Drømmen om Narnia (TV-serie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Drømmen om Narnia
orig. The Chronicles of Narnia
Generell informasjon
SjangerTV-serie basert på en roman, julefilm, fantasy tv-serie
Prod.landStorbritannia
Sesonger3
Episoder18
SpråkEngelsk
Basert påNarnia
Bak kamera
Skaper(e)C.S. Lewis
ManusC.S. Lewis
Sending
Periode13. nov. 198823. des. 1990
TV-kanalBBC One

Drømmen om Narnia er en tv-serie fra BBC, produsert og sendt 1988–1990 i 3 sesonger á 6 episoder.[1] Serien bygger på Narniabøkene av C.S. Lewis.

Den første sesongen var basert på Løven, heksa og klesskapet,[2] den andre sesongen var basert på Prins Caspian (2 episoder) og Reisen til det ytterste hav (4 episoder),[3] og den tredje sesongen var basert på Sølvstolen.[4]

Løven, heksa og klesskapet[rediger | rediger kilde]

Peter, Susan, Edmund og Lucy Pevensie er fire søsken som blir evakuert fra London i 1940 på grunn av den tyske blitzkrieg. De blir sendt til den engelske landsbygda for å bo hos professor Digory Kirke. Kort tid etter at de kommer hjem til professoren, går Lucy inn i en garderobe og befinner seg plutselig i et snø-dekt skog. Hun møter en faun som heter Mr. Tumnus, som forklarer at de befinner seg i det magiske landet Narnia. Han inviterer henne tilbake til hans grotte for å drikke te.

Mr. Tumnus forteller henne historier om hvordan livet en gang var i Narnia, før det ble forvandlet til en endeløs vinter. Deretter spiller han fløyte og Lucy sovner. Men når hun våkner ser hun at Tumnus gråter, og han forteller om den hvite heksen som må hersker over Narnia. Heksen har brukt magi for at det alltid skal være vinter i Narnia, men aldri jul. Hun hadde beordret Mr. Tumnus og alle de andre innbyggerne i Narnia om at hvis de noensinne ser en «sønn av Adam» eller «datter av Eva» i Narnia, skulle de fange disse menneskene og overlevere dem til heksen. Men Mr. Tumnus innser at han aldri kan gjøre dette, og han går tilbake til lyktestolpen sammen med Lucy for å være sikker på at hun kommer trygt tilbake til hennes egen verden.

Når Lucy kommer tilbake til søsknene sine, tror de ikke på historien hennes om Narnia. Lucy påstår å ha vært forsvunnet i flere timer, samtidig som det ikke har gått noe tid i den virkelige verden for søsknene hennes. Broren Edmund er spesielt slem mot Lucy, og tror at hun finner på ting. Men senere kommer Lucy seg igjen inn i garderoben, og Edmund følger etter henne. De kommer seg inn i Narnia, men han finner ikke igjen Lucy. Etter å ha gått et stykke inn i den snødekte skogen, møter Edmund en kvinne som kjører med hest og slede. Kvinnen presenterer seg som dronningen av Narnia, og krever å få vite hvem Edmund er. Han forteller henne at han er et menneske, og at han kom inn i Narnia gjennom en garderobe. Kvinnen oppfører seg snill mot Edmund, og gir ham varm drikke og en konfekt Edmund liker kalt Lokum. Hun er veldig ivrig etter å få vite alt om Edmund, og han forteller henne at han har en bror og to søstre. Kvinnen virker spesielt interessert i at det er fire av søsknene. Han forteller henne også at søsteren Lucy allerede har vært i Narnia en gang tidligere, og at hun møtte en faun.

Dronningen forteller Edmund at hun gjerne ønsker å møte broren og søstrene hans, og at neste gang han kommer til Narnia, burde han ta dem med seg for å møte henne. Hun forteller ham også at hun ikke har noen egne barn selv, og at hun ønsker elske en gutt hun kunne få som en prins - som ville blitt utnevnt til konge av Narnia etter at hun dør. Til slutt tar hun farvel med Edmund, og minner ham om å komme og se henne snart sammen med hans søsken. Edmund vender tilbake til lyktestolpen hvor han møter Lucy, som forteller ham at hun så Mr. Tumnus igjen. Når Lucy beskriver Den hvite heksen, innser Edmund at dette var kvinnen han nettopp har møtt. Men Edmund innrømmer ikke at han har møtt dronningen. Når de kommer tilbake til professorens hus og møter Peter og Susan, er Lucy rask med å fortelle dem om Edmunds besøk i Narnia. Men han nekter han å innrømme noe som helst, og påstår at Lucy bare finner på ting.

Men senere må alle fire søsknene gjemme seg i den samme garderoben, og alle fire befinner seg plutselig i Narnia. Lucy tar dem med til hulen hvor Mr. Tumnus bor. Men han har forsvunnet, og hulen er ransaket. Et brev signert av «Maugrim, kaptein for det hemmelige politiet» har blitt lagt igjen, hvor det står at Mr. Tumnus er arrestert og avventer rettssak fordi faunen er mistenkt for høyforræderi mot dronningen av Narnia, og for a hjulpet fiender av dronningen, og for å fraternisere med mennesker.

De fire søsknene finner deretter veien fra hulen og møter en bever som kan snakke. Mr. Beaver tar dem med hjem til ham, og forklarer at Aslan - den store løven og dyrets konge - kan redde Mr. Tumnus og avslutte Den hvite heksas regjeringstid. Han avslører at Mr. Tumnus ble sett ført bort fra det hemmelige politiet til Den hvite hekses slott. Søsknene møter snart Aslan, og de får høre om en profeti om at to sønner av Adam og to døtre til Eva sitter på en trone i slottet Cair Paravel. Plutselig merker de at Edmund har forsvunnet, og han er ingen steder å se. Edmund ankommer huset til den hvite heksen, og hun er rasende på ham for å komme på egen hånd.

