Sommeråpent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Sommeråpent
Sommeråpent
Sommeråpents studio på Operataket i 2011.
Generell informasjon
Sjanger Underholdning
Nasjonalitet Norsk
Lengde 45-60 min. (per episode)
Språk Norsk
Sending
Periode 28. juni 1993
TV-kanal NRK1
Eksterne lenker
IMDbRedigere på wikidata
Offisiell nettside

Sommeråpent er et norsk direktesendt underholdningsprogram som har blitt sendt nesten hver sommer på NRK siden 1993. Programmet sender fire til seks programmer i uka. Hver sesong er vanligvis på åtte uker.

NRK droppet programmet i 2008 grunnet økonomiske og tekniske omprioriteringer i NRK, som følge av sommer-OL 2008.[1]

Serien hadde premiere den 28. juni 1993 med Hege Øygaren som programleder.[2]

Programmet tar opp både aktuelt nyhets- og kulturstoff, men har en mye lettere tone enn vanlige aktualitetsmagasinet. Det inneholder mye ferierelatert stoff og har som regel noen musikalske innslag.

1993[rediger | rediger kilde]

Programleder

Reportere

1994[rediger | rediger kilde]

Programledere

Gjester

1995[rediger | rediger kilde]

Programledere

Informasjon
Programmet ble sendt fra Marienlyst

1996[rediger | rediger kilde]

Programledere

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Sommeråpent hadde denne gangen undertittel «Fra stupebrett til Internett». Blant de temaene som ble berørt, var forberedelsene til sommer-OL i Atlanta og den teknologiske utviklingen som blant annet gjør at «Sommeråpent» kan kommunisere med seerne via en egen side på Internett.[3]

1997[rediger | rediger kilde]

Programledere

Andre

Gjester
(ufullstendig)

1998[rediger | rediger kilde]

Programledere

Andre

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Denne utgaven av programmet var lagt opp slik at to av programlederne var i studio i Oslo, én i Tromsø mens én var ute på reportasje. Oppgavene gikk på rundgang, og det var derfor ingen faste par i studio. Arnfinn Nygaard portretterte mennesker på sin sakte ferd nedover sørlandskysten med seilbåten «Arken».[4]

Lene Einang Flach var prosjektleder.

1999[rediger | rediger kilde]

Programledere

Andre

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Programmet ble denne gangen sendt fra Tromsø og var i regi av NRK Troms. I tillegg gav «Hildegunn Moltubakk» hver torsdag en sommerrapport fra Bergen. På mandagene bidrog filmredaksjonen i Oslo med innslag, og på tirsdager lagde Østlandssendingen en «roadmovie». Inger-Gunn Sande var prosjektleder.[5]

2000[rediger | rediger kilde]

Programledere

Andre

Gjester (ufullstendig)

Kritikk rundt ansettelse av sommervikarer
NRK ble utsatt for en del kritikk sommeren 2000 da det ble kjent at kanalen hadde tilbudt sommervikarer en lønn til langt under tariff for å jobbe for programmet. Jon Gelius, som var programleder den sommeren, kom særlig i søkelyset da det ble kjent at han hadde ringt rundt og tilbudt godt utdannede og kvalifiserte journalister en månedslønn på 6400 kroner, som er langt unna tarifflønn. NRKs hovedtillitsvalgte kalte lønnsordningen en skandale. «Ordningen er tvilsom og uhørt, og i strid med regelverket,» uttalte Olav Njaastad i Norsk Journalistlag. Lederen i NRK-journalistenes fagforening Eva Stabell sa seg fullstendig enig.[6] Dagen etter at det ble gjort kjent la «Sommeråpent»-ledelsen seg langflate, og de tre underbetalte journalistene fikk 10 000 kroner i lønnsøkning. «Prosjektleder for «Sommeråpent», Hilde Løchen, startet gårsdagen med å rase over Dagbladets oppslag. Overfor Dagbladet slo hun fast at et avisoppslag ikke var nok til at hun ville foreta seg noe. Etter gjentatte runder med NRK-ledelsen og NRK-journalistenes fagforening la hun seg imidlertid langflat for kritikken. NRKs personaldirektør Einar Li avbrøt ferien og dro til Marienlyst for å løse konflikten straks det ble kjent.»[7]

2001[rediger | rediger kilde]

Programleder

Andre

Gjester
(ufullstendig)

Innhold
Programmet ble sendt fra et studio på Aker Brygge. Dette var første gang at programmet ble ledet av kun en programleder gjennom hele sommeren.

2002[rediger | rediger kilde]

Olav Viksmo Slettan med blant andre Finn Kalvik under Sommeråpent fra redningsskøyta RS «Liv» i juli 2002

Programledere

Andre

Informasjon
Programmet ble sendt direkte fra et studio på Aker Brygge. Ida Simonsen var prosjektleder.

