i farsen F@anget på nettet hvor han har regi og hovedrolle, mens han i 2008 hadde regi på dramaserien Hotel Cæsar på TV 2. Vogt startet som skuespiller i samme serie, Hotel Cæsar, i januar 2011 i rollen som karakteren «Arnfinn Lycke».

Vogt har også lånt bort stemmen sin i videospillet Drømmefall – Den lengste reisen.

Filmografi og TV[rediger | rediger kilde]

Film[rediger | rediger kilde]

TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Nils Vogt er grand-nevø av legatstifteren Marie Therese Meyn, og hans familie deltar i frivillig arbeid for Frk. Therese Meyns Legat. Sønnen Øivind Vogt har siden høsten 2009 vært reporter i TV2 Zebra-programmet Showman. Vogt er bror til valgforskeren og maratonløperen Gunnar Vogt.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]