Drømmen om Narnia (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Drømmen om Narnia
orig. The Chronicles of Narnia
Generell informasjon
SjangerTV-serie basert på en roman, julefilm, fantasy-tv-serie
Prod.landStorbritannia
Sesonger3
Episoder18
SpråkEngelsk
Basert påNarnia
Bak kamera
Skaper(e)C.S. Lewis
ManusC.S. Lewis
Sending
Periode13. nov. 198823. des. 1990
TV-kanalBBC One (13. november 1988; 23. desember 1990)[1]

Drømmen om Narnia er en tv-serie fra BBC, produsert og sendt 1988–1990 i 3 sesonger á 6 episoder.[2] Serien bygger på Narniabøkene av C.S. Lewis.

Den første sesongen var basert på boken Løven, heksa og klesskapet,[3] den andre sesongen var basert på bøkene Prins Caspian (2 episoder) og Reisen til det ytterste hav (4 episoder),[4] og den tredje sesongen var basert på boken Sølvstolen.[5]

Sesong 1: Løven, heksa og klesskapet[rediger | rediger kilde]

Peter, Susan, Edmund og Lucy Pevensie er fire søsken som blir evakuert fra London i 1940 på grunn av tyskernes blitzkrieg mot London. De blir sendt til den engelske landsbygda for å bo hos professor Digory Kirke. Kort tid etter at de kommer hjem til professoren, klatrer Lucy inn i et klesskap og befinner seg plutselig i et snødekt skog. Hun møter en faun som heter Tumnus, og han forklarer at de befinner seg i det magiske landet Narnia. Han inviterer henne tilbake til grotten sin for å drikke te.

Tumnus forteller henne historier om hvordan livet en gang var i Narnia, før det ble forvandlet til en endeløs vinter. Deretter spiller han fløyte og Lucy sovner. Men når hun våkner ser hun at Tumnus gråter, og han forteller om den hvite heksen som må hersker over Narnia. Heksen har brukt magi for at det alltid skal være vinter i Narnia, men aldri jul. Hun hadde beordret Tumnus og alle de andre innbyggerne i Narnia om at hvis de noensinne ser en «sønn av Adam» eller «datter av Eva» i Narnia, skulle de fange disse menneskene og overlevere dem til heksen. Men Tumnus innser at han aldri kan gjøre dette, og han går tilbake til lyktestolpen sammen med Lucy for å være sikker på at hun kommer trygt tilbake til hennes egen verden.

Når Lucy kommer tilbake til søsknene sine, tror de ikke på historien hennes om Narnia. Lucy påstår å ha vært forsvunnet i flere timer, samtidig som det ikke har gått noe tid i den virkelige verden for søsknene hennes. Broren Edmund er spesielt slem mot Lucy, og tror at hun finner på ting. Men senere kommer Lucy seg igjen inn i klesskapet, og Edmund følger etter henne. De kommer seg inn i Narnia, men Edmund finner ikke igjen Lucy. Etter å ha gått et stykke inn i den snødekte skogen, møter Edmund en kvinne som kjører med hest og slede. Kvinnen presenterer seg som dronningen av Narnia, og krever å få vite hvem Edmund er. Han forteller henne at han er et menneske, og at han kom inn i Narnia gjennom en garderobe. Dronningen er snill mot Edmund, og gir ham varm drikke og lokum (tyrkisk konfekt), som Edmund er veldig glad i. Hun er veldig ivrig etter å få vite alt om Edmund, og han forteller henne at han har én bror og to søstre. Hun virker spesielt interessert i at det er fire av søsknene. Han forteller henne også at søsteren Lucy allerede har vært i Narnia en gang tidligere, og at hun møtte en faun.

Dronningen sier at hun gjerne vil møte broren og søstrene hans, og at neste gang han kommer til Narnia, burde han ta dem med seg for å møte henne. Hun forteller ham også at hun ikke har noen egne barn selv, og at hvis hun hadde en sønn ville han vært en prins, og blitt utnevnt til konge av Narnia etter hennes død. Til slutt tar hun farvel med Edmund, og minner ham om å komme snart tilbake og besøke henne sammen med søsknene sine. Edmund går tilbake til lyktestolpen hvor han møter Lucy, som forteller ham at hun har møtt Tumnus igjen. Når Lucy beskriver Den hvite heksen, innser Edmund at dette var kvinnen han nettopp har møtt. Men Edmund sier ingenting om at han har møtt dronningen. Når de kommer tilbake til professorens hus og møter Peter og Susan, forteller Lucy straks at denne gangen har også Edmund vært i Narnia. Men han sier at det ikke stemmer, og påstår at Lucy bare finner på ting.