Gjester
(ufullstendig)

2003[rediger | rediger kilde]

Programledere

Andre

Gjester

Informasjon
Sendingen gikk direkte fra Aker Brygge.

Denne utgaven av Sommeråpent fikk mye medieomtale god tid før sendestart på grunn av at Petter Nome på vinteren ble fratatt jobben som programleder. Årsaken var hans engasjement mot den forestående amerikanske invasjonen av Irak. Avgjørelsen fikk et lengre etterspill utover vinteren og våren.[8][9][10]

2004[rediger | rediger kilde]

Programledere

Gjester

2005[rediger | rediger kilde]

Programledere

Programledere for Sommerlørdag (seks lørdager med seks forskjellige programledere)[12]

Andre

Informasjon
Sommerlørdag var helgeutgaven av Sommeråpent og ble kun sendt i 2005. Rammen er den samme: Underholdning og hygge på Aker Brygge, men seks programledere fikk fylle sin time med akkurat det de ville en sommerlørdag. Christian Strand var gjengens utkommanderte reporter. Han fikk forskjellige oppdrag til hvert program og hadde også en surfekonkurranse i sitt «Hawaii-hjørne» på Aker Brygge.

Gjester
(ufullstendig)

2006[rediger | rediger kilde]

Programleder

Andre

Informasjon/Innhold
Sendingene gikk denne gangen fra Rådhustaket i Oslo.

De mest markante sakene som ble tatt opp denne sesongen var krigen mellom Israel og Libanon og Jostein Gaarders kontroversielle leserinnlegg der han i sterke ordelag kritiserte Israels krigføring mot palestinere og jødisk religion. Brevet utløste en debatt mellom Garder og Mona Levin i programmet.

Gjester
(ufullstendig)

2007[rediger | rediger kilde]

Programmet ble sendt hver mandag til torsdag fra 25. juni til 16. august, og ble sendt fra Akershuskaia i Oslo.

Programledere

Andre

Gjester

(Uke 1)

(Uke 2)

(Uke 3)

(Uke 4)

(Uke 5)

(Uke 6)

(Uke 7)

(Uke 8)

Innhold
Av saker som ble tatt opp denne sesongen kan en nevne debatten om utsendelse av afghanerne som bodde i teltleire i Oslo, musikkfestivalene i Norge, statsministerskifte i Storbritannia, Valla-saken, USAs omdømme i verden, fusjonen mellom Hydro og Statoil, menneskerettighetene i Kina og dopingskandalen i Tour de France.

2009[rediger | rediger kilde]

Programmet ble sendt hver mandag til torsdag fra 22. juni til 13. august, og ble sendt fra toppen av FolketeaterbygningenYoungstorget i Oslo. Kokkene Lise Finckenhagen, Christoffer Sjuve og Sverre Sætre delte på å lage mat to ganger i uken. Oddgeir Bruaset presenterte gjennom sommeren sine ferietips ut i fra stedene som har blitt presentert i Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, og det gjorde også Linda Eide (med utgangspunkt i attraksjonene som ble presentert i Norsk attraksjon). NRKs distriktskontorer leverte også somerrapporter fra hele landet.

Programledere

2010[rediger | rediger kilde]

Programmet ble sendt fra mandag 28. juni.

Programledere

2011[rediger | rediger kilde]

Musikkinnslag fremført under en av sendingene i 2011.

Programmet ble sendt mandag–torsdag i syv uker i løpet av sommeren fra Operaen i Bjørvika. Programmet ble sendt fra mandag 27. juni til 17. august, med unntak av 25. juli (grunnet de ekstra nyhetssendingene etter terrorangrepene i Norge 2011). Programmet hadde i snitt 500 000 seere denne sommeren.[13]

Programledere

2012[rediger | rediger kilde]

Programmet ble sendt fra mandag til torsdag samt lørdag fra Operataket i Bjørvika. Programmet ble sendt første gang 23. juni og ble sendt i kun fem uker på grunn av sommer-OL i London.

Programledere

2013[rediger | rediger kilde]

Ingerid Stenvold og Magnus Brenna Lund under innspillingen av Sommeråpent i Trondheim.

