VID vitenskapelige høgskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
VID vitenskapelige høgskole
MottoEngasjert for mennesket - lokalt og globalt.
Grunnlagt1. januar 2016
TypeVitenskapelig høyskole
RektorBård Mæland[1]
BeliggenhetOslo (hovedsete)
Bergen
Stavanger
Tromsø
Sandvika
Helgeland
Studenter6 000
Ansatte677
MedlemskapUniversitets- og høgskolerådet
Nettstedhttps://vid.no (norsk)
ErstatterDiakonhjemmet Høgskole, Høyskolen Diakonova, Misjonshøgskolen, Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien
Kart
VID vitenskapelige høgskole
59°56′12″N 10°42′19″Ø
Studiested DiakonhjemmetFrøen i Oslo, høgskolens hovedsete, ligger ved siden av Diakonhjemmet sykehus
Studiested Diakonhjemmet

VID vitenskapelige høgskole er en norsk vitenskapelig høgskole med hovedsete på Frøen i Oslo og andre studiesteder i Bergen, Stavanger og Tromsø som driver forskning og tilbyr studier på alle nivåer opp til doktorgrad innen helsevitenskap, sosialvitenskap, teologi og samfunnsvitenskap. VID har rundt 50 studieprogrammer, herunder tre doktorgradsprogrammer. Sykepleierutdanning er det største studieprogrammet og den tradisjonelle kjernevirksomheten, og høgskolen tilbyr også en rekke mastergrader innen f.eks. klinisk sykepleie, sosialt arbeid og barnevern. Høgskolen tilbyr også studier i andre helseprofesjoner, ledelsesfag og profesjonsstudiet i teologi (cand.theol.).

VID er et datterselskap av stiftelsen Diakonhjemmet, en selvstendig og ideell diakonal institusjon innenfor Den norske kirke. VID ble etablert i 2016 gjennom en sammenslåing av Diakonhjemmet Høgskole med flere mindre høgskoler med historie som går tilbake til 1843. VID Diakonhjemmet, VIDs hovedsete[2] og største campus, ligger på Frøen i Oslo ved siden av søstervirksomheten Diakonhjemmet sykehus som også eies av Diakonhjemmet. VID hadde per 2022 rundt 6 000 studenter og nesten 700 ansatte.[3] VID er en av tre private vitenskapelige høgskoler i Norge, ved siden av BI og MF. VID er den private institusjonen med flest doktorgradsdisputaser, foran BI.[4] VID har et mål om å bli Norges første private universitet.[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

VID vitenskapelige høgskole ble etablert i 2016 gjennom en fusjon mellom Diakonhjemmet Høgskole med flere mindre høgskoler: Haraldsplass diakonale høgskole, Høgskolen Betanien og Misjonshøgskolen. I 2018 ble også Høyskolen Diakonova en del av VID,[6] og hele virksomheten i Oslo ble samlokalisert ved studiested Diakonhjemmet i 2020.[7]

Høgskolen har Det Norske Diakonhjem (som også eier Diakonhjemmet sykehus) som majoritetseier og dermed morselskap, samt flere andre mindre eiere. Bokstavene VID står for «vitenskapelig, internasjonal og diakonal».[8]

VID har rundt 50 studieprogrammer innen helsevitenskap, sosialvitenskap, teologi og samfunnsvitenskap. VID har ph.d.-programmer i helsevitenskap, teologi og religion, og diakoni, verdier og profesjonell praksis.[9] Sykepleierutdanning er VIDs største studieprogram, og høgskolen samarbeider nært med søstervirksomheten Diakonhjemmet sykehus som det er samlokalisert med. Høgskolen har også studier i andre helseprofesjoner, og vurderer etablering av profesjonsstudium i psykologi på sikt.

