Utrykningspolitiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Utrykningspolitiet
UPs hovedkontor i Stavern
TypePolitistyrke
VirkeområdeNorge
Etablert1937
Org.nummer974760894
HovedkontorStavern
UnderlagtPoliti- og lensmannsetaten
Ansatteca. 300[1]
Nettstedwww.politi.no
Utrykningspolitiets hovedkontor i Stavern

Utrykningspolitiet (UP) er et særorgan i det norske politiet, underlagt Politidirektoratet. UP er en bistands- og beredskapsressurs for politidistriktene og arbeider for å redusere antall ulykker og lovovertredelser i trafikken, og bidrar i annen kriminalitetsbekjempelse.

UP skal bidra til trafikksikkerhet ved å være synlig tilstede, ved fartskontroller og kontroll av ruspåvirkede førere, kontroll av verneutstyr, kjøretøy og transport av farlig gods.[trenger referanse] UP tjenestegjør over hele landet.

UP ble opprettet i 1937 i forbindelse med overgangen fra kommunalt til statlig politi. Det har hovedkontor i Stavern og er organisert på landsbasis med fem distrikter som hvert ledes av en distriktsleder og har administrativ støtte av en distriktskonsulent. I forbindelse med nærpolitireformen som trådte i kraft 1. januar 2016 ble antallet distrikter redusert til fem: Øst- og innland, Agder og Sør-Øst, Sør-Vest og Vest, Møre og Romsdal og Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark.[2]

Distrikter[rediger | rediger kilde]

De fem UP-distriktene dekker følgende regulære politidistrikter:[3]

  1. Øst: Øst og Innlandet politidistrikter
  2. Sør: Agder og Sør-Øst politidistrikter
  3. Vest: Sør-Vest og Vest politidistrikter
  4. Midt: Møre og Romsdal og Trøndelag politidistrikter
  5. Nord: Nordland, Troms og Finnmark politidistrikter

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ https://www.politiet.no/om-politiet/organisasjonen/sarorganene/utrykningspolitiet/ledelse-og-organisering/.
  2. ^ Utrykningspolitiet (9. desember 2015). «Tilpasning av UP-distriktene». Arkivert fra originalen 11. desember 2015. Besøkt 10. desember 2015. 
  3. ^ Utrykningspolitiet (27. oktober 2015). «Kontaktinformasjon til UPs hovedkontor og UP distriktene». Arkivert fra originalen 11. desember 2015. Besøkt 10. desember 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]