Nasjonalt ID-senter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasjonalt ID-senter
NID
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert15. november 2010; 8 år siden (2010-11-15)
Org.nummer996 879 828
LederArne Isak Tveitan
HovedkontorMøllergt. 39
EierPolitidirektoratet
Ansatte35
Nettsidenidsenter.no

Nasjonalt ID-senter er et norsk statlig ekspertorgan underlagt Politidirektoratet som arbeider med identitet og dokumenter innen utlendingsforvaltningen. Senteret betjener hele utlendingsforvaltningen og samarbeider med Utlendingsdirektoratet, Utlendingsnemnda, Landinfo og utenriksstasjonene under Utenriksdepartementet. Nasjonalt ID-senter har også et utstrakt samarbeid med Kripos, Politiets sikkerhetstjeneste og politi- og lensmannsetaten for øvrig.

Nasjonalt ID-senter har spisskompetanse innen avklaring av identitet og kontroll av dokumenter på utlendingsfeltet. Senteret skal styrke arbeidet med å avklare identiteten til utlendinger som kommer til eller oppholder seg i Norge, og bidra til å hjelpe mennesker med uavklart identitet slik at de får de rettighetene de har krav på, samt bidra til å stoppe dem som har falsk ID og kriminelle hensikter. Senteret skal bidra til et helhetlig, ressurseffektivt identitets- og dokumentasjonsarbeid innen utlendingsforvaltningen. Nasjonalt ID-senter yter bistand og veileder de andre aktørene i deres saksbehandling og sørger for å innhente, dele og utvikle kompetansen på fagområdet.

En viktig oppgave for senteret er å utarbeide oversikter over trender og metoder knyttet til uriktig identitet og bruk av falske dokumenter, såkalte risikoprofiler.

Nasjonalt ID-senter ble opprettet som Nasjonalt identitets- og dokumentasjonssenter, men byttet navn i 2013.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]