Diakonhjemmet Høgskole[rediger | rediger kilde]

Logo for Diakonhjemmet, brukt av både stiftelsen som er VIDs morselskap, den tidligere Diakonhjemmet Høgskole og det tilknyttede Diakonhjemmet sykehus

Diakonhjemmet ble etablert i 1890. Primus motor for opprettelsen av Diakonhjemmet var presten og redaktøren Hartvig Halvorsen (1854–1910), som også var sentral i etableringen av Menighetsfakultetet. Han opprettet et lite pleiehjem/sykehus der vordende diakoner kunne få sin sykepleiefaglige utdannelse og der pasientene skulle behandles på kyndig vis og «i Kristi kjærlighets ånd». Det som startet med ti diakonelever ved et klosteraktig pleiehjem i Kristiania vokste siden langsomt og sikkert og ble en veltilpasset privat institusjon som drev innenfor offentlige helse- og utdanningsplaner. Diakonhjemmet Høgskole var heleid av stiftelsen Diakonhjemmet. Diakonhjemmet Høgskole er videreført som VID Diakonhjemmet, VIDs hovedsete og største campus som er samlokalisert med Diakonhjemmets øvrige virksomhet som Diakonhjemmet sykehus.

Haraldsplass diakonale høgskole[rediger | rediger kilde]

I 1871 sendte Cathinka Guldberg to diakonisser til Bergen for å arbeide der. I 1873 etablerte de et diakonissehjem som en stasjon under diakonissehuset i Christiania. 1. mai 1918 tok Bergen Diakonissehjem i mot sin første elev, Anna Bysheim. Dette regnes også som stiftelsesåret for Bergen diakonissehjem som eget moderhus. Søstersamfunnet med forstander og forstanderinne i spissen var bærebjelken i virksomheten. Skolen var lenge en integrert del av Haraldsplass diakonale sykehus, men fikk egen rektor fra 1970. I 2008 endret Bergen diakonissehjem navn til Haraldsplass Diakonale høgskole og 12. august 2011 ble høgskolen institusjonsakkreditert. I 2012 ble høgskolen et ideelt aksjeselskap. Haraldsplass diakonale høgskole er lokalisert mellom Haraldsplass diakonale sykehus og Haukeland universitetssykehus i Ulriksdal, Bergen, og er nå VID Bergen, studiested Haraldsplass.

Høgskolen Betanien[rediger | rediger kilde]

Betanien sykepleierskole ble stiftet 1. oktober 1923 da Stiftelsen Betanien i Bergen startet egen sykepleierskole på Kalfaret i Bergen. Stiftelsen Betanien er en stiftelse knyttet til Metodistkirken i Norge. Stiftelsen Betanien hadde i 1923 allerede drevet utdanning av sykepleiere i samarbeid med Bergen kommunale sykehus siden 1908. Skolen ble høgskole i 1982 og skiftet da navn til Betanien sykepleierhøgskole. I 2003 skiftet høgskolen på nytt navn til Betanien diakonale høgskole, og den 1. august 2013 endret høgskolen navn til Høgskolen Betanien i forbindelse med at den ble et ideelt aksjeselskap. I april 2014 fikk høgskolen status som akkreditert høgskole. Høgskolen Betanien, nå VID omtalt som VID Bergen, studiested Betanien ligger i Fyllingsdalen i Bergen.

Misjonshøgskolen[rediger | rediger kilde]

Misjonshøgskolen ble grunnlagt i 1843 i Stavanger og er den tredje eldste institusjonen for høyere utdanning i Norge, etter Krigsskolen (1750) og Universitetet i Oslo (1811). Misjonshøgskolen var den første høgskolen med fokus på verden utenfor Europa. Det var også den første høgskolen med afrikanske studenter (fra 1860-tallet), og det var en høgskole som utover 1800- og første del av 1900-tallet gav mulighet for presteutdanning for ungdom fra fattige lag i befolkningen. I 2011 ble Misjonshøgskolen en vitenskapelig høgskole med studietilbud innen teologi, religion, kultur og samfunn. Misjonshøgskolen var eid av Det Norske Misjonsselskap, og ble i 2006 organisert som et aksjeselskap.

Høyskolen Diakonova[rediger | rediger kilde]

Høyskolen Diakonova var en privat skole i Oslo som tilbød sykepleierutdanning og andre helsefaglige høgskolestudier. Skolen ble opprettet i 1916 og het frem til 2005 Menighetssøsterhjemmets Høgskole. Skolen var eiet av Stiftelsen Diakonova, som er en frittstående, selveiende diakoniinstitusjon innen Den norske kirke.

