Hopp til innhold

Den siste striden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den siste striden
orig. The Last Battle
Forfatter(e)C.S. Lewis
SpråkBritisk-engelsk, engelsk
Sjangerfantasy, barnebok
Utgitt4. september 1956
Originalutgave1956
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Tormod Haugen
Sider180
OCLC695596049

Den siste striden (org. The Last Battle, utgitt 1956) er siste bok i serien om Narnia, skrevet av C.S. Lewis. Boka handler om slutten på verdenen Narnia.

Boken begynner med at landet Narnia er i stor fare. Det mener i alle fall kentauren Roonwit, som sier at ryktene om løven Aslans tilbakekomst er falske. Han advarer kong Tirian, og oppfordrer han på det sterkeste til å være på vakt. Men det hjelper ikke, for kongen tror (i likhet med alle andre) at ryktene er sanne, og sammen med sin trofaste venn, enhjørningen Juvel, ser han med glede frem mot å møte Aslan.

Roonwit har dessverre rett, for onde konspirasjoner foregår ellers i verdenen. Folket fra landet Calormen planlegger nemlig å invadere Narnia, og den slue apen Listig er på deres side. En falsk Aslan dukker opp og tar kontrollen over landet. Listig, som sier han taler på vegne av Aslan, forklarer at løven har bestemt seg for å være strengere mot narnianerne. Forvirring spres, og samtidig dukker Calormen-folket opp. Kong Tirian blir tatt til fange og bundet til et tre.

Han blir i midlertidig reddet av Jill Pole og Eustace Scrubb, som nok en gang havner i Narnia. Sammen prøver de å overtale Narnias folk til å gå til krig, men mange tør ikke pga. frykt for den falske Aslan(også kalt Tashlan), som de tror er ekte. Derfor blir de i sterkt undertall, og selv talende dyr og andre snille skapninger går over på Calormens side. Det blir et slag der mange dør og mange blir sårede.