Leukisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pelssel med leukisme

Leukisme er en medfødt fysisk tilstand hos dyr som minner om albinisme og melanisme. Leukisme fører til redusert pigmentering og defineres som en delvis eller fullstendig brist på eumelanin eller feomelanin i huden (ofte kalt en genetisk blokkering/hindring), pelsen eller fjærdrakten. Det betyr at dyret kan bli lysere, delvis hvit eller helt hvit i fargen. Øyne, nebb og klør har imidlertid ofte (av og til også fargeløs) normal pigmentering, i motsetning til ved albinisme.[1]

Pattedyr som lider av leukisme blir hvite. Fugler, reptiler og visse fisker kan fortsatt farges av andre pigmenter, som for eksempel karotenoider (som gir gule og røde farger). Likeledes kan leukisme være kun delvis eller til og med lokal. Det kan gi seg utslag som flekkvis hvitt i en ellers normal fargedrakt.

Noen arktiske pattedyr har permanent hvit pels, som isbjørn. Dette gir dyra god kamuflasje mot den hvite snøen og isen. Årsaken til den hvite pelsen er leukisme. Andre dyr får hvit vinterpels, som fjellrev, hare og snømus med flere. Ingen av delene må forveksles med albinisme.

Referanser[rediger | rediger kilde]


zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.