Peter Pevensie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
William Mosley.

Peter Pevensie er den høyeste kongen av Narnia, av de fire barna. Peter er i Narnia i bøkene Løven, heksa og klesskapet, Prins Caspian og Den siste striden. Når han blir kronet i Cair Paravel får han tilnavnet Peter den strålende.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Karakteren ble født i 1927, og var 13 år når han dukker opp i Løven, heksa og klesskapet. Som monark i Narnias gullalder regjerer han i Narnia sammen med broren og søstrene i 15 år. Han var omtrent 28 år gammel i Narnia, før han returnerer til 13-årsalderen i England mot slutten av den første boken. Peter er den eldste av de fire søsknene, en lojal og hengiven storebror. Han prøver sitt beste for å beskytte de yngre søsknene sine, og oppføre seg som en ansvarlig ung voksen til tross for hans unge alder. I boken antydes det at han er mer moden enn søsknene sine.

Etter at faren deres ble kalt ut for å slåss under andre verdenskrig, ba moren til Peter ham støtte hans tre søsken gjennom deres problemer. Peter blir evakuert til den engelske landsbygda sammen med søsknene sine med tog, på grunn av alle de tyske luftangrepene under andre verdenskrig. På landsbygda bor de i det gamle herskapshuset til professor Digory Kirke. Når Lucy først snubler inn i klesskapet og plutselig havner i Narnia, tror ikke Peter på henne. Peter tror at alt sammen bare er hennes egen fantasi, før han og de andre Pevensie-søsknene kommer seg inn i garderoben og Narnia selv. Han ber deretter Lucy om unnskyldning for å ikke å tro på henne tidligere, og blir irritert på Edmund Pevensie fordi Edmund tidligere hadde benektet Narnias eksistens.

Lucy hadde sett Edmund en gang i Narnia før, men Edmund lyver til de andre søsknene sine og påstår at de bare latet som de var der. Første gang Peter og søsknene kommer til Narnia, møter de et bever-ektepar: Mr. og Mrs. Beaver. Men Mr. Beaver hadde mistenkt Edmund for å være en forræder fra det øyeblikket han så Edmund, men nevnte ikke noe om dette til de andre barna om det før Edmund gikk sin vei for å møte den hvite heksen Jadis. Edmund blir til slutt reddet på Aslans ordre. I mellomtiden forsøker de tre andre barna å finne veien til stein-bordet for å møte Aslan. Etter det store slaget mot den hvite heksa Jadis, den selvutnevnte dronningen av Narnia, og hennes allierte - blir Peter kronet av Aslan som Hans Majestet Kong Peter den Storslåtte, Høykonge av Narnia, Keiser av de ensomme øyene, Lord of Cair Paravel, Ridder av Løvens edleste orden.

Den eldgamle profetien om at to sønner av Adam og to døtre av Eva som kommer for å sitte på de fire tronene ved Cair Paravel, har dermed blitt realisert. Dette markerer slutten på de hundre år med vinter og regjeringen til den hvite heksen, og markerer begynnelsen på Narnias gullalder. Etter femten år på tronen i Narnia vender Peter og søsknene hans tilbake til London og deres egen verden (hvor de finner seg selv som barn igjen) og oppdager at ingen tid har gått i den virkelige verden helt siden de kom til Narnia mange år tidligere.

I Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

Etter at Pevensie-søsknene kommer tilbake til Narnia, ankommer de ruinene av Cair Paravel. De kommer seg inn i slottets skattekammer. Peter tar sverdet sitt, kalt Rhindon, og skjoldet hans, og fungerer igjen som leder for søsknene. De møter til slutt Trumpkin, en dverg som bidro til å beskytte prins Caspian X fra onkelens Telmarine-hær, som deretter følger dem på søsknenes reise for å møte Aslan.

Når barna blir tvunget til å ta en avgjørelse, har Peter, som høykonge, det siste ordet. For å stoppe krigen lenge nok til at Lucy kan finne Aslan og vekke de andre narnianerne, krever Peter retten til en en-mot-en duell mot Telmarine-kongen, Miraz. Etter at Pevensie-barna hjelper til med å beseire Telmarinene, gir Peter formelt prins Caspian myndighet til å styre et fritt Narnia.