Neiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Panorama over Neiden og Neidenelva i Sør-Varanger, med Neiden bru og Skoltefoss bak i bildet. Foto fra 1951 og 2006.

Neiden (skoltesamisk: Njauddâm; nordsamisk: Njávdán; kvensk: Näätämö)[1] er ei bygd i Sør-Varanger kommune i Finnmark med om lag 250 innbyggere.

Geografi, befolkning, bebyggelse og annet[rediger | rediger kilde]

Det skoltesamiske, russisk-ortodokse Sankt Georgs kapell er et lite bønnehus og gravkapell som opprinnelig ble bygd i 1565.
Äʹvv skoltesamisk museum åpnet i 2017
Neiden kirke fra 1902.

Bygda ligger ved Neidenelva som er kjent for sitt Käpälä-fiske (laksefiske med kastenot). Fra Neiden er det veiforbindelse til Kirkenes, Varangerbotn samt til Finland.

Store deler av befolkningen er av skoltesamisk (østsamisk) eller kvensk opprinnelse.

I bygda ligger det 10 kvadratmeter store russisk-ortodokse Sankt Georgs kapell, bygget i 1565 av den hellige Trifon, samt Neiden kapell, som er tegnet i dragestil av Karl Norum i 1902.

Neiden er et sjekkpunkt i Finnmarksløpet.

Vernet område[rediger | rediger kilde]

Den gamle østsamiske boplassen Skoltebyen (skoltesamisk: Sääʹmsijdd; kvensk: Kolttakylä) er et vernet område som inneholder flere tufter, bygninger og annet som er eldre enn 100 år og dermed automatisk vernet. Disse er blant annet den russisk-ortodokse kirka og kirkegården, rester av ei røykbadstue og mange tufter etter gammer. I tillegg er det en del steder som har vært i bruk til religiøse seremonier som for eksempel dåp.

Det formelle vernet av boplassen blei vedtatt for å sikre dens historiske og religiøse betydning, samt sørge for landskapsvern av området. Stedet er østsamenes viktigste kulturminne og det viktigste stedet i det som er igjen av østsamisk kultur i Norge. Vernet omfatter ikke laksefiske i Neidenelva.

Geologi[rediger | rediger kilde]

Berggrunnen tilhører Øst-Finnmarks grunnfjellsområde. Nordvest for Neiden finnes Neidengranitten som ble dannet for omtrent 2500 millioner år siden. Den er lite deformert og skjærer gjennom den eldre gneisen.[2] Granitten finnes også rundt Jarfjord.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://stadnamn.kartverket.no/fakta/929006/
  2. ^ Ø. Nordgulen og A. Andresen: De eldste bergarter dannes; 4600-850 millioner år. I I. Ramberg, I. Bryhni og A. Nøttvedt (red.): Norges geologi. Norsk Geologisk Forening. 2006.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]