Heksa blir enda mer rasende når hun hører at Aslan har kommet til Narnia, og bestemmer seg for at de skal reise til noe de kaller for Stein-bordet. Den hvite heksen beordrer Maugrim og en annen ulv å gå til Bever-hjemmet. Men når de kommer frem hadde de allerede reist til Stein-bordet. Senere møter de julenissen, som gir barna forskjellige gaver: Peter får et sverd og skjold. Susan får en bue, piler og et horn. Lucy får en flaske magisk helbredende drikke, samt en liten dolk. Når de fortsetter reisen, smelter snøen rundt dem og gir plass til våren. Når de ankommer stein-bordet, blir barna og beveren ønsket velkommen av Aslan. De må deretter forsøke å redde Edmund, og samtidig forberede seg på krig mot heksa og hennes styrker.

Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

De fire Pevensie-søsknene venter ved en jernbanestasjon, når en magisk kraft plutselig trekker dem inn i Narnia. De kommer til ett gammelt og falleferdig slott, som de kjenner igjen som Cair Paravel. Susan redder livet til en dverg ved navn Trumpkin, som er i ferd med å bli druknet av to soldater i en båt. Søsknene forteller dvergen at de virkelig er de gamle kongene og dronningene i Narnia, som Trumpkin har hørt om fra de narniske legendene. Trumpkin forteller de fire søsknene at han har hjulpet prins Caspian, nevø til den nåværende monarken, kong Miraz. Den unge Caspian bodde i et stort slott sammen med kong Miraz og hans kone dronning Prunaprismia. Caspian har en lærer som heter Dr. Cornelius, som en natt vekket Caspian fordi dronningen nettopp hadde født en sønn. Med en direkte arving til tronen har ikke Miraz lenger behov for Caspian. Han planlegger derfor å drepe Caspian.

Men Caspian unnslipper så vidt på hest, men faller ned fra hesten i en skog og ble oppdaget av Trumpkin, en grevling kalt Trufflehunter og en annen dverg kalt Nikabrik. Dette er mennesker som lever i skjul, fordi kong Miraz hater de gamle Narnia-boerne. Kongens forfedre beseiret de opprinnelige Narnia-boerne i deres invasjon av Narnia, som fant sted hundrevis av år tidligere. Barna reiser gjennom skogen sammen med Trumpkin, for å møte prins Caspian.

Den kvelden våkner Lucy, og tror at hun hører noen som siter navnet hennes. Hun innser at det er løven Aslan, som instruerer de andre om å følge ham. Barna møter Aslan neste morgen ved Stein-bordet. De må også slåss mot en varulv, og noen andre skapninger som hadde forsøkt å gjenopprette den hvite heksen, i håp om at hun kan drepe kong Miraz. Til tross for prins Caspians advarsler om at hun var en enda mer forræderisk fiende enn kong Miraz. Peter og hans søsken må deretter planlegge hvordan de burde slå kong Miraz, og innføre fred for alle Narnia-boerne.

Sølvstolen (The Silver Chair)[rediger | rediger kilde]

Eustace Scrubb, fetteren til Pevensie-søsknene, bor ved en internatskole sammen med en jente som heter Jill Pole. De to barna blir ofte plaget av mobbere. Jill på grunn av hennes uvanlige etternavn, og Eustace for hans nye oppførsel etter at han besøkte Narnia. Når Eustace og Jill fosøker å komme seg unna mobbere, passerer de gjennom en åpning til Aslans land. Aslan forteller om oppgaven Jill og Eustace må gjøre. Aslan forklarer at i Narnia forsvant den eldre kongens eneste sønn og arving, prins Rilian, ett par år tidligere. Jill får beskjed om å huske fire tegn som skal føre henne og Eustace til prins Rilian. Eustace sier at han ikke kan kjenne igjen noen, og at han aldri sett dette området av Narnia før. De legger merke til en båt med den eldre kongen som forlater slottet. Kort tid senere møter de en ugle ved navn Glimfeather, som forteller dem at kongen som nettopp reiste er kong Caspian X.

Eustace innser at kong Caspian var hans gamle venn fra hans tidligere eventyr til Narnia. Barna møter også dvergen Trumpkin, som var kong Caspians pålitelige rådgiver. De får lov til å bo ved slottet, og den kvelden blir de brakt av Glimfeather til parlamentet, hvor de blir fortalt hele historien om prins Rilians forsvinning. Rilians mor, dronningen av Narnia, hadde tidligere blitt drept av en slange i skogen. Prins Rilian kom tilbake til skogen mange ganger for å jakte på slangen, men dette mislyktes. En dag merket Lord Drinian, en av Caspians nære venner, en forandring i Rilian, og ble invitert av prinsen til skogen. Lord Drinian var vitne til at Rilian nærmet seg en vakker dame med rødt hår, og det blir antydet at Rilian ble forelsket i henne.

Neste gang Rilian gikk dit, kom han aldri tilbake. Uglene tror derfor at kvinnen i skogen, og den dødelige slangen, var en og samme personlighet. Eustace og Jill får en guide ved navn Puddleglum, for å hjelpe dem videre. Men snart blir de fanget i en storm snøstorm, og Jill faller i en grøft som ikke fører noen vei. De utforsker et slott, og møter dronningen av underverdenen. Eustace, Jill og Puddleglum blir ført til dronningens boligkvarter. De blir møtt av en ridder iført sølv-maske. Ridderen forklarer at på grunn av en forbannelse blir han en kort stund hver dag er «ulik seg selv,» så han må holdes fast i en sølv-stol.

Referanser[rediger | rediger kilde]