Spesialenheten for politisaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Spesialenheten for politisaker
Triangelgården Hamar 2014.jpg
Spesialenheten for politisaker har sitt hovedsete i Triangelgården på Hamar
TypeForvaltningsorgan
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 2005; 17 år siden (2005-01-01)[1]
Org.nummer987 248 890
HovedkontorHamar
Lokale ledd3 etterforskingsavdelinger[2]
UnderlagtJustis- og beredskapsdepartementet
Nettsidespesialenheten.no

Spesialenheten for politisaker er et norsk statlig organ som ble opprettet 1. januar 2005. Enheten erstattet da de tidligere tolv særskilte etterforskningsorganene (SEFO). Spesialenheten har som oppdrag å etterforske saker hvor tjenestemenn i politiet eller påtalemyndigheten er anmeldt for påstått straffbare handlinger begått i tjenesten.

Rundt 94 prosent av anmeldte saker mot politiet henlegges (2008).[3] Til sammenligning ble ifølge Statistisk sentralbyrå 64,8 prosent av anmeldte saker henlagt (1997).[4]

Organisering[rediger | rediger kilde]

Enheten er organisatorisk lagt under Sivilavdelingen i Justisdepartementet. Faglig er den underlagt Riksadvokaten, som tar stilling til klager på avgjørelser gjort av enheten. Enheten består i regionale etterforskningsavdelinger samt en sentral ledelse og stab i Hamar. Det er sjefen for enheten som etter innstilling fra de ulike regionkontorene som avgjør spørsmål om tiltale i hver sak. Fra 1. januar 2008 ble enheten omorganisert fra fem etterforskningsavdelinger til tre. Disse ligger i Hamar/Oslo, Bergen og Trondheim.

Etterforskningsavdelingene i Bergen og Trondheim ledes av advokater på verv, mens leder for avdelingen i Hamar/Oslo er fast ansatt. For øvrig består de ulike avdelingene av fast ansatte etterforskningsledere (jurister) og spesialetterforskere. En psykolog er også tilknyttet enheten.

Regionkontorer[rediger | rediger kilde]

  • Region Øst-Norge (Hamar/Oslo): Østfold, Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold og Telemark, agderfylkene og Rogaland
  • Region Vest-Norge (Bergen): Hordaland og Sogn og Fjordane
  • Region Midt-Norge (Trondheim): Møre og Romsdal, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Spesialenheten har møtt kritikk fra flere kanter for å ikke være faktisk uavhengig. Spesielt det forhold at mange av enhetens ansatte er tidligere politifolk eller påtalejurister har medført at det stilles spørsmål ved uavhengigheten. [5] Det har blitt etterlyst en karantenetidordning før politiansatte kan gå over i spesialenheten.[6] Et annet forhold er at de aller fleste saker som etterforskes av enheten ikke ender med tiltale, herunder de 10 alvorligste sakene som enheten har etterforsket siden opprettelsen..[7] Det har også blitt vist til lang saksbehandlingstid i enhetens arbeid, som pr. desember 2008 var 153 dager (5 måneder) i gjennomsnitt.[trenger referanse]

Noe av kritikken er tilbakevist i NOU 2009:12 som er utarbeidet av Finstad-utvalget, og gir en grundig gjennomgang av kontrollmekanismer for norsk politi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Endringshistorie for Spesialenheten for politisaker
  2. ^ Organisering av enheten Arkivert 29. desember 2011 hos Wayback Machine.
  3. ^ NOU 2009:12
  4. ^ SSB Samfunnsspeilet
  5. ^ VG: Professor: - Legg ned spesialenheten vg.no 22 oktober 2012. sitat: «- Båndene mellom politiet og Spesialenheten for politisaker som skal etterforske politiet, er så tette at det ofte ikke er noe poeng å anmelde politifolk. De slipper unna uansett, sier Petter Gottschalk, professor ved Handelshøyskolen BI.»
  6. ^ Dagsavisen: 16 døde i politisaker på to år Arkivert 9. mars 2008 hos Wayback Machine.
  7. ^ Dagsavisen: Vil legge politi-klager ut på nett Arkivert 21. mai 2011 hos Wayback Machine.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]