Sølvstolen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sølvstolen
Narnian.world.map.jpg
orig. The Silver Chair
Forfatter(e)C.S. Lewis
SpråkBritisk-engelsk, engelsk
Sjangerfantasy, barnebok
Utgitt7. september 1953
Originalutgave1953
Illustratør(er)Pauline Baynes
Oversetter(e)Tormod Haugen
Sider206

Sølvstolen (The Silver Chair, 1953) er den sjette av bøkene i Narniaserien av C.S. Lewis.

Romanen var den fjerde av bøkene fra forfatterens hånd, men inngår som den sjette i serien, etter narniansk kronologi.

Hovedpersonene i boka er de engelske barna Eustace Scrubb og Jill Pole, og den narnianske myrvrikkeren Dysterpytt (Puddleglum). Eustace er søskenbarn av Penvensie-barna Peter, Susan, Edmund og Lucy fra de tidligere bøkene, og figurerer også i den forrige boka, Reisen til det ytterste hav. Jill og Dysterpytt er nye.

Handling[rediger | rediger kilde]

Eustace Scrubb, nå en reformert karakter etter hendelsene i Reisen til det ytterste hav, møter sin nye venninne Jill Pole ved skolen deres, Experiment House. Jill har blitt plaget av mobbere, og gjemmer seg for dem. Eustace forteller Jill om hans Narnia-eventyr, og foreslår å be om hjelp fra løven Aslan. Når mobberne møter dem, forsvinner de to gjennom en port som fører dem til Aslans område. De dukker opp igjen på en klippe hvor Jill nærmer seg kanten, og Eustace forsøker å trekke henne tilbake - men faller selv over kanten. Aslan dukker opp og redder Eustace ved å blåse ham gjennom en magisk vind til Narnia.

Aslan forteller dem om kong Caspian X sin sønn, prins Rilian av Narnia, som forsvant flere år tidligere. I Narnia ser Eustace og Jll hvordan en gammel, skrøpelig mann går om bord på et skip og seiler fra en havn. Til Eustaces forferdelse oppdager de at den eldre mannen faktisk var kong Caspian. 70 år har gått siden Eustace sist befant seg i Narnia, selv om det har gått mindre enn ett år i hans egen verden. Caspian har tydeligvis fått stadig verre helse med sin høye alder, og hans folk frykter at Caspian ikke kommer til å leve stort lenger. Trumpkin, en dverg, nå veldig gammel og døv, gir Jill og Eustace et værelse i Cair Paravel. Men de må snart fortsette videre for å lete etter kong Caspian og hans sønn.