I 2013 ble programmet sendt fra det tidligere hurtigruteskipet MS «Ragnvald Jarl», nå MS «Sjøkurs», med start i Oslo 21. juni.[15] Øvrige havner var Fredrikstad, Halden, Filtvet, Tønsberg, Kragerø
, Risør, Kristiansand, Skudeneshavn
, Fedje, Balestrand
, Kalvåg, Ålesund, Trondheim, Namsos, Brønnøysund, Træna
, Henningsvær, Husøy, Hammerfest, Honningsvåg, Vardø, Kirkenes, Tromsø, Bodø, Sandnessjøen, Rørvik, Sistranda
 (Frøya), Kristiansund, Måløy, Bergen, Rosendal, Stavanger, Flekkefjord, Lillesand
, Arendal og Sandefjord før programmet ble avsluttet i Oslo 10. august.[16] Transportetappene mellom havnene som besøktes ble i stor grad TV-sendt direkte, i tråd med programkonseptet «Minutt for minutt». Under direktesending av en slik transportetappe, natt til fredag 12. juli klokka 02:36, oppsto tilløp til dramatikk da MS «Sjøkurs» nær grunnstøtte, dvs. fikk en grunnberøring i et sund vest i Herøy kommune, i posisjon 65°58′51″N 12°9′8″Ø. Skipet ble ikke nevneverdig skadet, og kunne trygt fortsette turen.

Programledere[17]

I tillegg hadde programmet reportere som deltok under sendingene og som fungerte som programledere under minutt for minutt-sendingene.

2014[rediger | rediger kilde]

I 2014 ble Sommeråpent sendt fra Operataket i Oslo. I tillegg hadde programmene daglige reisebrev fra ulike steder i Norge (samt Utsjok i Finland) hvor programmets reportere reiste i en rød Volkswagen fra 1960-tallet. Programmet hadde premiere 8. juli og siste episode ble sendt 16. august.[18] Programmet ble sendt tirsdag til lørdag.

Bilreporterne besøkte følgende steder i løpet av sommeren[19]: Valldal, Stryne, Jølster, Lærdal, Voss, Sauda, Hovden, Bø i Telemark, Kongsberg, Lardal, Ørje, Prøysenhuset, Helgøya, Fagernes, Gjendesheim, Oppdal, Røros, Selbu, Stjørdal, Snåsa, Kjøpsfjord, Bjerkvik, Setermoen, Rostavatn, Birtavarre, Alta, Kautokeino, Karasjok, Utsjok (Finland) og Tana.

Programledere

Reportere på bilen

2015[rediger | rediger kilde]

Sommerbåten «Sjøkurs» til kai i Narvik.

I 2015 ble programmet, som i 2013, sendt fra det tidligere hurtigruteskipet MS «Ragnvald Jarl», nå MS «Sjøkurs». Første sending ble sendt fra Vadsø 21. juni. Videre besøkte båten følgende havner[20]: Kjøllefjord, Hasvik, Havnnes, Sommarøy, Harstad, Narvik, Reine, Lovund, Mosjøen, Vega, Brekstad, Levanger, Hitra, Molde, Ulsteinvik, Florø, Sogndal, Høyanger, Skjerjehamn, Os, Odda, Ulvik, Bekkjarvik, Leirvik, Haugesund, Utsira, Finnøy, Sandnes, Egersund, Farsund, Mandal, Grimstad, Tvedestrand, Langesund, Larvik, Horten, Høysand/Sarpsborg, Holmsbu, Moss og Oslo. Reisene mellom disse stedene ble sendt direkte på TV og internett.

I tillegg til programmet Sommeråpent, produseres også krimserien Mysteriet på Sommerbåten fra båten. Dette er en krimserie på 41 episode à 15 minutter som spilles inn og sendes samme dag, like etter Sommeråpent.[21] Forfattere av serien er Thomas Moldestad, Linn-Jeanethe Kyed, Linda Ung, Sofia Lerstol Lund og Espen Torkildsen. De bærende rollene spilles av Hildegunn Eggen, Terje Ranes, Sofie Asplin, Janne Heltberg, Jon Lockert Rohde og Nader Khademi. Hallvar Witzø er regissør.[22] Den totale prisen for NRKs sommersatsning i 2015 er anslått å være 47 millioner kroner.[23]

Programledere

I tillegg har minutt for minutt-sendingene fra transportetappene egne programledere.

2016[rediger | rediger kilde]

I 2016 ble programmet sendt fra skipet DS «Skibladner» på steder ved Mjøsa den første uken og fra Tjuvholmen i Oslo de neste fem ukene.[24] Den første uken ble programmet sendt fra Kapp, Atlungstad, Lillehammer, Hamar og Gjøvik, og det var også minutt-for-minutt-sendinger fra Skibladner på dagtid. Første sending var 12. juli.

Programledere

2017[rediger | rediger kilde]

NRK planlegger et sommertog som skal rulle inn på 40 ulike stasjoner sommeren 2017.[25] Dette er togvarianten av sommerbåtsendingene fra 2013 og 2015.

