Politivitenskap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Politivitenskap er et flervitenskapelig felt, som i moderne forstand studerer politiets virksomhet i og utenfor politiorganisasjonen.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Begrepet politivitenskap oppstod først i den tyske formen Polizeiwissenschaft tidlig på 1700-tallet. Det ble definert som studiet av samfunnets indre orden og omfattet et bredt spekter av temaer innen offentlig rett, administrasjon, økonomi, folkehelse og byplanlegging. Det overlappet med disiplinen Verwaltungswissenschaft. Det må nevnes at selve begrepet politi på den tiden hadde en annen og langt bredere betydning enn begrepet fikk fra fremveksten av et moderne politivesen.

Sent på 1900-tallet har begrepet politivitenskap blitt tatt i bruk i en ny og snevrere betydning, som gjelder politimessige forhold i moderne forstand. I Norge ble begrepet innført i 2006 ved innføringen av masterutdanning ved politihøgskolen i Oslo. Forhold som angår politiet betegnes på norsk tradisjonelt med ordet politimessig, men innen politivitenskap fra 2006 brukes også nyordet polisiær.

Politivitenskap i Norge[rediger | rediger kilde]

Politihøgskolen tilbyr et masterstudium i politivitenskap på 120 studiepoeng. Studier er et deltidsstudium over fire år og er organisert i ni emner som bygger på hverandre.[2] Studiet fokuserer blant annet på politimessig virksomhet og praksis, politi som kunnskapsstyrt organisasjon, etterretning, analyse og evaluering.

Politihøgskolens forskningsavdeling har delt forskningen inn i fire områder som den mener er viktig satsingsområder i utviklingen av politivitenskapen.[3] Disse er:

  1. «Politiet som samfunnsinstitusjon»
  2. «Politiets organisasjon, kultur og atferd»,
  3. «Politiets strategier»
  4. «Politiets utfordringer». 

Områdene kan romme en rekke problemstillinger og bidrag fra ulike fag.[4]

Forskere ved Politihøgskolen har gitt ut boken Innføring i politivitenskap i 2014.[1] Tidsskriftet Nordisk politiforskning startet i 2014, og kommer med to nr i året.[5][6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Larsson, Paul (2014). Innføring i politivitenskap. Cappellen Damm. s. 348. ISBN 978-82-02-44146-3. 
  2. ^ «Masterstudier». Arkivert fra originalen 20. oktober 2007. Besøkt 10.09.2015. 
  3. ^ phs.no/forskning
  4. ^ Gundhus, Helene I. (2010). Politivitenskap på egne ben? En essaysamling. Politihøgskolen. s. 206. [død lenke]
  5. ^ ISSN 1894-8693
  6. ^ Nordisk politiforskning Arkivert 10. september 2015 hos Wayback Machine.; idunn.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]