Edmund Pevensie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edmund Pevensie
KjønnMann
Født1930
Død1949
StatsborgerskapStorbritannia
SkuespillerJonathan Scott (gjelder for verket: Drømmen om Narnia)
Skandar Keynes (gjelder for verket: Legenden om Narnia – Løven, heksa og klesskapet)
Skapt avC.S. Lewis
In-universe-informasjon
Narnia universe

Edmund Pevensie er en fiktiv person i flere av C.S. Lewis' bøker om Narnia. Han er et av fire barn som faller inn i det magiske landet Narnia, mens de bor hos en eldre professor under andre verdenskrig i England.

Edmund kan oppfattes som arrogant, men før de fire søsknenes eventyr i Narnia er over, har han åpnet øynene og forstått at han egentlig trenger dem mer enn noen andre. Han har vært i Narnia tre ganger. I Løven, heksa og klesskapet – som er den andre boken i Narnias kronologi, men som ble skrevet og utgitt først – utnytter den onde heksa Jadis at Edmund føler seg bedre enn søsknene sine.

I Walt Disney Productions' filmer Legenden om Narnia – Løven, Heksa og klesskapet (2005) og Legenden om Narnia – Prins Caspian (2008) ble Edmund spilt av Skandar Keynes.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Edmund skal ha blitt født i 1930, og bodde (ifølge film-serien) i Finchley, England. Han er ti år gammel når han for første gang dukker opp i Legenden om Narnia – Løven, Heksa og klesskapet. I Disneys filmer fra 2005 og 2008 blir rollen som Edmund spilt av den britiske skuespilleren Skandar Keynes, som er av både libanesisk og tyrkisk avstamning, og derfor har både mørkere hår og øyne enn skuespillerne som spiller søsknene til Edmund i filmene.

Edmund blir sett på som en ondsinnet gutt i begynnelsen av Legenden om Narnia – Løven, Heksa og klesskapet. Men mot slutten av boken, og gjennom resten av serien, blir Edmund sett på som både lojal, modig, logisk og mer moden. Når Edmund har blitt voksen, og konge av Narnia, er det Edmund som håndterer mange av Narnias forhandlinger og transaksjoner.

Når han kommer tilbake til Narnia i Prins Caspian, knytter Edmund vennskap med både Prins Caspian og Reepicheep, noe som utvikler seg videre i boken Reisen til det ytterste hav. Edmund er en av de mest velutviklede karakterene i bøkene, på grunn av hans moralske og åndelige reise fra forræder til konge, til en seriøs og pålitelig ung mann. Edmund blir flere ganger hjemsøkt, gjennom resten av serien, av sviket hans i Legenden om Narnia, Løven, Heksa og klesskapet. Dette var mer tydelig i filmene, hvor Edmund personlig hindrer at den hvite heksen Jadis kommer tilbake. Etter hvert som serien skrider frem, varierer rollen hans i bøkene. Aslan utroper ham til kong Edmund den Rettferdige. I Legenden om Narnia, Løven, Heksa og klesskapet er Edmund en av hovedpersonene, i en alder av 10 år, og den karakteren som utvikler seg mest i løpet av denne historien.

Det antydes i boken at Edmund som barn var en veldig sympatisk og snill person. Men han forandret seg til det verre og ble ondskapsfull etter at han måtte begynne ved en ny skole. I en filmatisering av boken (fra 2005) antydes det imidlertid at Edmund blir opprørt over at faren deres ble tvunget til å slåss under den andre verdenskrig, og at Edmund og søsknene hans blir sendt hjemmefra som et resultat av dette. Edmund kommer med urettferdige og sårende kommentarer mot søsteren Lucy, når hun først oppdager inngangen til det magiske landet Narnia gjennom klesskapet. Edmund blir deretter den andre av Pevensie-barna som kommer seg til Narnia, etter å ha fulgt etter Lucy. Edmund går et stykke inn i skogen, hvor han møter den hvite heksa (som presenterer seg som dronningen av Narnia) og spiser en fortryllet tyrkisk konfekt kalt Lokum, som forårsaker en dyp avhengighet hos personen som spiser konfekten.

