Hopp til innhold

Jadis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jadis
KjønnKvinne
SkuespillerTilda Swinton (gjelder for verket: Løven, heksa og klesskapet, Drømmen om Narnia, Prins Caspian)
Skapt avC.S. Lewis
In-universe-informasjon
Narnia universe

Jadis, også kalt Den hvite heksen eller Heksa hvit, er en figur fra C. S. Lewis' bokserie om Narnia. Hun er den onde makten som prøver å erobre Narnia.

Jadis betyr hekspersisk. Jadis' ætt kom opprinnelig fra Charn. Hun ble drept av Aslan i Løven, heksa og klesskapet.

Drømmen om Narnia[rediger | rediger kilde]

I boken Drømmen om Narnia blir Jadis introdusert som dronningen av Charn, en by som ligger i en helt annen verden enn Narnia. Hun var den siste av en lang rekke konger og dronninger. De var gode og snille i begynnelsen, men ble onde over mange generasjoner og erobret hele Charns verden og styrte området som despoti. Jadis, en mektig og lumsk trollkvinne, kjempet et blodig opprør mot søsteren sin. Men etter å ha tapt nekter Jadis å innse nederlaget, eller å underkaste seg. I steden kommer hun med en kraftig trollformel som ødelegger alt liv på Charn - bortsett fra hennes eget. Hun kastet deretter en fortryllende søvn på seg selv, for å vente på noen som kunne redde henne fra Charn.

Mange år senere kommer en 12 år gammel Digory Kirke, og vennen hans Polly Plummer, til ruinene av Charn, takket være trolldomskunstene til Digorys onkel. Barna oppdager en klokke som Jadis la igjen for å bryte trolldommen hennes. Til tross for Pollys advarsel om aldri bruke klokken, gjør Digory det. Jadis blir vekket, og blir fraktet til London i år 1900. Hun har først som mål å erobre verden hun blir fraktet til, men finner snart ut at magien hennes ikke fungerer i denne verden. Digory, som forsøker å rette opp feilen sin, prøver å frakte henne tilbake til Charn. Men de havner i stedet i Narnias verden, i det øyeblikket Narnia ble opprettet av løven Aslan.

Når hun ser Aslan nærme seg, angriper Jadis ham. Når dette ikke har noen effekt, flykter hun. Jadis finner veien til en hage som ligger på et fjell vest for Narnia, hvor hun spiser av et eple som hun tror vil gjøre henne udødelig og gi henne evig liv. Imidlertid har denne antatte udødeligheten en pris: huden hennes er bleket hvit, og ondskapen i hjertet hennes forårsaker hennes evige elendighet. I mellomtiden forblir landet Narnia dyrenes domene (utvalgte dyr får også evnen til å snakke) og blir aldri plaget av heksen, eller noen annen fiende, på mange hundre år.

Løven, heksa og klesskapet[rediger | rediger kilde]

Handlingen i boken Løven, heksa og klesskapet foregår tusen Narnia-år etter alle disse hendelsene. Jadis har nå tilranet seg makten over hele Narnia. Hun er nå kjent som den hvite heksen, og blir betjent av forskjellige raser, inkludert ulver (som utgjør hennes hemmelige politi), dverger, kjemper, varulver, tre-ånder, Ghoul, troll. Minotauros, giftige ånder, ondskapsfulle aper, flaggermus og en rekke andre skapninger som adlyder hennes minste vink. Heksens magi er veldig kraftig, og med tryllestaven sin kan hun forvandle sine fiender til stein.

Jadis kaller seg selv «Hennes keiserlige majestet Jadis, dronning av Narnia, Chatelaine av Cair Paravel, keiserinne av de ensomme øyene» og hun kaster hele Narnia inn i en endeløs vinter uten jul. Men heksa frykter en mektig profeti om sier at fire mennesker - to sønner av Adam og to døtre av Eva - kan føre til at Jadis kommer til å falle fra makten. Hun beordrer derfor alle innbyggere i Narnia til å bringe ethvert menneske de kommer over rett til henne.