Seertall[rediger | rediger kilde]

Programmet har siden 1993 og frem til 2007 hatt et seertall på mellom 400 000 og 600 000.[26][27][28]

Gjennomsnittlig seertall per år: 1993-1996, 2000 og 2001, 2003 og 2004, 2005 og 2006, 2007

 • 2011: 500 000[13]
 • 2010:
 • 2009:
 • 2008:
 • 2007: 463 000 (gjennomsnitt de fire første ukene)
 • 2006: 403 000
 • 2005: 441 000
 • 2004: 423 000
 • 2003: 445 000
 • 2002: 426 000
 • 2001: 429 000
 • 2000: 415 000
 • 1999:
 • 1998:
 • 1997:
 • 1996: 460 000
 • 1995: 476 000
 • 1994: 498 000
 • 1993: 556 000

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Taus om NRK-kritikk – av Reidar Spigseth, Dagsavisen 25. mai 2008
 2. ^ VG, 28. juni 1993, s.52
 3. ^ «Åpent hele sommer'n». Dagbladet. 24. juni 1996. Besøkt 25. juli 2008. 
 4. ^ «Mønstrer på flaggskipet Til sjøs med «Sommeråpent»». Dagbladet. 17. juni 1998. Besøkt 29. juli 2008. 
 5. ^ «Storsatsing fra Tromsø». Dagbladet. 28. juni 1999. Besøkt 26. juli 2008. 
 6. ^ Madsen, Vibeke (3. juli 2000). «Reportere på luselønn for Sommer-Jon». Dagbladet. Besøkt 26. juli 2008. «Jon Gelius, ringte selv rundt og tilbød godt utdannede og kvalifiserte journaliste en månedslønn på 6400 kroner, som er langt unna tarifflønn» 
 7. ^ Henriksen, Alexander (4. juli 2000). «Oppvask i NRK - Sommervikarene får 10 000 i lønnshopp». Dagbladet. Besøkt 26. juli 2008. «Nå legger «Sommeråpent»-ledelsen seg langflate, og de tre journalistene får 10 000 kroner i lønnsøkning.» 
 8. ^ Stalsberg, Tom (22. januar 2003). «Fjernet fra NRK». Dagbladet. Besøkt 27. juli 2008. «Nome er fjernet fra NRKs suksessmagasin «Sommeråpent» 2003. Begrunnelsen er hans engasjement mot en USA-ledet krig mot Irak» 
 9. ^ Rønningen, Magnus S. (22. januar 2003). «Derfor ble han fjernet». Dagbladet. Besøkt 27. juli 2008. «NRK-ledelsen mente Petter Nomes rolleblanding kunne skade kanalens troverdighet» 
 10. ^ «Nome-saken i Kringkastingsrådet». Dagbladet. 7. februar 2003. Besøkt 27. juli 2008. 
 11. ^ «Piknik uten strev». VG. Besøkt 30. november 2015. 
 12. ^ «Nøtter hele året». VG Nett. 15. juni 2005. Besøkt 27. juli 2008. 
 13. ^ a b «God sommerstart for Katarina og Øyvind». VG Nett. 5. juni 2012. Besøkt 6. juni 2012. 
 14. ^ a b «Disse to leder «Sommeråpent»». VG Nett. 6. juni 2012. Besøkt 6. juni 2012. 
 15. ^ Lager Norge havn for havn. Aftenposten (4. februar 2013)
 16. ^ Sommeråpent-tokt starter i Østfold. NRK (9. april 2013)
 17. ^ «Disse programlederne skal lede Sommeråpent til sjøs». NRK.no. 19. juni 2013. 
 18. ^ «Slik blir årets Sommeråpent». NRK.no. 23. mai 2014. 
 19. ^ «Sommeråpent på hjul i innlandet». NRK.no. 12. juni 2014. 
 20. ^ «Seilingsplanen - Når er båten hvor?». NRK.no. 9. juni 2015. 
 21. ^ «Drama på Sommerbåten». NRK.no. 20. februar 2015. 
 22. ^ «Til sjøs for å filme krimkomedie». Adressa.no. 18. juni 2015. 
 23. ^ «NRK legger 34 millioner kroner i «Sommerbåten»». VG.no. 24. juni 2015. 
 24. ^ NRK. «Sommeråpent (1:30)». Besøkt 22. august 2016. 
 25. ^ NRK. «NRK-toget ruller inn på 40 stasjoner». Besøkt 22. august 2016. 
 26. ^ «Seerne svikter Sommeråpent». Dagbladet. 8. august 2006. Besøkt 27. juli 2008. «..hatt gjennomsnittlig 403 000 seere i sommer..» 
 27. ^ «Utklasser Wilborn». VG. 16. juli 2004. Besøkt 27. juli 2008. 
 28. ^ «Grosvold knuser Korme». Dagbladet. 26. juni 2003. Besøkt 27. juli 2008. «626 000 seere fulgte Anne Grosvolds sending i forgårs» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]