Hopp til innhold

Utvandring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Udvandring», illustrasjon etter et maleri av Adolph Tidemand til Norge fremstillet i Tegninger utgitt 1848, viser et reisefølge av norske utvandrere som tar avskjed i hjembygda tidlig på 1800-tallet.
Japansk regjeringsplakat som promoterer Sør-Amerika

Utvandring eller emigrasjon (latin emigratio «utvandring», av emigro «utvandre») er å forlate sitt bosted for å bosette seg utenlands. Det er det samme som innvandring, bare sett fra det opprinnelige bostedet. Grunnene til at folk utvandrer kan være mange, men skyldes ofte politiske, religiøse eller økonomiske årsaker.[1]

Å ekspatriere (fra fransk; expatrier) er å sende eller forvise en person fra vedkommendes fedreland, mens den refleksive formen å ekspatriere seg er å forlate sitt fedreland for å ta varig opphold i et annet land.

Den høye andelen norskamerikanere skyldes norsk utvandring til USA1800- og 1900-tallet. Til Norge i har mange utvandret fra Polen.

Under Vietnamkrigen utvandret rundt ett hundre tusen av USAs borgere for å slippe tvangsutskrivning til militærtjeneste som kunne føre til oppdrag utenfor landets grenser.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Utvandring; snl.no
  2. ^ «President Carter pardons draft dodgers». History.com. Besøkt 31. januar 2013.