Når de fire Pevensie-barna ankommer Narnia, har Jadis regjert i 100 år. Heksa møter først Edmund Pevensie, når hun er på reise med sleden sin gjennom Narnia. Hun frister ham til å forråde søsknene hans, ved å tilby å gjøre ham til hennes ene-arving. Men på dette tidspunktet er det bare Edmund og søsteren hans Lucy Pevensie som har vært inne i Narnia. Men de fire Pevensie-barna ankommer sammen til Narnia, kort tid senere. Edmund forsøker å finne igjen heksen, samtidig som de andre barna møter Mr. og Mrs. Beaver. I mellomtiden hadde dronningens hemmelige politi arrestert faunen Tumnus, som hadde huset Lucy under hennes første besøk til Narnia. I tillegg er Aslan endelig på vei mot Narnia igjen, og heksas magiske vinter begynner å tine.

Edmund får en fiendtlig mottakelse fra den hvite heksa når han ankommer slottet hennes uten søsknene sine, og informerer henne dessuten om at Aslan har ankommer Narnia. Edmund innser endelig at han hadde tatt feil av dronningen. Han innser omfanget av hennes ondskap når han blir vitne til at hun i sinne forvandler en gruppe skapninger til stein etter de forteller at julenissen endelig har vært å se i Narnia. En ulv informerer Jadis om at Edmunds søsken har nådd Aslans leir og at en av barna drepte ulvenes leder Maugrim. Jadis sender ulven for å samle hæren hennes så raskt de kan. Aslans hær rykker frem for å redde Edmund, samtidig som Jadis bruker en trollformel for å skjule seg selv og dvergen hennes. Jadis møter Aslan, og krever å ta livet av Edmund. Hun aksepterer Aslans tilbud om Aslans eget liv som erstatning, vel vitende om at uten ham kan ikke Pevensie-barna stå imot henne.

Jadis får Aslan bundet til et stein-bord, og et troll barberer manken hans. Så dreper hun ham med en kniv. Susan og Lucy, som fulgte etter Aslan fra leiren deres, blir vitne til hans død fra noen busker i nærheten. Jadis er imidlertid fullstendig uvitende om en dypere magi fra før Narnia ble grunnlagt. Som et villig uskyldig offer som har ofret livet i en forræders sted, blir Aslan gjenopplivet. Deretter løper han til slottet hennes, og gjenoppretter alle stein-statuene hennes til live. Hæren hennes blir til slutt beseiret, og Aslan dreper Jadis.

Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

I boken Prins Caspian, der handlingen finner sted 1 300 år etter den onde dronningens død, har Narnia blitt erobret av telmarinene - en menneske-rase som tror de har fullstendig utslettet Narnias befolkning av mytiske vesener og talende dyr. Sistnevnte har imidlertid bare blitt drevet i skjul i skogene, og de gjør opprør under ledelse av den Telmarin-arvingen, Prins Caspian. Når kampene deres, for å utvise Telmarinene for godt, går dårlig, planlegger en dverg (kalt Nikabrik) å gjenopplive Jadis for å slåss for dem, ettersom de anser Jadis som et mindre onde enn den nåværende hersker: kong Miraz.

Men de blir senere drept i en konflikt som involverer prins Caspian, læreren hans Dr. Cornelius, samt Peter og Edmund - som har blitt tilbakekalt til Narnia etter at prins Caspian blåser i Susans horn. På ordre fra Aslan og den nykronede kong Caspian, er Narnia nå en verden hvor mennesker og snakkende dyr oppmuntres til å integrere seg med hverandre og ha like rettigheter. Jadis dukker ikke opp i Reisen til det ytterste hav, selv om kniven hun brukte til å drepe Aslan ved stein-bordet blir funnet igjen på Ramandus øy av noen av de syv store herrene i Narnia. Disse herrene er uenige om hvilken kurs de burde ta videre, og en av dem tar opp kniven for å bruke den mot de to andre - hvorpå alle tre faller i en dyp fortryllet søvn.

Opptredener[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata