Hopp til innhold

Hesten og hans gutt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hesten og hans gutt
orig. The horse and his boy
Forfatter(e)C.S. Lewis
SpråkEngelsk
Sjangerfantasy, barnebok
Utgitt6. september 1954
Originalutgave1954
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Tormod Haugen
Sider191

Hesten og hans gutt (The horse and his boy, 1954) er en av de sju Narniabøkene av C.S. Lewis.

Romanen er egentlig uavhengig av narniansk kronologi, i og med at ingen barn fra «vår verden» spiller noen førende rolle i handlingen. Boka ble skrevet som den sjette av bøkene, men er tidfestet til begivenheter som foregår i den andre av bøkene i serien, Løven, Heksa og Klesskapet.

Hovedpersonen Shasta er en gutt som har levd nesten hele sitt liv med en gammel sjømann, men som tydeligvis kommer fra et av landene i nord. Han finner ut at han skal bli solgt som slave til en mektig Tarkaan av Calormen, og han bestemmer seg for å rømme. Sammen med den talende hesten Bri legger han ut på en ferd mot Narnia. På veien møter de nok en snakkende hest, og en jente. De heter Hwin og Aravis, slår seg sammen med Shasta og Bri. Typer og miljø i boka gjenskaper konfliktene mellom middelalderens kristne korsfarere og muslimske stater.[1]

Samtidig planlegger Prins Rabadash av landet Calormen å invadere både Narnia og nabolandet Archenland. Han samler fort en hær som nærmer seg med raske skritt. Dersom ingen advarsel kommer i tide, vil de garantert knuse begge landene. De to barna opplever mye spennende og farlig, og Aravis overhører tilfeldigvis samtalen mellom Rabadash og Tisroc, faren hans der de planlegger invasjonen. Nå har de ingen tid å miste: Archenland og Narnia må bli advart, og de får bare håpe at de har marginene – og Aslan – på sin side.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Narnia in the Eyes of A Young Muslim Reader; Huffington Post, 4.4.2012