Hopp til innhold

Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav
Generell informasjon
SjangerFantasy
Utgivelsesår2010
Prod.landUSA / Storbritannia
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Legenden om Narnia - Reisen til det ytterste hav er en britisk-amerikansk fantasy-eventyrfilm fra 2010 regissert av Michael Apted og basert på Reisen til det ytterste hav, den femte av bøkene i C.S. Lewis' fantasyserie Narniabøkene.

Det er den tredje filmen i Legenden om Narnia-serien, og den siste filmen i serien til å bli produsert av Walden Media. Dette er den eneste filmen i serien som er distribuert av 20th Century Fox, etter at Walt Disney Studios Motion Pictures valgte ikke å distribuere filmen etter en budsjettuenighet med Walden Media.

Handlingen i filmen foregår tre narnianske år etter hendelsene i Prins Caspian. De to yngste Pevensie søsknene, Edmund (Skandar Keynes) og Lucy (Georgie Henley), er fraktet tilbake til Narnia, sammen med fetteren Eustace Scrubb (Will Poulter). De følger den nye kongen av Narnia, Caspian (Ben Barnes), på hans reise for å redde syv forsvunne lorder, og for å redde Narnia fra et ødelegge onde som venter på ei mørk øy. Ved reisens slutt venter løven Aslan, som gir de reisende ros og råd for deres handlinger på reisen.

Utviklingen av Reisen til det ytterste hav startet i 2007, mens Prins Caspian fortsatt var under produksjon. Filmingen var ment å finne sted i Malta, Tsjekkia og Island i 2008 med Michael Apted som regissør, og med planlagt utgivelse i 2009, men produksjonen ble stoppet etter en budsjettmessig tvist mellom Walden Media og Walt Disney Pictures. Filmopptakene ble senere gjort i Australia og New Zealand i 2009, og ble omgjort til 3D i 2010.

Handling[rediger | rediger kilde]

Tre år har gått i Narnia etter hendelsene i Legenden om Narnia – Prins Caspian. Edmund Pevensie og søsteren Lucy bor sammen med deres irriterende, fetter Eustace Scrubb. Men deres eldre søsken Peter og Susan er bosatt i USA sammen med foreldrene deres, og andre verdenskrig raser fremdeles. Hjemme hos fetteren deres transporterer de plutselig inn i et magisk maleri av et skip på havet. Lucy, Edmund og Eustace havner i et hav i Narnia.

De reddes av skipet Dawn Treader, og de reiser sammen med prins Caspian for å redde syv forsvunne lorder fra Narnia som hans onkel Miraz forviste for mange år siden. På Lone-øyene blir Caspian og Edmund tatt til fange og fengslet. Lucy og Eustace blir solgt som slaver. Caspian oppdager en av de savnede lordene, som avslører at slavene ofres til en mystisk grønn tåke. En lord de redder blir deretter utnevnt til en ny guvernør. han gir Caspian et sverd, en av syv sverdene som opprinnelig ble gitt til lordene av løven Aslan. På en annen øy blir Lucy bortført av usynlige Dufflepuds som tvinger henne til å gå inn i herregården til tryllekunstneren Coriakin slik at Dufflepuds kan bli synlige igjen.

De oppdager at de kan beseire den grønne tåken ved å samle og legge de syv sverdene ved Aslan's bord på Ramandus Øy. Ved en tredje øy gjenvinnes et annet sverd fra et magisk basseng som gjør alt som berører den (som det også gjorde med en av de tapte lordene) til gull. I mellomtiden oppdager og stjeler Eustace noen skatter. Når Edmund og Caspian leter etter Eustace, oppdager de restene av en annen lord og får tak i sverdet hans. En drage dukker opp og viser seg å være Eustace, forvandlet av den fortryllede skatten etter å ha gitt etter for alle fristelsene han fant.

Mannskapet ankommer Aslan's bord og oppdager tre forvunnede lorder som sover. Men ett sverd mangler fremdeles. En stjerne stiger ned fra himmelen og forvandles til Lilliandil, en vakker kvinne som leder dem til en øy - hvor de oppdager det siste sverdet. Eustace møter løven Aslan, som forvandler ham tilbake til en vanlig gutt og sender ham til Ramandus øy med det siste sverdet. Eustace slutter seg til Lucy, Edmund, prins Caspian og de andre før skipet deres skal seile videre. Aslan dukker opp og forteller dem at landet hans ligger bortenfor øya. Hvis de reiser dit kan de aldri komme tilbake til den virkelige verden.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

 • Skandar Keynes som Edmund Pevensie. Den nest yngste av Pevensie-barna og konge av Narnia.
 • Georgie Henley som Lucy Pevensie. Den yngste av de fire Pevensie-barna.
 • Will Poulter som Eustace Scrubb: Det irriterende og umodne søskenbarnet til Pevensie-barna.
 • Ben Barnes som prins Caspian.
 • Simon Pegg som stemmen til Reepicheep. En mus som hjelper Caspian og Pevensie-barna.
 • Gary Sweet som Lord Drinian. Kaptein av Dawn Treader, og Caspian's aller beste venn.
 • Shane Rangi som en Minotauros som heter Tavros.
 • Liam Neeson gir stemmen til løven Aslan.
 • Laura Brent som Lilliandil. En stjerne som skinner over Ramandu's Island.
 • Bille Brown som trollmannen Coriakin.
 • Terry Norris som Lord Bern: En av de tapte lordene fra Narnia som bosatte seg på Lone Islands.
 • Bruce Spence som Lord Rhoop: En av de tapte Lordene fra Narnia som ble fanget på Dark Island.
 • Arabella Morton som Gael: Moren hennes ble ofret til den grønne tåken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]