Skolen tilbød sykepleierutdanning (bachelorgrad), mastergrad i diakoni, videreutdanning til helsesykepleier, kreftsykepleier, nyresykepleier, hygienesykepleier og utdanning innen diakoni og kristen sjelesorg.

Skolen lå lenge i Rosenborggate nær Bislet. Fram til sommeren 2012 lå høyskolen i Linstows gate sammen med Høgskolen i Staffeldtsgate, men flyttet til lokaler i Fredensborgveien 24 Q i august 2012.

Kjente forskere[rediger | rediger kilde]

Professorer[rediger | rediger kilde]

Rektorer[rediger | rediger kilde]

Studiesteder i Norge[rediger | rediger kilde]

Faglig organisering[rediger | rediger kilde]

Under de ulike fakultet er tilhørende programområder listet

Fakultet for helsevitenskap[rediger | rediger kilde]

Campus Diakonhjemmet (Oslo)
 • Bachelor i sykepleie
 • Master- og viderereutdanninger, herunder mastergrader i klinisk sykepleie og avansert klinisk allmennsykepleie
Campus Bergen
Campus Stavanger

Fakultet for sosialvitenskap[rediger | rediger kilde]

Campus Diakonhjemmet (Oslo)

Fakultet for teologi og samfunnsvitenskap[rediger | rediger kilde]

Campus Diakonhjemmet (Oslo)
Campus Stavanger

Misjons- og diakoniarkivet[rediger | rediger kilde]

Misjonsarkivet oppbevares på campus Stavanger. Diakoniarkivet holder i hovedsak til Oslo, men materialet fra Diakonhjemmet i Sandnes er overført til Stavanger. Hoveddelen av Diakoniarkivet består av materiale fra Diakonhjemmet i Oslo.

De har også en del andre arkiver i sin samling, og arbeider for å samle inn og sikre ytterligere arkiv knytta til misjon og diakoni.

En del av materialet fra arkivene er brukt for å lage artikler på Lokalhistoriewiki, gjennom et samarbeid mellom Misjons- og diakoniarkivet, VID og Norsk lokalhistorisk institutt.

Sentre[rediger | rediger kilde]

 • Senter for diakoni og profesjonell praksis
 • Senter for misjon og globale studier
 • Senter for læring i profesjonsutdanning og praksis
 • Senter for interkulturell kommunikasjon
 • Senter for verdibasert ledelse og innovasjon

Alumni[rediger | rediger kilde]

Studietilbud[rediger | rediger kilde]

Ph.d.
Master
Bachelor
Videreutdanning

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ [1] vid.no - 2. desember 2019
 2. ^ «Årsrapport 2020» (PDF). VID. Besøkt 25. november 2022. «Hovedkontoret ligger i Oslo» 
 3. ^ «Om oss». VID. Besøkt 25. november 2022. 
 4. ^ «NHH, NIH og MF vil bli universitet». Forskerforum. Besøkt 10. februar 2023. 
 5. ^ «VID legger planer for å bli universitet». Besøkt 25. november 2022. 
 6. ^ Kunnskapsdepartementet (17. juni 2016). «To millioner kroner til fusjon av VID og Høyskolen Diakonova». Regjeringen.no (norsk nynorsk). Besøkt 12. oktober 2016. 
 7. ^ «Snart klart for samlokalisering». Besøkt 25. november 2022. 
 8. ^ «Fire kristne høgskoler slår seg sammen». Dagen.no. Arkivert fra originalen 12. oktober 2016. Besøkt 12. oktober 2016. 
 9. ^ «VID legger planer for å bli universite». Besøkt 26. november 2022. 
 10. ^ Tønnessen, Tekst: Eva (3. desember 2019). «Bård Mæland ny rektor på VID». khrono.no (norsk). Besøkt 1. april 2020. 

https://www.vid.no/nyheter/bard-maeland-ny-rektor-pa-vid/

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]