University of Oxford

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
University of Oxford
Oxford-University-Circlet.svg
Coat of arms of the University of Oxford.svg
Latinsk navnUniversitas Oxoniensis
MottoDominus Illuminatio Mea
'Gud er mitt lys'
GrunnlagtUkjent, undervisning siden 1096[1]
TypeOffentlig universitet
BeliggenhetOxford, England
Studenter18 431 (2006)
MedlemskapIARU
Russell Group
Coimbragruppen
Europaeum
EUA
LERU
'Golden Triangle'
Nettstedhttp://www.ox.ac.uk/ (engelsk)

University of Oxford
51°45′39″N 1°15′13″V

Radcliffe Camera, en av de mest kjente av universitetets bygninger

University of Oxford (norsk: Universitetet i Oxford) ligger i byen Oxford i England og er det eldste universitetet i den engelsktalende verden. Ved siden av University of Cambridge, er Oxford et av Storbritannia fremste universiteter. De to rivalene har konkurrert med hverandre i lang tid, men er samtidig på mange måter så like at de ofte går under fellesnavnet Oxbridge.

Det er usikkert når universitetet ble grunnlagt, og det kan vel være at det skjedde som en kjede av begivenheter og ikke som en enkelthendelse. Det er historiske indikasjoner på at det ble undervist i Oxford så tidlig som i 1096. Det er et kollegieuniversitet, hvor studentene ikke er direkte tilknyttet universitetet sentralt, men i stedet er underlagt ett av de mange kollegiene som ble opprettet på forskjellige tider og med forskjellige formål.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det er ikke mulig å tidfeste grunnleggelsen sikkert, og mye tyder på at den ikke skjedde som en enkelthendelse. Det første beviset for at det ble gitt undervisning på høyt nivå i Oxford er fra 1096. I 1167 forbød Henrik II engelske studenter å studere i Paris, og Oxford begynte da å vokse raskt som læresenter. De første studenthallene, som senere ble kollegier, er fra denne perioden.

I 1209 ble universitetet oppløst, som en følge av drapet på to studenter. Dette førte til grunnleggelsen av universitetet i Cambridge. 20. juni 1214 ble det gjenopprettet, etter at den pavelige legaten Nicholas de Romanis hadde forhandlet frem et charter. Den formelle statusen som universitet ble bekreftet først i 1571, under Act for the Incorporation of Both Universities. Det formelle navnet ble The Chancellor, Masters and Scholars of the University of Oxford.

En kjent hendelse i universitetets historie er St. Scholasticas dag-opptøyene den 10. februar 1355. Etter en disputt om øl mellom studenter og borgere på et skjenkested, forekom det flere væpnede sammenstøt mellom de to gruppene de neste to dagene. 63 studenter og forskere og omkring 30 borgere ble drept. Disputten ble avgjort rettslig, i universitetets favør. Den 10. februar hvert år måtte byens borgermester og rådmenn gå barhodet gjennom byen, og betale en penny for hver av de 63 drepte universitetsmennene. Denne boten ble avskaffet i 1825, da borgermesteren nektet å utføre seremonien.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Oxford er et kollegieuniversitet, som følge av at oppbygningen av universitetet skjedde gjennom en gradvis samling av flere forskjellige, uavhengige utdanningsinstitusjoner i byen. Det har en sentralenhet med forskjellige fakulteter og avdelinger, som tar seg av administrative oppgaver, inkludert drift av biblioteker og forskningslokaler, samt 39 kollegier og 7 «permanente private haller» (PPH'er). Alle studenter må tilhøre et kollegium eller en PPH, og det er disse enhetene som har hovedansvaret for selve læringen for laveregradsstudenter. All eksaminasjon foregår imidlertid på universitetsnivå, og det er også universitetet som tildeler gradene. Kollegiene har forskjellige nivåer, slik at noen bare tar imot studenter på mastergradsnivå eller høyere. I dag er alle kollegiene for både kvinner og menn.

Sentralenheten har en oppbygning som ligner andre universiteters struktur. Den er inndelt i avdelinger etter studieemne, og disse har en viktig rolle i utdanningstilbudet på flere nivåer, spesielt i forhold til organisering av forelesninger og klasseundervisning, og eksaminering av studentene. De er også viktige forskningsenheter, ofte finansiert av eksterne enheter.

Den lovgivende forsamlingen er House of Congregation («Forsamlingshuset»), som omfatter alle akademikere som underviser. En annen forsamling, Convocation of the University of Oxford, omfatter alle studenter, og var tidligere en lovgivende forsamling. I dag er dens funksjon sterkt begrenset, og den viktigste oppgaven er å velge universitetets kansler. Den utøvende myndigheten ligger hos University Council, og består av visekansleren, avdelingsoverhodene og valgte medlemmer av Congregation, samt observatører fra studentunionen. Det finnes også et Ancient House of Congregation, som overlevde moderniseringen i det 19. århundre, men hvis eneste oppgave er å tildele grader.

Det akademiske året består av tre trimestre, hver på åtte uker. Trimestrene har navn etter religiøse fester ved begynnelsen av hver periode, en levning fra universitetets religiøse opphav. Michelmas Term varer fra tiden rundt mikkelsmesse i begynnelsen av oktober til begynnelsen av desember; Hilary Term normalt fra tiden rundt festen for Hilarius av Poitier den 13. januar til rett før påske (den flyttes nå ofte slik at avslutningen ligger kort tid før påske), og Trinity Term fra tiden rundt Treenighetssøndag etter påske, til juni. Dette er de korteste studieperiodene blant britiske universiteter, noe som medfører et enormt arbeidspress. Det forutsettes at studentene bruker de lange feriene til å forberede seg på neste trimester.

Rangeringer[rediger | rediger kilde]

University of Oxford ble rangert som nummer 2 av 126 britiske universiteter på Complete University Guides liste for 2016[2] og som nummer 2 av 119 britiske universiteter på The Guardians 2016-liste.[3]

THE World University Rankings 2014-2015 plasserte universitetet som det 3. beste av de 500 beste universitetene i verden.[4] I QS World University Rankings for 2014[5] rangerte universitetet som nummer 5 og i Academic Ranking of World Universities (Shanghai-rankingen) for 2014 som nummer 9 av verdens universiteter.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ A Brief History of the University Arkivert 11. april 2008 hos Wayback Machine.. University of Oxford (engelsk)
  2. ^ University League Table 2016 - Complete University Guide
  3. ^ University league tables 2016 - The Guardian
  4. ^ World University Rankings 2014-15 - THE World University Rankings
  5. ^ World University Rankings® 2014/15 - QS Top Universities
  6. ^ Academic Ranking of World Universities 2014 - Academic Ranking of World Universities

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]