Politiets hederskors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Politiets hederskors
Basisdata
Type:Medalje
Land:Norges flagg Norge
Innført:14. september 2001
Mottakere:Politi
Antall:45
Tekniske data
Utført i:Forgylt metall
Festeanordning:Medaljebånd
Bredde:45 mm
Høyde:45 mm
Rangering
Rangering:17
Høyere:Nansenmedaljen for fremragende forskning
Lavere:Sivilforsvarets hederskors

Politiets hederskors er en norsk medalje som ble delt ut av Politidirektøren. Medaljen ble innstiftet 1. mars 2002. Den ble ikke blitt utdelt fra 2011, men tildeling ble gjenopptatt i 2019. Politiets hederskors er den fremste av flere etatsmedaljer i politiet og rangerer foran Politimedaljen med laurbærgren og Politimedaljen. Politiets hederskors er godkjent til bruk på politiuniform og også på norsk militær uniform.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen er formet som et kors i forgylt metall og hvit emalje. Adversen har hvite korsarmer. I sentrum av korset er emblemet til Politi- og lensmannsetaten, med det norske riksvåpenet i rød emalje og gull mot en gull bakgrunn strødd med kors og flankert av gull fasces. Korset er satt på en krans av forgylt eikeløv, som framkommer i korsvinklene. På reversen står det «HONOR ET MERITUM» (ære og innsats) over tre linjer satt på en sirkel i midten av korset. Medaljen har et oppheng som er formet som eikeløv med eikenøtt og en gjennomgående ring. Båndet er i svart med to 2 mm brede, gule, loddrette striper ytterst på hver side.

Sammen med medaljen fulgte et diplom underskrevet av Politidirektøren. Diplomet var påført begrunnelse for tildelingen.

Politiets hederskors båndstripe

Mottakere[rediger | rediger kilde]

Medaljen kunne deles ut til norsk politipersonell som i politimessig sammenheng hadde bidratt til å hindre tap av menneskeliv eller å avverge skader på materiell og eiendom ved å vise personlig rådsnarhet under farefulle forhold. Medaljen kunne også deles ut til politipersonell som hadde vist personlig dyktighet og mot utover det som kan kreves. Medaljen ble delt ut post mortem til tre polititjenestemenn som ble drept i tjeneste.[1]

Politiets hederskors kunne også tildeles for særdeles fortjenstfull embetsutførelse. Den kunne også tildeles personer som ikke arbeider i politietaten, norske så vel som utenlandske, «som på en særdeles fortjenstfull måte har bistått norsk politi.»

Medaljen ble tildelt en rekke politimestere og andre politisjefer etter lang tjenestetid.[2][3] Politiets hederskors ble også tildelt post mortem til polititjenestemenn som falt i tjeneste.[2][4] Tildelingen av Politiets hederskors til Gunnar Sønsteby var et eksempel på dekorering av personer utenfor politietaten.[5] Etter at tildeling ble innstilt i 2011,[1] ble tildeling av Politiets hederskors gjenopptatt i 2019.[6]

Statutter[rediger | rediger kilde]

Statutter for Politiets hederskors og utdrag fra utfyllende bestemmelser:[7]

Statutter

§ 1 Politiets hederskors tildeles av Politidirektøren. Hederskorset måler 45 x 45 mm og er utført i emalje og forgylt metall. Forside: Korsarmene i hvit emalje. I korsets sentrum Politiets etatsemblem i rød emalje. Bak korsvingene preget, forgylt ekeløv. Bakside: HONOR ET MERITUM (Ære og innsats). Oppheng: Oppheng/feste for bånd er utformet som ekeløv med eikenøtt og en gjennomgående ring for feste av medaljebånd

§ 2 Medaljen bæres i et 35 mm bredt bånd i sort farge. På båndet to 2 mm brede gule striper, vertikalt og ytterst på hver side av båndet, Avstand mellom stripene er 1 mm.

§ 3 Politiets hederskors kan tildeles norsk politipersonell, uniformert og sivilt som i politimessig sammenheng ved utvist personlig rådsnarhet under farefulle forhold har bidratt til å forhindre tap av menneskeliv eller avverge skader på materiell og eiendom, eller som under farefulle forhold har vist personlig dyktighet og mot ut over det som kan kreves. Medaljen tildeles Post Mortem til alle som har mistet livet under utførelse av farefullt politimessig tjenesteoppdrag.

Hederskorset kan også tildeles for særdeles fortjenstfull embetsutførelse i de tilfelle hvor ikke annen høyere rangert norsk dekorasjon er aktuell.

§ 4 Hederskorset tildeles bare en gang til samme person. Hederskorset kan ikke tildeles samtidig med annen norsk dekorasjon for samme handling.

§ 5 Med hederskorset skal det følge diplom og båndstripe samt hederskors i miniatyr. Diplomet skal øverst ha bilde av hederskorsets forside og en tekst som beskriver hederskorsets navn. Videre skal diplomet fylles ut med mottakerens navn og i hvilken forbindelse medaljen er tildelt. Diplomet undertegnes av Politidirektøren.

§ 6 Medaljen er personlig eiendom og skal ikke inndras ved innehaverens død.

§ 7 Medaljen er tillatt båret til uniform etter de til enhver tid gjeldende bestemmelser.

§ 8 Hederskorset kan tildeles personer utenfor politi- og lensmannsetaten samt utenlandske statsborgere, som på en særdeles fortjenstfull måte har bistått norsk politi.

Utfyllende bestemmelser

Utdeling:

Medaljen utdeles av Politidirektøren eller den som bemyndiges.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Fjerner politiets høyeste hedersutmerkelse», VG Nett, 27. september 2012.
  2. ^ a b Politiets Hederskors, Samlerforumet.net.
  3. ^ Politiets hederskors[død lenke], webstaff.no.
  4. ^ «Fikk Politiets Hederskors» Arkivert 2008-03-13, hos Wayback Machine., NRK Nordland, 11. mars 2008.
  5. ^ «Politiet hedret «Kjakan»», VG, 5. november 2004, s. 80.
  6. ^ «Tor-Aksel Busch tildeles Politiets hederskors». Politiet. Arkivert fra originalen 24. oktober 2019. Besøkt 24. oktober 2019. 
  7. ^ Politiets Hederskors Arkivert 9. september 2005 hos Wayback Machine., reglement arkivert av Internet Archive 24. juli 2011.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]