En tid senere gjemmer alle fire søsknene seg i det samme klesskapet, og plutselig befinner hele søskenflokken seg i Narnia. Lucy tar dem med til hulen hvor faunen Tumnus bor. Men han har forsvunnet, og grotten hans har blitt ransaket. Et brev signert av «Maugrim, kaptein for det hemmelige politiet» har blitt lagt igjen, og der står det at Tumnus har blitt arrestert og skal stilles for retten. Faunen er mistenkt for høyforræderi mot dronningen av Narnia, og for å ha hjulpet fiender av dronningen, og for å fraternisere med mennesker.

De fire søsknene forlater grotten og møter en bever som kan snakke. Herr Bever tar dem med hjem til seg, og forteller at Aslan – den store løven og dyrenes konge – kan redde Tumnus og sette en stopper for Den hvite heksa. Han avslører at Tumnus ble sett da det hemmelige politiet førte ham til Den hvite heksas slott. Det tar ikke lang tid før søsknene møter Aslan, og de får høre en profeti om at to sønner av Adam og to døtre av Eva skal sitte på en trone i slottet Cair Paravel. Plutselig blir de klar over at Edmund har forsvunnet, og de finner ham ikke noe sted.

I en ny scene ankommer Edmund huset til den hvite heksen, og hun er rasende på ham fordi han kommer alene. Hun blir enda mer rasende når hun hører at Aslan har kommet til Narnia, og beslutter at de skal reise til noe de kaller for steinbordet. Den hvite heksen gir ulven Maugrim og en annen ulv ordre om å gå til Bever-hjemmet. Men ulvene oppdager at Bever-hjemmet er tomt; herr Bever, Peter, Susan og Lucy hadde allerede reist til steinbordet. På veien dit møter de julenissen, som gir barna gaver: Peter får et sverd og skjold. Susan får en bue med piler og et horn. Lucy får en flaske magisk, helbredende drikke, samt en liten dolk. Når de fortsetter reisen, smelter snøen rundt dem og gir plass til våren. Når de kommer frem til steinbordet, blir barna og beveren ønsket velkommen av Aslan. De må deretter forsøke å redde Edmund, og samtidig forberede seg på krig mot heksa og hennes styrker.

Sesong 2: Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

De fire Pevensie-søsknene står på en jernbanestasjon og venter på toget, når en magisk kraft plutselig trekker dem inn i Narnia. De kommer til et gammelt og falleferdig slott, som de kjenner igjen som Cair Paravel. Susan redder livet til en dverg ved navn Trumpkin, som er i ferd med å bli druknet av to soldater i en båt. Søsknene forteller dvergen at de virkelig er de gamle kongene og dronningene i Narnia, som Trumpkin kjenner til fra de narniske legendene. Trumpkin forteller de fire søsknene at han har hjulpet prins Caspian, nevøen til den nåværende monarken, kong Miraz. Prins Caspian bodde i et stort slott sammen med kong Miraz og hans gemalinne, dronning Prunaprismia. Caspian har en lærer som heter Dr. Cornelius, som en natt vekket Caspian fordi dronningen nettopp hadde født en sønn. Med en direkte arving til tronen har ikke Miraz lenger behov for Caspian. Han planlegger derfor å drepe Caspian.

Caspian unnslipper så vidt på en hest, men faller av hesten i en skog der han ble funnet av Trumpkin, en grevling kalt Trufflehunter og en annen dverg kalt Nikabrik. Alle tre lever i skjul, fordi kong Miraz hater de gamle Narnia-boerne. Kongens forfedre beseiret de opprinnelige Narnia-boerne da de invaderte Narnia hundrevis av år tidligere. Barna reiser gjennom skogen sammen med Trumpkin, for å møte prins Caspian.