Som en følge av dette lover Edmund at han vil bringe de andre søsknene sine til dronningens slott. Det han ikke vet er at Jadis har til hensikt å drepe dem alle, for å hindre oppfyllelsen av en urgammel Narnia-profeti. Men når Edmund og Lucy kommer tilbake til den virkelige verden, nekter Edmund for å ha vært i Narnia – fordi han ikke har lyst til å innrømme at Lucys historie faktisk var sann. Men når alle de fire Pevensie-søsknene senere går gjennom klesskapet til Narnia, oppdager Peter og Susan at Edmund har vært i Narnia tidligere. De fire barna blir deretter beskyttet av et bever-ektepar, Mr. og Mrs Beaver. Men Edmund sniker seg vekk til den hvite heksens slott, hvor han forventer å bli gjort til prins av Jadis. Men hun avslører snart sin sanne karakter i slottet sitt. Hun blir enda mer forferdet over å høre fra Edmund at løven Aslan også har ankommet Narnia. Jadis gir ulven Maugrim i oppdrag å finne og drepe de fire søsknene.

Jadis og Edmund møter senere forskjellige skapninger som nyter en fest, levert til dem av julenissen. Edmund forsøker å protestere, men Jadis forvandler likevel alle skapningene til stein. Som et annet tegn på heksens smuldrende kraft, stopper sleden deres til slutt når snøen smelter, så de må fortsette reisen til fots. En redningsgruppe sendt av Aslan ankommer, frigjør Edmund, og bringer ham til søsknene hans og resten av Aslans støttespillere. Dagen etter ankommer heksen, og krever Edmunds liv fordi han er en forræder. Jadis og Aslan utarbeider en avtale om at Aslan skal dø i Edmunds sted. Susan og Lucy blir vitne til Aslans offer, og at løven deretter gjenoppstår. Senere blir Edmund Pevensie kronet av Aslan som kong Edmund, med-hersker av Narnia sammen med dronning Lucy, dronning Susan og kong Peter.

Etter femten år i Narnia vender Edmund og søsknene tilbake til England, hvor de på magisk vis dukker frem av klesskapet som barn igjen.

Hesten og hans gutt[rediger | rediger kilde]

I boken Hesten og hans gutt er Kong Edmund, dronning Susan, Faunen Tumnus og en ravn ved navn «Sallowpad», besøkende i landet Calormen, der kronprins Rabadash ønsker å tvinge Susan til å gifte seg med ham. Rabadash overbeviser også faren sin Tisroc, om at de burde ta kontroll over Narnia ved å invadere Archenland.

Edmund, Shasta og Corins far, kong Lune av Archenland, leder kampen mot Calormene-hæren og beseirer dem. Shasta blir deretter anerkjent som prins Cor, den for lengst tapte arvingen til Archenland.

Prins Caspian[rediger | rediger kilde]

I boken Prins Caspian vender Edmund og søsknene hans tilbake til Narnia for å hjelpe prins Caspian, den rettmessige kongen av Narnia, mot den sittende kong Miraz. Edmund overbeviser dvergen Trumpkin om at de virkelig er kongene og dronningene fra den gamle legenden. I boken var Edmund cirka 11 år gammel da de kom tilbake til Naria, men i filmen er han sannsynligvis mellom 13 og 15 år. Edmund blir etter hvert mer omsorgsfull og beskyttende, spesielt overfor Lucy. Han er den første personen som tror på henne når Lucy påstår at hun har sett Aslan i skogen. Edmund vises i et langt mer positivt lys i denne boken enn i Løven, heksen og klesskapet. Hans oppførsel er mer samarbeidsvillig og lojal – selv under ledelse av Peter, som ikke er forberedt på det nye Narnia eller dets nåværende status.

I filmen viser Edmund seg å være mye mer moden enn både Peter og prins Caspian, men han holder seg unna kranglingen mellom dem. Det er Edmund som presenterer Peters forslag om en duell for kong Miraz og som får Miraz til å akseptere å bli med på denne duellen – og dermed kjøpe dem mer tid. Det er også Edmund som forhindrer at den onde dronningen Jadis kommer tilbake til live, når Peter blir veldig fristet av henne.

I Reisen til det ytterste hav kommer Edmund, Lucy og deres fetter Eustace inn i Narnias verden igjen gjennom et magisk maleri – hvor de ender opp i havet. Men de blir kort tid senere reddet og brakt om bord på skipet Dawn Treader, hvor de endelig blir gjenforent med kong Caspian, som er på oppdrag for å lete etter de savnede herrene som onkelen hans hadde sendt for å utforske andre land noen år tidligere. Dette blir Edmund og Lucys siste eventyr til Narnia-verdenen, fordi Aslan forteller dem at barna begynner å bli for gamle til å komme tilbake til Narnia.

På dette tidspunktet har Edmunds karakter også modnet mer og mer, noe som blant annet kan sees i måten han håndterer sin fetter Eustace på – og under maktkampen mot Caspian. I filmen fra 2010 blir Edmund også hjemsøkt av en grønn tåke, som tar form av den hvite heksen Jadis. Edmund blir også misunnelig på Caspians status, som den nåværende kongen av Narnia.