Neiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Neiden (skoltesamisk: Njauddâm, nordsamisk: Njávdán, finsk: Näätämö) er ei bygd i Sør-Varanger kommune i Finnmark med om lag 250 innbyggere.

Geografi, befolkning, bebyggelse og annet[rediger | rediger kilde]

Panorama over Neiden og Neidenelva i Sør-Varanger, med Neiden bru og Skoltefoss bak i bildet. Foto fra 1951 og 2006.
Det skoltsamiske, russisk-ortodokse Sankt Georgs kapell er et lite bønnehus og gravkapell som opprinnelig ble bygd i 1565.
Neiden kirke, også kalt Neiden kapell, fra 1902.

Bygda ligger ved Neidenelva som er kjent for sitt Käpälä-fiske (laksefiske med kastenot). Fra Neiden er det veiforbindelse til Kirkenes, Varangerbotn samt til Finland.

Store deler av befolkningen er av skoltesamisk (østsamisk) eller kvensk opprinnelse.

I bygda ligger det 10 kvadratmeter store russisk-ortodokse Sankt Georgs kapell, bygget i 1565 av den hellige Trifon, samt Neiden kapell, som er tegnet i dragestil av Karl Norum i 1902.

Neiden er et sjekkpunkt i Finnmarksløpet.

Vernet område[rediger | rediger kilde]

Den gamle østsamiske boplassen Skoltebyen er et vernet område som inneholder flere tufter, bygninger og annet som er eldre enn 100 år og dermed automatisk vernet. Disse er blant annet den russisk-ortodokse kirka og kirkegården, rester av ei røykbadstue og mange tufter etter gammer. I tillegg er det en del steder som har vært i bruk til religiøse seremonier som for eksempel dåp.

Det formelle vernet av boplassen blei vedtatt for å sikre dens historiske og religiøse betydning, samt sørge for landskapsvern av området. Stedet er østsamenes viktigste kulturminne og det viktigste stedet i det som er igjen av østsamisk kultur i Norge. Vernet omfatter ikke laksefiske i Neidenelva.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Berggrunnen tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Nordvest for Neiden finnes Neidengranitten som ble dannet for omtrent 2500 millioner år siden. Den er lite deformert og skjærer gjennom den eldre gneisen.[1] Granitten finnes også rundt Jarfjord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ø. Nordgulen og A. Andresen: De eldste bergarter dannes; 4600-850 millioner år. I I. Ramberg, I. Bryhni og A. Nøttvedt (red.): Norges geologi. Norsk Geologisk Forening. 2006.

Relaterte sider[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 69°41′45″N 29°22′38″Ø