Den kvelden våkner Lucy og synes hun hører noen som sier navnet hennes. Hun skjønner at det er løven Aslan, og han gir de andre ordre om å følge ham. Barna møter Aslan neste morgen ved steinbordet. De må også slåss mot en varulv, og mot noen andre skapninger som hadde forsøkt å hjelpe den hvite heksen tilbake til makten, i håp om at hun skal drepe kong Miraz. De hadde ignorert prins Caspians advarsler om at hun var en enda verre fiende enn kong Miraz.

Peter og søsknene hans starter å planlegge hvordan de kan beseire kong Miraz, og bringe fred til alle Narnia-boerne.

Sesong 3: Sølvstolen (The Silver Chair)[rediger | rediger kilde]

Eustace Scrubb, fetteren til Pevensie-søsknene, går på internatskole sammen med en jente som heter Jill Pole. De to barna blir ofte mobbet, Jill på grunn av sitt uvanlige etternavn, og Eustace for at han har begynt å oppføre seg annerledes – det skjedde etter at han besøkte Narnia. En dag forsøker Eustace og Jill å komme seg unna mobbere, og da passerer de gjennom en åpning til Aslans land.

Aslan sier at Jill og Eustace har en oppgave å utføre. Han forklarer at i Narnia forsvant den eldre kongens eneste sønn og arving, prins Rilian, ett par år tidligere. Jill får beskjed om å huske fire tegn som skal føre henne og Eustace til prins Rilian. Eustace sier at han ikke kan kjenne igjen noen, og at han aldri sett dette området av Narnia før. De får øye på en båt med den eldre kongen som forlater slottet. Kort tid senere møter de en ugle ved navn Glitrefjær (engelsk: Glimfeather), som forteller dem at kongen som nettopp reiste er kong Caspian X.

Eustace innser at kong Caspian er hans gamle venn fra hans tidligere eventyr i Narnia. Barna møter også dvergen Trumpkin, som var kong Caspians pålitelige rådgiver. De får lov til å bo på slottet, og den kvelden blir de brakt av Glimfeather til parlamentet, hvor de blir fortalt hele historien om hvordan prins Rilian forsvant. Rilians mor, dronningen av Narnia, hadde tidligere blitt drept av en slange i skogen. Prins Rilian dro mange ganger tilbake til skogen for å drepe slangen, men klarte det aldri. En måneds tid etter dronningens død merket grev Drinian, en av Caspians nære venner, en forandring i Rilian; prinsens øyne hadde fått et nytt uttrykk. Grev Drinian ble med prinsen ut i skogen, og der så han Rilian gå mot en vakker kvinne med rødt hår; den skjønneste kvinnen Drinian noensinne hadde sett. Rilian gikk som i transe, men plutselig var det som om kvinen løste seg opp i luften og forsvant. Drinian og Rilian dro tilbake til slotten, men Drinian bar i seg en visshet om at kvinnen han hadde sett, var en ond skapning.

Neste dag red Rilian ut i skogen igjen, og fra den rideturen kom han aldri tilbake. Uglene tror derfor at kvinnen i skogen, og den dødelige slangen, var en og samme person. Eustace og Jill får en veiviser ved navn Dysterpytt (engelsk: Puddleglum), for å hjelpe dem videre. Men snart blir de fanget i en snøstorm, og Jill faller i en grøft som ikke fører noen vei. De utforsker et slott, og møter dronningen av underverdenen. Eustace, Jill og Dysterpytt blir ført til dronningens gemakker. De blir møtt av en ridder iført sølv-maske. Ridderen forklarer at på grunn av en forbannelse blir han en kort stund hver dag «ulik seg selv», og da må han bindes fast til en sølv-stol.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (på en) BBC Genome, BBC Genome-ID 447180cec0b5483e8f28f44096d9d489, Wikidata Q18289539, https://genome.ch.bbc.co.uk/ 
  2. ^ The ultimate encyclopedia of Fantasy. General editor David Pringle. Carlon Books, 2006. ISBN 978-1-84442-110-7. Side 130-131
  3. ^ (en) The Lion, the Witch and the Wardrobe (1988)Internet Movie Database
  4. ^ (en) Prince Caspian/The Voyage of the Dawn Treader (1989)Internet Movie Database
  5. ^ (en) The Silver Chair (1990)Internet Movie Database